Kreml i Moskva med torn och kyrkor i solnedgången.

Sevärdheter Ryssland

Astrakhan

Staden Astrakhan

Volga-flodens sista stad, före den rinner ut i Kaspiska havet, är Astrakhan, som har cirka en halv miljon invånare. Staden råder över åtskilliga vackra sevärdheter. Bland annat de många tornen, som stolt reser sig från stadens fort, Astrakhan Kremlin. Också den pompösas Maria-kyrkan är värd ett besök.

Kaliningrad

Bunker-museet

Framför Kalingrads universitet, nära Kants minnesmärke, ligger den bunker som som kommandecentral för den tyske generalen Otto von Lasch under kriget. På museet kan man bland annat se rum 13, var von Lasch underskrev den tyska kapitulationen samt an lång rad föremål från kriget.

Bärnstensmuseet

Kaliningrads bärnstensmuseum råder över en samling på 6.000 bitar bärnsten. Museet har kopierat en del av Katarina den Stores bärnstensrum i Sommarpalatset i St. Petersburg. Om man reser till Yantarny lite utanför Kalingrad stad, akn man besöka världens största bärnstensgruva, vilken produserar 90 procent av världens bärnstensförbruk.

Naturhistoriskt museum

Koncertsalen Stadthalle bombades under Andra Världskriget, men rekonstruerades och öppnades igen år 1991 som regionalt museum för naturhistoria och konst. En utställnig handlar om Kalingrads historia och regionens naturhistoria. Här kan man bland annat få en grundlig inblick i en lokal arkeologisk utgrävning.

Karelia

Kishi-ön

Den berömda ön var ursrungligen ett rituellt område för hedningar. Senare blev ön hemställe för Rysslands vackraste träarkitektur. Den vackraste och mest kända sevärdheten på öm är Cathedral of the Transfiguration, som är byggd utan en enda spik. Kyrkans 22 kupoler och de äventyrliga dekorationerna sköter om, att regnvattnet aldrig träffar kyrkans väggar.

Kazan

Staden Kazan

Kazan är en av de städer, som var förbjudet tillträde under sovjettiden. Idag bor det omkring en miljon invånare i staden, som bland annat är berömt för sitt välnominerade universitet. Stadens största attraktion är emellertid det gamla fortet, Kazan Kremlin, som innehåller praktarkitektur i många olika stilarter.

Moskva

Bolsjoj-teatern

Den världsberömda teatern grundades 1776, men ersattes av en ny i klassicistisk stil år 1856 efter en förödande brand. Bolsjoj-teatern har varit centrum för den bästa ryska balett- och operakonsten genom tiderna, och det var här Tjajkovskijs ”Svansjön” hade premiär år 1877. Stycket har kört varje år sedan dess.

Moskva Zoologisk trädgård

Den ryska djurparken är en av Europas största och bästa zoologiska trädgårdar. Den grundades 1864 och består av två sektioner, vilka är förbundna av en gångbro. Parkens djurbestånd är på 5715 djur fördelat på 947 arter. Moskva Zoo är en av de få ryska institutionerna, som hade ett gnidningsfritt samarbete med västliga institutioner under kalla kriget.

Stadsdelen Kreml

Det är i detta historiska och gåtfulla centrum, att rysk världspolitik uttänktes. Den vackra staden i staden är utan tvivel Moskvas största sevärdhet. Med sina lökformade tornkupoler och präktiga kyrkor, som symboliserar tsartidens ofattliga rikedomar, är Kreml en oundgåelig attraktion på resan till Moskva.

Vasilij Blazjennyj katedralen

Den berömda kyrkan, som ligger bredvid Röda Torget, är utan sammanlikning Rysslands mest fotograferade sevärdhet. Den vackra, färgrika och fantasifulla Vasilij-katedralen uppfördes av Ivan den Förskräcklige år 1555-1561 till minne om hans erövring av Kazan år 1552. Inomhus kan man njuta kyrkans välbevarade kapell och ikoner, vilka är några av de bäst bevarade i Ryssland.

Novgorod

Novgorod fästningen

Fästningar var en integrerad del av alla gamla ryska städer, och Novgorod är inget undantag. Staden är uppbyggd omkring denna fästning, som på sitt vis har bestämt hur Novgorod skulle komma att se ut. Flera århundraden tillbaka i tiden fungerade fästningen som administrativt, socialt och religiöst centrum. Alla stadens arrangemang hölls här, bland annat val och folksamlingar.

Spasa-na-Iline kyrkan

Kyrkan från 1300-talet måste vara en av de mest charmerande byggnaderna i Ryssland. På utsidan leker de påhittiga ornamenten och gavelkonstruktionerna med varandra, och inomhus kan man se Spasa-na-lline kyrkans enda välbevarade freskmålning.

St. Sophia-domkykan

Novgorods präktiga byzantiska domkyrka, St. Sophia, stod färdig år 1050. Den är stadens huvudkyrka och möjligen den äldsta kyrkan i hela Ryssland. De västliga dörrarna, vilka erövrades av svenskarna, är dekorerade med bibliska bilder stöpta i brons. Ikonerna inomhus är från 1300-talet, medan några av kyrkans ännu äldre ikoner är på museum.

Vitoslavlitsy museet för träarkitektur

Mellan Novgorod och Yuriev-klostret ligger ett frilandsmuseum för trälandsbyn Vitoslavlitsy, vilken kan dateras tillbaka till 1100-talet. Museet ligger dessutom i ett härligt öppet myr-landskap omgivet av idylliska sjöar ängar och floder.

Ryssland

Den buddhistiska staden Ulan Ude

Ulan Ude, som ligger nära Baikal-sjön, är de ryska buddhisternas huvudstad. Staden grundades av kosackerna år 1770 och fungerade i många år som en handelspost på Te-rutten mellan Irkutsk och Kina. Den särpräglade staden är mer asiatisk än rysk, men i allra högsta grad värd ett besök.

Ivan den Förskräckliges Klocktorn

Det pompösa och glittrande klocktornet dominerar inte enbart katedralplatsen, men fungerar också som ett varumärke för Kreml. Ivan den Förskräckliges klocktorn, som härstammar från början av 1500-talet, var i många år Rysslands högsta byggnad. Idag är det tillsammans med Tsar-klockan vid foten av tornet en mycket sevärd attraktion.

Lenins Mausoleum

På Lenins Mausoleum kan man få en skymt av Sovjetunionens grundare. Vladimir Lenin dog den 21 januari 1924. Men idag, mer än 75 år senare, hålles hans lik ännu i skick med regelbundna balsameringar och byte av kläder. Själva mausoleet är en låg röd marmorbyggnad, varifrån Sovjetledarna i sin tid övervakade militärparader på Röda Torget.

Maria Himmelfärdskatedralen

Denna kyrka är väl nog den viktigaste i Kreml. Det var här tsarerna i sin tid kronades och många av kyrkans folk begravdes. Den vackra byggnaden med de fem förgyllda lökkupolerna uppfördes 1475-79 av den italienska arkitekten Fioravanti. Kyrkan, som betraktas som Rysslands huvudkyrka, innehåller många präktiga väggmålningar och ikoner.

Vinterpalatset

Vinterpalatset är utan tvivel den berömdaste byggnaden i St.Petersburg. Dels för att palatset fungerade som residens för tsarerna intill revolutionen 1917, och dels för att Eremitagen, som ligger i forbindelse av Vinterpalatsets barockfasad, är världens största konstsamling. Det pompösa komplexet byggdes 1762 av Bartolomeo Rastrelli och var i kejsartiden arbetsplats för 1500 tjänstefolk.

Siberia

Bajkal sjön

Den vackra och rena Bajkal-sjön kallas inte oförtjänt för Sibiriens pärla. Sjön är större än Belgien och världens djupaste. Den innehåller nästan en femtedel av världens sötvatten och är så klar, att man kan se 40 meter ner i vattnet.

Kamchatka halvön

Kamchatka är ett av Rysslands vackraste och mest spektakulära områden. Regionen har mer än 200 vulkaner och lika många varma källor, men de ligger en bra bit från halvöns huvudstad Petropavlovsk, som i sig själv är värd ett besök. En tur till Kamchatka kräver mycket planläggning, speciellt om man vill röra sig ut i halvöns storslagna natur.

Staden Vladivostok

Staden, som har cirka 700.000 invånare, är en av de intressantaste i det östliga RYssland. Vladivostok var en gång ett stängt gömställe för den ryska stillahavs flottan, men idag har staden ett växande kulturliv och en livlig samhandel med de omkringliggande asiatiska länderna.

St. Petersburg

Det Ryska museet

Om man tycker om ryska målningar och ikoner, bör man besöka Det Ryska museet i St.Petersburg, som 350.000 konstverk i sin samling. Alla verken är gjorda av ryssar, och museet har omfattande samlingar av landets mest berömda konstnärer.

Eremitagen

Med Louvre som enda möjliga undantag fins det inte något museum i världen som kommer upp på samma nivå som Eremitagen med hänsyn till utbud av kvalitetskonst. Konstmuseet ligger i förlängning av Vinterpalatset och innehåller knappt 3 millioner konstföremål, fördelat på 20 kilometer gångareal, om man skall igenom alla rum.

Isaaks-katedralen

St. Petersburgs största kyrka kommer med enorma guldkupol över 100 meter upp i luften. Isaaks-katedralen har plats till 14.000 besökande, och det tog 40 år och många människoliv att bygga den. Det var den franska arkitekten August Montferrand, som stod för uppförandet som kostade 20 millioner rubel. Det är sex gånger dyrare än vinterpalatset.

Nevskij Prospekt

St. Petersburgs huvudgata är 4,5 kilometer lång och 60 meter bred på det bredaste stället. Den blev anlagd år 1710 av Peter den Store och går från Admiralitets spir till Alexander Nevskij-klostret i öster. På den myllrande gatan kan man hitta allt vad hjärtat begär, bland annat sevärdheter, restauranger, butiker, nöjen ch hotell.

Peter-Paul-fästningen

På en sexkantig ö mitt i St.Petersburg huvudfarårdra, Neva-floden, ligger Peter-Paul-fästningen. Den grundades av Peter den Store år 1703 och fungerade ursprungligen som ett värn mot svenskarna. Mitt i fästningen ligger Peter-Paul-katedralen, som med sitt spetsiga torn på 122 meter var St.Petersburgs högsta byggnad i över 200 år.

Vasiljevskij-ön

Mittemot Vinterpalatset ligger Vasiljevskij-ön, vilken är den största av St. Petersburgs 42 öar. Det var ursprungligen meningen att Peter den Stores administration skulle ligga på ön. Men det skippades, eftersom idén var svår att förverkliga. I stället förvandlade området sig till ett attraktivt bostadskvarter, som ännu i denna dag står kvar.

Uralbergen

Romanov-dynastins dödsläger

I Jekaterinburg kan man se, var den sista tsaren, Nikolaj II, och hans familj slutade sina dagar. Kommunisterna flyttade dem runt från det ena stället till det andra, ända tills de valde att avrätta dem i en källare i Jekaterinburg. Huset, var familjen avrättedes är rivet idag, men i stället har man placerat ett symboliskt kors och en minnessten på stället.

Staden Jekaterinburg

Staden med cirka 1,4 miljoner invånare är utan tvivel den viktigaste staden i Uralbergen och samtidigt den intressanta i det västliga Sibirien. Den grundades av Peter den Store år 1723 och har igenom tiderna varit centrum för alla tiders guldfeber. Idag innehåller staden flera exemplar på arkitektur från sovjettiden och bröstar sig av att vara staden, var Boris Jeltsin startade sin politiska karriär.

Uralregionens tekniska universitet

Tre kilometer från Jekaterinburgs centrum ligger Uralregionens tekniska universitet, vilket är det största ryska universitet öster om uralbergen. På trots av universitetets tekninska karaktär är det känt för att vara bland annat Boris Jeltsins politiska vagga. Byggnaden är uppförs i klassisk sovjetstil från 1930-talet.

Boka dina sevärdheter här