En skara elefanter befinner sig i vattnet, med gröna palmer och blå himmel i bakgrunden.

Resguide till Sri Lanka

Fakta


  • Sri Lanka

  • Colombo

  • 66.000 km2

  • Sinhala och Tamil

  • Buddism

  • 18.000.000

  • Republik

  • Sri Lanka ligger 50 kilometer från Indien. Ön är 350 kilometer lång och 180 kilometer bred. Den norra hälften är täckt av ett stort område med slätt och berg, den högsta är 2524 meter hög. Den södra delen är präglad av ett vackert backlandskap, och det är också här man finner de bästa stränderna. I den sydvästra delen av landet finns det stora områden med regnskog.

Reseförberedelse

Bästa restid

Landet kan besökas året runt, men vill man undvika regnsäsongen, skall man besöka landet mellan december och mars, vid syd- och västkusten, och mellan maj och september vid östkusten. Det kommer flest turister till landet mellan december och mars.

Reselitteratur

Lonely Planet Sri Lanka
Insight Guides Sri Lanka

Lokala förhållanden

Valuta

Sri Lanka Rupee (SLR). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det har efterhand kommit till ett bra antal internetcaféer på Sri Lanka. De finns alla i Colombo, och det är flera på gång.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp på Sri Lanka skall du ringa följande nummer:
Polis (433333)
Brandkåren (42222)
Röda korsets ambulans (691905) eller (695434)
Turist polisen (26941) eller (21111)

Dricks

De flesta hotellen räknar in 10 procent i räkningen som service, om inte, är det sedvana att man själv gör det. Dricks till taxichaufförer avgör man själv.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid) är den 16.00 på Sri Lanka.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid) är den 17.00 på Sri Lanka.

Vikt och mått

På Sri Lanka används följande måttenheter.
Vikt: kilo
Längd: meter
Rymd: liter

Fotografering

Man bör inte fotografera människor eller religiösa handlingar utan att ha bett om lov först. Annars finns det inga särskilda regler för fotografering.

Dricksvatten

Allt vatten att dricka, borsta tänderna i eller till isbitar, bör kokas i minst tjugo minuter. Det bästa är att köpa vatten på flaska.

Elektricitet

På Sri Lanka använder man följande el-källa.
230/240 volts AC, 50 Hz

Uppförande

Man bör respektera lokalbefolkningens religiösa ritualer, dessutom skall man klä sig täckande, särskilt om man skall besöka heliga platser eller privata hem. Skor och hattar skall tas av om man går in i privata hem eller i tempel, följ de lokala anvisningarna.

Öppettider

Affärer har öppet mellan 9.00 och 17.30 (måndag-fredag) och mellan 9.00 och 13.00 (lördag).
Banker har öppet mellan 9.00 och 17.00 (tisdag-fredag) och mellan 9.00 och 12.00 (måndagar och lördagar)
Kontor har öppet mellan 8.30 och 16.30 (måndag-fredag) några ställen har även öppet lördag förmiddag.

Mat och dryck

Den mesta maten på Sri Lanka är mycket kryddad, det serveras mycket grönsaker, frukt, kött samt fisk och skaldjur. Maten är generellt sett god på Sri Lanka. Med hänseende till drycker är te den nationella drycken och räknas för att vara en av de bästa i världen. Toddy är saften från palmerna och en populär lokal dryck.

Handikappade resenärer

Handikappanpassningen är på bättringsvägen. Om man vill resa i landet, bör man dock kontakta de platser man vill besöka före resan. På stora hotell och hos några resebolag kan man få hjälp och assistans om det är nödvändigt.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1:a januari
Självständighetsdagen, 4:e februari
Majdagen,1:a maj
Nationalhjältarnas dag, 22:a maj
Allmän ledig dag, 30:e juni
Juldagen, 25:e december
Annan dag jul, 26:e december
Allmän ledig dag ,31:e december

Övernattning / Hotell

Camping

Det är inte vanligt att campa i landet, de platserna som det är möjligt, är i regel i anslutning till arrangerade utflykter.

Hotell

Det finns ett stort urval hotell i landet. I de större städerna finns det allt från femstjärniga hotell till medelklass och billiga hotell. Det finns både hotell med en och två stjärnor i de mindre städerna på landet.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns en del gästhus och krogar sprida över landet, som erbjuder komfortabla och informella rum.

Vandrarhem

Det finns vandrarhem / hostels i de flesta städerna. De varierar i pris och kvalitet, men är i regel av en rimlig standard.

Övrig övernattning

Det är i många områden möjligt att övernatta i privata hem, där man kan få en inblick i befolkningens livsstil. Fråga på den lokala turistbyrån för att få närmare information. Dessutom finns det en del platser som hyr ut stugor och bungalows, där man kan övernatta.

Lokal transport

Flyg

Det flygs inrikes i landet mellan de större städerna, det finns 12 inrikesflygplatser med asfalterade landningsbanor. Inrikesflygningen har dock ända tills nyligen varit avlyst, så det är en bra idé att kolla ifall det flygs innan man planerar sin resa.

Buss

Det går bussar mellan i stort sett alla städer i landet. Det är stor skillnad på bussarna, som finns i alla former, från gamla, dåliga bussar till nya, komfortabla bussar. Lika för alla är dock att de är överfyllda när de kör.

Tåg

Det finns över 1500 kilometer järnväg på Sri Lanka, och man kan åka med tåg till de flesta städerna och turistområdena. Tågen är ofta överfyllda och det är därför viktigt att beställa plats i god tid. Det går i allmänhet långsammare att resa med tåg än med buss.

Taxi

Det finns gula taxis i alla större städer, och det är lätt att preja dem på gatan. Det är bra att alltid avtala en pris innan resan börjar.

Biluthyrning

Det finns efterhand goda möjligheter för att hyra bil på Sri Lanka, och det är ett enkelt sätt att ta sig runt på. Det kan även låta sig göras att hyra en bil med chaufför, och man bör vara uppmärksam på att det tidvis kan vara billigare än att hyra utan chaufför.

Särskilda förhållanden

Det danska utrikeministeriet meddelar att situationen i landet är spänt. Den största delen av Sri Lanka är för tiden relativt oberörd av de fortsatta kamphandlingarna mellan regeringens säkerhetsstyrkor och de Tamilska Tigrarna (LTTE), men resor till Jaffna-halvön och i första hand de norra, nordöstra och östra provinserna avrådes på grund av kamphandlingar i dessa områden. Finn ytterligare information på:

Har du velat resa till Sri Lanka?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden