Röda torget

Cityresor till Moskva – de bästa restipsen

Annika-Myhre
Moskva är en fantastisk stad att besöka. Röda torget, färgglada katedraler, Kreml och många andra upplevelser väntar på dig. Skynda dig för att ta på en cityresa i Moskva.

Varför bör man åka till Moskva?

Rysslands huvudstad är ett av de mest intressanta resmål jag har besökt. Staden är en kulturell storstadsjuvel som jag upplever både mytomspunnen och spännande. För dig som är ute efter ett ännu relativt ovanligt resmål är Moskva definitivt en plats att ta sikte på, här är några mina tips.

Guide över Moskvas mest kända sevärdheter

Moskva Ryssland Röda torget
  • Röda Torget: Att strosa fram över Röda Torget är en mäktig upplevelse som varken lokalbor eller turister verkar vilja missa. Namnet på torget har inte alls något att göra med kommunismen vilket man lätt kan tro, utan betyder kort och gott ”Det vackra torget”. I anslutning till Röda Torget finns flera av stadens sevärdheter samlande, bland annat Vasiljkatedralen, lyxvaruhuset GUM, Kreml och Lenins mausoleum.
  • Vasiljkatedralen: Ända sedan jag som liten flicka såg en tavla på den imponerande byggnaden och dess färgglada lökkupoler hemma hos min granne har jag velat uppleva Vasiljkatedralen med egna ögon. Det omtalade byggnadsverket, som liknar ett magnifikt pepparkaksslott från sagornas värld, finns att beskåda vid Röda Torget.
  • Kreml: Här hittar ni Moskvas äldsta kärna och även dess politiska centrum. Tvärtom från vad man kan tro är stora delar av Kreml öppet för allmänheten. Själva hjärtat av Kreml finns vid Katedraltorget. Här är det svårt att förbli oberörd av de vackra kyrkorna, palatsen och inte minst rustkammaren som är känd för sina dyrbara Fabergéägg.
  • Kristus Frälsarens katedral: Den här storslagna katedralen förstördes av Stalin, men återuppbyggdes i enlighet med originalet. Den imponerande byggnaden är världens högsta ortodoxa katedral och ligger vid Moskvaflodens strand, några kvarter från Kreml.
  • Tunnelbanan: Moskvas vackra tunnelbanestationer är kända över hela världen och ryssarna själva kallar tunnelbanan för ”Folkets palats”. De underjordiska valven är fyllda av len marmor, storslagna statyer, överdådiga kristallkronor och den ena vackra målningen efter den andra. Har ni ont om tid bör ni satsa på den bruna tunnelbanelinjen. Tänk på att alla skyltar är skrivna på det kyrilliska alfabetet. Resan kommer att bli betydligt enklare om du i förhand pluggar på bokstäverna för att ha ett hum och var ni befinner er och vart ni ska stiga av. Jag blev ansvarig tunnelbaneguide under vår resa och det gick förvånansvärt bra att jämföra namnen på skyltarna med kartan framför mig. Det krävs dock en del tålamod och koncentration för att hitta rätt.

Mat och dricka i Moskva

Moskva Ryssland mat

Min bästa upplevelse i matväg är en rejäl tallrik med Shashlik (eller Sjasjlyk) som intogs vid ett rustikt träbord i en restaurang intill Izmailovskymarknaden.

Den här typen av grillspett är från början en kaukasisk maträtt av marinerade lammköttsbitar på en träpinne, som ofta serveras med ris och lök. Maträtten är vanlig i hela före detta Sovjetunionen och att döma av våra ryska bordsgrannar sköljs det med fördel ner med ett stort glas vodka.

På samma restaurang beställer min vän in en rykande varm skål med Borstij, den välkända ryska rödbetssoppan som värmer gott i magen.

För den som föredrar en lyxigare drinkupplevelse har jag förstått att Skybaren på Hotel Ritz Carlton är ett bra, men förvisso dyrt, alternativt. Barnen lär ha en slående panoramautsikt över Kreml och Kristus Frälsarens katedral. 

Bästa shoppingmöjligheterna i Moskva

Moskva Ryssland_babushka

Marknader: På den stora utomhusmarknaden Izmailovsky vimlar det av babushkadockor, eller ”matrjoskkas” som de också kallas. Jag köper väldigt sällan souvenirer under mina resor, men efter ett besök på marknaden kommer jag hem med två stycken delbara trädockor och en omsorgsfullt handmålad speldosa.

Till skillnad från andra souvenirer ligger de inte nerpackade i flyttkartonger i källaren, utan har blivit ett välkommet färgtillskott i vårt annars svartvita hem. Utöver dockor och speldosor finns det även andra vackra och välarbetade hantverk på marknaden, men också mycket krimskrams i form av militärsouvenirer från den gamla Sovjettiden.

Cityresor till Moskva

Lyxvaruhus: Moskva bjuder på en hel del glitter och glamour, inte minst i det stora lyxvaruhuset GUM.

Här vågar jag knappt röra mig bland exklusiva märkeskläder och överdådiga skyltfönster – uttrycket ”nyrika ryssar” har aldrig känts mer passande än här. Ett annat liknande lyxvaruhus finns på varuhuset Tsum alldeles i närheten.

Mina tre bästa upplevelser i Moskva

  • Balett: De kulturella moskvaborna verkar tycka att det är lika självklart att gå på balett och teater som vi svenskar tycker det är med bio. En av mina absolut starkaste upplevelser under min vistelse i Moskva är en balettföreställning i utkanten av stan. Jag hade hoppats få uppleva en föreställning på den världsberömda Bolsjojteatern, men eftersom biljetterna var slutsålda (boka i god tid!) gick vi istället på en uppsättning av ”Våroffer”. Föreställningen, som vi betalade motsvarande 150 SEK för, höll absolut toppklass och jag satt med ett leende på läpparna under hela föreställningen. Jag skulle rekommendera alla att uppleva något liknande i Moskva.
  • Tunnelbanan: Jag hade hört mycket om tunnelbanan innan jag åkte till Moskva vilket innebar att mina förväntningarna var höga. Den här gången uppfylldes de med råge. Tunnelbanan är verkligen som ett underjordiskt museum – det är som en helt egen värld öppnar sig under marken.
  • Izmailovskymarknaden: Att strosa runt på marknaden i bitande oktoberkyla, med vindar som verkar dra in från den ryska stäppen, är en oförglömlig upplevelse. Krimskrams, matos, ryska pälshattar och alldeles, alldeles underbart. Det här är så långt bort från charterkomplexen man kan komma och jag njuter av varje sekund.

Transport i Moskva

Moskva Ryssland tunnelbana

Moskva är utspritt på ett stort geografiskt område och det är därför svårt att promenera runt mellan de olika stadsdelarna.

Trafiken verkar dessutom leva sitt eget liv från och till, vilket innebär att bilisterna ofta och gärna skapar egna vägfiler intill de redan befintliga.

Vi satsar istället på att åka tunnelbana runt staden, vilket är riktigt prisvärt och dessutom fungerar hur smidigt som helst.

Taxi är också ett bra alternativ, men tänk på att många ryssar är dåliga på engelska. Se till att ha med en karta att peka på, alternativt be hotellet om hjälp med översättning.

Flyg från Stockholm till Tallinn

Vi flyger till Moskva från Arlanda via en mellanlandning i St Petersburg. Flygtiden dit varar i sju timmar, medan hemresan går två timmar snabbare.

Vår transport till och från flygplatsen sker med en förbokad taxi.

Tänk på att du behöver visum för att komma in i Ryssland, all nödvändig information finns att hitta på Ryska ambassadens hemsida. Känner du dig inte bekväm att ordna med alla papper själv kan du ta hjälp av en förmedlare.

Blev du inspirerad att resa till Moskva?

Här är några förslag på flygbiljetter till Moskva som Travelmarkets användare har hittat de senaste 48 timmarna:

(Klicka på priset för att komma över till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Här kan du själv hitta billiga flygbiljetter till Moskva.

Och här hittar du ett urval av arrangerade paketresor till Moskva.

Sök själv efter en paketresa till Moskva här.

Bilder (c) Annika MyhreLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.