Kreml i Moskva med torn och kyrkor i solnedgången.

Resguide till Ryssland

Fakta


  • Rossiyskaya Federatsiya

  • Moskva

  • 17.100.000 km2

  • Ryska

  • Rysk-ortodox kristendom

  • 147.463.480

  • Republik

  • Ryssland sträcker sig över 6000 kilometer från Vitryssland och Ukrainas gräns i väst till Stilla havets kust i öst. Landet, som breder sig över två kontinenter, är världens största med en areal på 17 millioner km2.

Reseförberedelse

Bästa restid

De varmaste månaderna i Ryssland är juli och augusti, vilka samtidigt är högsäsong för turister. Men de är också de fuktigaste månaderna, vilket betyder att månaderna precis före och efter är goda resetidpunkter. Reser man om vintern, skall man vara förberedd på mycket låga temperaturer.

Reselitteratur

Lonely Planet Russia, Ukraine & Belarus

Lokala förhållanden

Valuta

Rubel (RUB), 1 rubel = 100 kopek. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Åtskilliga hotell och postkontor har tillgång till internet, liksom det i de större städerna efterhand också har dykt upp internetcaféer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Brandväsen (01)
Polis (02)
Ambulans (03)

Dricks

Både taxichaufförer och servitörer får vanligtvis 10-15 procent i dricks, men en bra tumregel är, att man ger dricks när man är nöjd med servicenivån.

Tidszon

Det finns 11 olika tidszoner i Ryssland, fördelat på två kontinenter.
När klockan är 12.00 i Sverige, är den 14.00 i Rysslands huvudstad Moskva.

Vikt och mått

Längd: meter
Vikt: kilo
Rymdinnehåll: liter

Fotografering

I Rysslnad får man som utgångspunkt fotografera allt, utom gränsövergångar, tågstationer, militära installationer och flygfält. Om man vill fotografera lokalbefolkningen, är det hövligast att fråga först.

Dricksvatten

Flera ställen i Ryssland är grundvattnet förorenat på grund av rovdrift på naturen och tung industri. Det rekommenderas därför att man köper vatten på flaska.

Elektricitet

220 volts AC, 50Hz

Uppförande

När man går på gatan, bör man inte framställa sitt välstånd i allt för hög grad. Det rekommenderas att man låter dyra smycken, klockor och elektronik bli hemma på hotellet av hänsyn till de många smårövarna, som härjar på gatorna i de ryska storstäderna.

Öppettider

Butiker har öppet från 9.00 till 20.00 (måndag-lördag), öppettiderna varierar dock mycket från ställe till ställe.
Banker har öppet från 9.30 till 17.00 (måndag-fredag).
Posthus har öppet frpn 9.00 till 21.00 (måndag-fredag).
Kontor har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag-fredag).
Museer har öppet från 10.00 till 18.00 (tisdag-söndag).

Mat och dryck

På trots av att fastfood och främmande rätter efterhand är ytterst populära i Ryssland, är de lokala ännu lojala över för deras egna kulinariska arv. De små förrätterna Zakuski äts i stor stil och kan bestå av kaviar, blandad fisk, omelett, skuret pålägg och sallader. Alltihop sköljs naturligtvis ner med vodka. Huvudrätterna består nästan alltid av endera oxkött, griskött eller fårkött.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Rysk-ortodox juæ, 7 januari
Internationell kvinnodag, 8 mars
Arbetarnas internationella kampdag, 1 maj
Segersdag för andra världskriget, 9 maj
Ryssland självständighetsdag, 12 juni
Grundlags dagen, 7 oktober
Dagen för försoning och enhet, 7 november

Övernattning / Hotell

Camping

Campingplatserna ligger långt från städerna och har bara öppet om sommaren. Dessutom är faciliteterna ofta bristfälliga och säkerheten dålig.

Hotell

Rysslands hotell sträcker sig helt från överdådiga hotellpalats till förfallna ruckel. Mitt i mellan kan man ha tur och hitta acceptabla etabissemang, som dock är långt ifrån perfekta.

Bed og breakfast eller pensionat

Privat inkvartering blir långsamt mer och mer populärt i Ryssland. I Moskva och St. Ptersburg finns det byråer, som organiserar uthyrningen av privata rum. Man kan ofta välja mellan lägenheter, var man själv står för maten, eller Bed and Breakfast-inkvartering.

Vandrarhem

Man får mest för pengarna, om man använder sig av de vandrarhem, som drives av icke-ryssar. De är både säkrare och bättre till att vägleda gäster, som reser på en låg budget. Det är en god idé att beställa sitt rum i god tid före resan.

Lokal transport

Flyg

I Rysslans finns det ett otal av inrikesrutter på kryss och tvärs av landet. Man skall emellertid se sig för, eftersom Ryssland är det land i världen som har den sämsta flygsäkerheten. Om man absolut skall flyga, rekommenderas det att man använder sig av de kända utländska bolagen.

Buss

Buss är ett glimrande transportmedel, när man reser mellan mindre städer. Om man kommer ut i tunnt befolkade områden, är bussar ofta den enda möjligheten. Priserna är rimliga, men man skall passa på sitt bagage på bussterminalerna, vilka ofta verkar som en magnet på kriminella.

Tåg

Med det omfattande tågnätet i Ryssland kan man komma överallt. Priserna är låga, och turerna rimligt komfortabla, men det tar länge. Alla tåg i Ryssland kör efter Moskva-tid, utom de lokala tunnelbanorna, som kör efter lokaltid.

Taxi

Rysslands större städer kör det alltid taxin. De är rimligt billiga och lätta att få tag i om man uppsöker en av de många taxihållplatserna runt omkring. Om man ringer efter en taxi, skall man förbereda sig på att expediten endast talar ryska. Det är en god idé att avtala ett pris innan åkturen börjar.I

Biluthyrning

Biluthyrning är också en möjlighet, om man vill köra runt på egen hand. Endast i större städer finns det biluthyrningsfirmor, och priserna och kvaliteten är mycket olika. Det kan till exempel vara extremt dyrt att reservera en bil före resan.

Båt eller färja

Rysslands stora floder används i hög grad till färjefart. Speciellt om sommaren är det möjligt att resa långt med passagerarfartyg på sina rutter eller speciella kryssningsfartyg. Den primära färjsäsongen löper från maj till mitten av oktober.

Övrig transport

Den Transsibiriska Järnvägen är ideell för dem, som åker på semester för resans skull. Världens längsta järnväg är idag ytterst populär på trots av, att turen på 10.000 kilometer tar sju-nio dygn. Eller är det kanske precis just därför den är så omtyckt. På resan kommer man igenom sju tidszoner och kommer omkring nästan en tredjedel av jordens omkrets.

Reseerbjudanden