En skara elefanter befinner sig i vattnet, med gröna palmer och blå himmel i bakgrunden.

Sevärdheter Sri Lanka

Ambalangoda

Badorten Ambalangoda

Ambalangoda är en lite badort, som är särskilt känd för sin produktion av masker och djävulsdans. Maskerna skärs ut av kadunu träd och är väldigt lätta. Det säljs många masker till turister i området. Djävulsdansen dansas fortfarande för att fördriva onda andar, och det är tillåtet för turister att se på, medan dansen pågår.

Colombo

Den gamla fyren Clock Tower

Denna gamla fyr byggdes 1857 och fungerade i många år som fyr för skeppen på havet. Efterhand som stadens hus växte på höjden, blev tornet dock för litet och man byggde ett nytt. I dag kan man gå upp i det gamla Clock Tower och få en formidabel utsikt över staden.

Drottningens hus (Janadhipathi Medura)

Queens House är även känt som presidentens hem. Tidigare var den imponerande byggnaden hem för den brittiska generalguvernören, men när landet blev oberoende flyttade presidenten in, och sen dess har det varit hans hem.

National Museet

National museet grundades 1877 av den brittiska guvernören Gregory. Det finns åtskilliga bra utställningar på museet, som var för sig berättar om en bit av landets färgrika historia. Det finns bland annat stenreliefer, freskomålerier, masker, möbler, mynt och försteningar på museet.

Kalutara

Staden Kalutara

Staden Kalutara ligger vid floden Kalu Ganga. Tidigare var staden centrum för handel med kryddor, men i dag är det mera korgvaror flätade av palmblad som produceras i staden. Runt Kalutara finns en del gummiplantager, och staden är därför också en central handelsort för gummi. Staden är även präglad av många kokospalmer, varav man framställer det lokala brännvinet Arrack.

Kandy och det Centrala Höglandet

Staden Nuwara Eliya

Nuwara Eliya är Sri Lankas högst belägna stad, och ligger på e höjd av 1889 meter. Staden är placerad på en platå, som ger en otrolig utsikt över hela området, och inte minst de gröna teplantagerna som ligger runt berget.

Templet Dalada Maligawa

Dalada Maligawa ligger i Kandy och är landets viktigaste buddhistiska helgedom. Namnet på byggnaden betyder tandens tempel, eftersom templet byggdes för att skydda Buddhas hörntand, som smugglades till landet i det 4:e århundrade. Templet är ett otroligt byggnadsvärk, som flera kungar har byggt på, helt speciellt är det åttakantiga tornet, som innehåller templets bibliotek.

Ädelstensstaden Ratnapura

Ratnapura betyder ädelstensstaden, och platsen är också centrum för utvinning av Sri Lankas ädelstenar. Så tidigt som i det 12:e århundrade påbörjades brytningen av ädelsten i området, och i dag arbetar en stor del av stadens 35.000 invånare i gruvorna med de många ädelstenarna.

Nuwara Eliya

Staden Nuwara Eliya

Nuwara Eliya är Sri Lankas högst belägna stad, och ligger på e höjd av 1889 meter. Staden är placerad på en platå, som ger en otrolig utsikt över hela området, och inte minst de gröna teplantagerna som ligger runt berget.

Sri Lanka

Berget Adam´s Peak

Mellan december och april strömmar pilgrimerna till området för att bestiga den 2224 meter höga Adam´s Peak. På toppen finns det ett stort fotavtryck, som enligt muslimerna, tillhörde Adam när han trädde ned på berget, efter att han slängdes ut från Eden. Buddhisterna anser att fotavtrycket tillhör Buddha och hinduerna säger att avtrycket gjordes av Lord Shiva, men inte desto mindre har pilgrimer i över 1000 år vallfärdat till orten för att nå toppen. Vandringen mot toppen tar cirka fyra timmar.

Byn Unawatuna

Unawatuna är en liten by, som ligger i ett otroligt vacker landskap och är på väg att bli en av de föredragna semesterorterna. Unawatuna har en framstående sandstrand med palmer och turkisblått hav. Det är det perfekta stället om man vill ha sol, sand och vatten och bara lata sig några dagar på stranden.

Nationalparken Yala West

Yala West är en nationalpark, som täcker nästan 1000km2, och den är ett sammelsurium av laguner och steniga områden. Det finns goda möjligheter för att se vilda djur i parken, man kan hyra en jeep och en chaufför och åka runt i parken, där man kan se elefanter, leoparder, björnar, apor och krokodiler.

Sigiriya fästningen

Sigiriya är en stenfästning, ett ointagligt monument som byggdes i det 5:e århundrade för att försvara området mot en fruktad invasion. Fästningen ligger vackert på toppen av en 200 meter hög kulle. I fästningen finns det trädgårdar, stenstoder från byggnadstiden, ett par gigantiska stenlejon, som vaktar fästningen och en helt otrolig utsikt. Fästningen ligger 191 kilometer från Colombo.

Templen i Anuradhapura

Anuradhapura är Sri Lankas första huvudstad och ett symbol på sinhalesernas makt, samtidigt är det den viktigaste av Sri Lankas städer från forna tider. Staden blev huvudstad i 380 år före Kristus, och i över 1000 år regerade sinhalesernas kungar från staden. I dag kan man utforska de gamla templen och byggnaderna från det gamla riket, alla byggnader är i dag restaurerade och är en helt fantastisk syn.

Ön Hikkaduwa

Hikkaduwa är en ö med ett framstående strandområde. Det är ett bra område om man gillar vita stränder och azurblått hav, det finns goda möjligheter att snorkla och dyka, med korallrev och gamla skeppsvrak i bukten. Yttermera finns det båtar med glasbottnar som seglar i bukten med de turister som inte dyker. Hikkaduwwa är helt klart ett paradis om man gillar sol, sand och vatten.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här