Idyllisk bergslandskap med en klarblå sjö i förgrunden och snötäckta toppar i bakgrunden.

Resguide till Schweiz

Fakta


  • Schweizerische Eidgenossenschaft (tyska)

  • Bern (129.400)

  • 41.285 km2

  • Tyska (70 procent), franska (19 procent) och italienska (8 procent)


  • Romersk-katolsk och protestantism

  • 7.000.000

  • Republik

  • Schweiz genomskärs av floder, dalar och dom höga alperna. Dom höga bergen förorsakar, att vädret i Schweiz inte är så stabilt. Norr om Alperna är klimatet som i Nordeuropa, medans det söder om bergen påminner mycket om det klimat, som finns i medellhavsländerna.

Reseförberedelse

Bästa restid

En semester i Schweiz forknippar många nog med en skidsemester. Men antingen om man åker till Schweiz för att utöva vintersport eller för att njuta av den friska bergsluften och uppleva landets kultur, kan man göra det både sommar och vinter.

Reselitteratur

Schweiz

Lokala förhållanden

Valuta

Schweizerfranc (CHF). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Schweiz är rik på internetcaféer. Caféerna ligger utspritt över landet och finns i alla större städer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Polis (117)
Brandkår (118)
Ambulans (144)
Räddningshelikopter ((01) 3831111)

Dricks

Även om dricks allmänt inte förväntas, och dom flesta restauranger, taxi’s och liknande i förvägen inkluderar servicebelopp i notan, är ett litet belopp ändå ofta välansett.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 12.00 i Schweiz.

Vikt och mått

Vikt: kilo
Längd: meter
Volym: liter

Fotografering

Utvisa vanlig hövlighed och fråga alltid före fotografering.

Dricksvatten

I Schweiz kan man lungt dricka vattnet från kranen, men det tillråds att undvika att dricka vatten direkt från vattenlopp, så ta hellre med en flaska på vandringsturer.

Elektricitet

220 volts AC, 50Hz.

Uppförande

Med vanlig hövlighed och respekt för lokalbefolkningen kan man nå långt i Schweiz.

Öppettider

Bankerna är öppna från 8.30 till 16.30 (måndag-fredag)
Affärerna är öppna från 8.00 till 12.00 och från 13.30 till 18.30 (måndag-fredag). Lördag dock endast till klockan 16.00.

Mat och dryck

Det schweiziska köket är både spännande och varierat, allt efter var i landet man är. Landets geografiska läge med gränser till Tyskland, Frankrike och Italien har smittat av sig på menukortet, som förutom oändliga ostar domineras av fisk, korv och olika kötträtter. Dessutom producerar schweizarna legendarisk chokolad, som det absolut kan rekommenderas att sätta tänderna i.
Schweiz producerer dessutom utmärkt vin.

Handikappade resenärer

Allmänt har Schweiz en bra handicappanpassning. Dyrare hotell har stort sett alltid hiss. Det schweiziska turistkontoret har dessutom utgett en guide specielt för handicappade.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Nationaldagen, 1. augusti
Jul, 25. och 26. december
I några delar av Schweiz är det dessutom helgdag den 2. januari och 1. maj.

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns drygt 500 campingplatser i Schweiz.

Hotell

Det finns många hotell i Schweiz, och dom är allmänt av riktigt bra kvalité. Dock tillråds det att beställa rum i god tid.

Vandrarhem

Schweiz’ vandrarhem är öppna för alla, men unga under 25 år får förstarätt.

Övrig övernattning

Schweiz är rik på bergshyddor och semesterbostäder, och dessa är ochså oftast så populära, att det rekommenderas att beställa i god tid före. Detta kan göres genom Schweiz’ turistburå.
Dessutom finns det i Schweiz en lång rad hostels och kurhotell. Upplysningar om dessa kan fås genom Schweiz’ turistbureau.

Lokal transport

Flyg

Dom lokala flygsällskapen Swissair och Crossair står för all inrikesflygning i Schweiz. Flygtransport är snabb, men mycket dyr, varför dom flesta begagnar bil eller tåg i stället.

Tåg

Schweiz har ett mycket välutbyggt järnvägsnät. Genom Schweiz’ turistkontor kan man skaffa sig ett såkallat Swiss Pass, som ger fri tillgång till det lokala tågnätet.

Taxi

Taxi’s kör i Schweiz med taxametrar till långa, respektive kortare turer.

Biluthyrning

Schweiz har ett utmärkt vägnät, dock kan många av dom oändliga vägarna i bergen vara trånga och verka aningen farliga. Man använder högerkörsel och man ska – innan man kör in i Schweiz – utrusta sin förruta med en såkallad Autobahnvignette. Dessutom ska man betala för att köra genom dom två tunnlarna, som förbinder Schweiz och Italien. Kör man på vinteren, är vinterdäck och snökedjor ett absolut måste, ochså även om man ofta kan få sin bil transporteret med tåg i dom passen som evt. är avstängda pga. vädret. Det är möjligt att hyra bil från alla större städer i Schweiz. Detta kan ske via sitt hotel, flygplatser eller tågcentralerss.

Övrig transport

En stor del av transporten till dom många skidorterna försigår med bergsbana, och en sådan tur kan ofta vara en upplevelse i sig själsv.

Har du velat resa till Schweiz?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden