Två leende kvinnor tittar på en smartphone tillsammans på en livlig stadsgata.

Sevärdheter Storbritannien

Belfast

Belfast City Hall

Stadens rådhus blev byggt år 1906 och ligger mitt i Belfast. Det är uppfört i klassisk renässansstil och pryds invändigt av tre olika sorters italiensk marmor. Med sina karakteristiska irländskt gröna kupoler är rådhuset en av Belfasts största sevärdheter.

Belfasts slott

Slottet, som ligger på Cave-Hill-kullarna med utsikt över Befast Lough, är en vacker sevärdhet med lång historia bakom sig. Belfast Castel, som bland annat kan erbjuda en restaurang och två museer, måste man besöka när man är i Belfast.

Birmingham

Birminghams botaniska trädgård

Öppet dagligen vanligtvis till solnedgång, biljetter kostar £4.50. På denna plats, som sträcker sig över 15 tunnland, finns det en uppbåd av växthus, blommor och växter, med allt från vackra ornamentala trädgårdar till stenträdgårdar. Den ligger i Edgbaston-området, och det går ofta bussar hit från centrum.

Cadbury World

Cadbury World, Bournville ligger ungefär 6-7 km utanför centrum i en av förorterna. Det är en jättelik chokladfabrik, som är öppen dagligen från 10.00 – 16.00, som tar en genom cacaobönans historia och Cadbury-familjens historia. Biljetten till £6.50 ger dig inte bara möjlighet att se olika demonstrationer, men ochså chansen att prova på gratis choklad-smakprov direkt ur produktionslinjen. Det kan vara mycket folk här, så det rekommenderas att boka i förväg. Bokning görs på telefon: 0121 451 4159.

City Museum och Art Gallery

Detta galleriet, som är öppet dagligen och som har fritt inträde, innehåller delar av den finaste pre-rafaelistiska konsten i världen. Här finns bland annat en samling av enastående, religiösa tavlor, konst från 18. – 20. Århundradet och en internationell samling.

Brighton

Brighton Museum och Art Gallery

Här finns en underbar samling av klassiska art deco- och art nouveau-möbler. Det finns ochså ett brett urval av 1700-tals porslinsfigurer, keramik och Salvador Dali’s kända ”Lips”. Öppet varje dag utom på onsdagar, från 10.00 – 17.00, och söndagar från 14.00 – 17.00. Det är gratis inträde.

Brighton Pier (Palace Pier)

Palace Pier är en av dom mest kända platserna i Brighton, och här erbjuds gratis underhållning året runt. Lek i ”Palace of fun” och i ”the Pleasuredome” med marknadsplats-åkturer och videoarkader. Eller du vill kanske hellre prova på en av dom många take-away matförsäljningsställena, Brightons bästa fish and chips-café eller bara ta det lungt i en av dom tre livliga barerna. Stället är en stor kontrast till den teater det en gång var.

Royala Paviljongen:

Den Royala Paviljongen, som byggdes i 1789, ändrades enligt den konstant växande östliga trenden som herskade under tidiga artonhundratalet (1815-1822). Det smyckas av tvinnade kupoler, pagoder och balkonger. Låt dig förundras över detta stora, nyrestaurerade 1800-tals palats med sina otroliga färgsystem och enastående hantverkskonst. Öppet dagligen från 10.00- 18.00 förutom 24. och 25. december.

Cardiff

Cardiff slott

Slottet är byggt in den geografiska och historiska kärnan av staden. Slottet, som står som ett manifest för den storslagna mångfalden av historia i Cardiff, inkluderar romerska efterlämningar, viktoriansk överdrift och en normandisk torn från 1000-talet.

Millenium Arenan

The Millenium Stadium. Denna arkitektmässigt förfinade konstruktion, med sittkapacitet på 72.500, är byggt precis på kanten till floden Taff. Rugby är national sporten i Wales och när det är hemmamatch är gatorna fulla av glada supportrar, speciellt om man spelar mot sina största rivaler, England.

Edinburgh

Calton Hill:

Öster om Princess Street ligger Calton Hill med den bästa utsikten över Edinburgh. Det finns monument överallt på Calton Hill – bl.a. Burns monumentet och nationalmonumentet, som var stadens försök på att kopiera ”Le Parthenon” i Paris till minnet av de som dog under Napoleons-krigen. Edinburghs observatorie ligger här och byggdes i 1818. Här kan du se 20 minuters 3D film om Edinburghs historia.Observatoriet har öppet dagligen kl. 10.00 – 17.00 från april till oktober. Inträdet kostar £2/1.20

Camera obscura (Påsk- oktober)

Denna byggnad är den största av sitt slag i världen. Den byggdes på 1980 talet och uppfördes efter originalet. Annordningen tillåter en att se berg, bukter, och städer i olika inzoomningar. Kameran kan antingen nås genom klättring eller bergsjärnvägen.

Edinburgh Castle

Slottet kan du se vart du än befinner dig i Edinburgh. Det är öppet dagligen och erbjuder en vacker utsikt ut över stan. Slottet byggdes i år 850 f.k. och husar fortfarande den skotska militärenheten. Slottet är ett absolut måste när du besöker Edinburgh!

Greyfriars Kirk

Känt för historien om den lilla terriern som besökte sin mattes grav under 14 år. Se deras gravplatser och statyn av terriern i denna lilla kyrkan, som ger dig lugn och ro och tar dig bort från Edinburghs oväsen.

National Gallery of Scotland:

Museet grundlades på 1850-talet och husar många stora europeiska konstverk från renässansen fram till postimpressionismen. Konstverk från konstnärer som Rubens, Gainsborough, Rembrandt, Constable, Monet och Cezanne finns på museet.Museet har öppet måndag-fredag från 10.00-17.00 och på söndagar från 14.00 till 17.00.Gratis inträde.Representanter från ”Scottish Tourist Board City Centre” står till förfogande på gatorna i Edinburgh og ger dig råd om musikställen, museer osv. De brukar finnas runt Royal Mile, Waverley Bridge och Princess Street.

Royal Mile:

Royal Mile börjar vid Edinburgh Castle och slutar vid Holyrood Palace. Daniel Defoe, författare av Robison Crusoe, beskrev gatan som ” kanske den största, längsta och vackraste gatan i världen”. Royal Mile har byggnader från16-hundratalet och består av smågator som det är värt att utforska. Ifall du kan undvika att lägga märke till turistaffärerna vill du få en fantastisk insikt i denna underbara staden.

Glasgow

Burrell Collection

Denna samlingen är Glasgows största sevärdhet och befinner sig i Pollock Country Parken, som anlades på 1400-talet, 5 km söder om staden. Samlingen består av porslin, målningar av Renoir och Cezzane och frimärken. Det är öppet dagligen och inträdet är gratis.

Katedralen i Glasgow:

Katedralen är den äldsta byggnaden i Glasgow och påbörjades på 1400-talet. I katedralen kan du uppleva gotisk arkitektur förrutom katedralens museum, som är från medelåldern. Inträdet är gratis och katedralen har öppet dagligen. På söndagar är det mässa kl. 11.00 och 18.30.

Kelvingrove Art Gallery och Museum.

Galleriet och museet i West End har haft Glasgows viktigaste internationella viktorianska och edwardianska utställning. Omringat av den vackra Kelvingrove park och Kelvin floden går inte att missa! Galleriet har målningar från 1800-talet och 1900-talet, och museet har öppet dagligen från kl. 10.00 till 17.00.

The Tenement House:

Denna tvårums-lägenheten i ett våningshus i Garnethill byggdes i 1892 och visar hur medelklassen levde på 1800-talet och början på 1900-talet. Det är öppet dagligen mars – oktober från 14.00 till 17.00. Inträdet kostar ca. £3.00

Gower

Port Eynon

Denna vackra by har en underbar strand och ett bra vandrarhem. Västerut finns en sträcka med kantiga klippor, varpå man finner en 8 kilometer lång stig som leder hela vägen till Worms Head, halvöns västligaste punkt.

Liverpool

Pier Head

Om man står vid hörnet av Water Street och The Strand kan man verkligen börja känna Liverpools och Merseys ande. Från denna plats ser man dom kända Royal Liver Buildings som fullbordas av ”The Liver Birds” på taket. Detta är väl Liverpools bäst kända symbol.

The Albert Dock

En bassäng som omges av massiva 5-våningars packhus. Den konstruerades i 1846 under stadens glanstid, men led stor skada under den efterföljande ekonomiska nedgångsperioden. Affärsverksamheten stängdes i 1972 och sedan dess har husen getts nytt liv genom caféer, muséer, affärer och ett konstgalleri.

The Beatles Story

Detta måste vara den bästa platsen i världen att upptäcka (eller återupptäcka) arvet efter Liverpools mest kända popkvartett. Denna utställning presenteras på ett informativt och underhållande sätt, genom att visa vilken effekt dom hadde på 60-talet.

London

Buckingham Palace

Öppet varje dag från augusti till september från 9.30 – 16.30, biljetterna till det som har varit dom kungligas hem sedan drottning Victorias tid, kostar £9.50. Palatsets historia går tillbaka till 1702, men eftersom bara 18 av dom 600 rummen är tillgängliga för offentligheten, får man bara en liten smakbit av hur livet är bakom dom stora murarna. Höjdpunkten är troligen ”the Picture Gallery”, som sträcker sig genom hela palatset, och innehåller drottningens konstsamling som är större än National Gallerys. Förvänta inte att få se drottningen eftersom hon vanligtvis åker till Skottland under sommarmånaderna

Madam Tussaud’s:

En av Londons toppattraktioner – öppet måndag till fredag från 10.00 – 17.30, och lördag & söndag från 9.30 – 17.30. Det öppnades i 1802. Madam Tussaud brukade göra skulpturer som föreställde huvudena av dom guilluotinerade aristokraterna. Under sommaren kan det vara trångt här, med långa kööer av turister som vil se favoritstjärnan odödliggjord i vax. Samlingen innehåller ”200 years” som visar huvuden och kroppsdelar från föråldrade personligheter, ”The Grand Hall” med kungligheter och statsmän, ”Chamber of Horrors” med sin fasansfulla anblick på East Ends gatuliv och till sist ”Spirit of London”. Biljetterna kostar £9.25, men det går ochså att köpa en kombinerad biljett för £11.50, som ochså inkluderar inträde till London Planetarium.

Oxford Street

Mitt i hjärtat av London ligger denna gata som är mer än 1600 meter lång och från ena änden till den andra proppfull med affärer, barer, cafén, trafik och turister. Det är trängsel här hela dan, men det är inte konstigt, när man ser på shoppingmöjligheterna. Här tillhandahåller stora varuhus som Selfridges och alla tänkbara detajlhandlare allt från kläder och musik till specialtobak. På kvällen suckar gatan en lättnadens suck och ger plats för några få nattklubbar och många berusade på slingrande hemväg.

The British Museum

The British Museum förkunnar tiderna då det stora brittiska imperiet täckte ungefär tre fjärdedelar av jordklotet, genom att visa några av dom vackraste kulturföremålen i världen. Egyptiska mumier, nordamerikanska totempålar, ”the Elgin Marbles” (grekiska marmorkonstverk), skatter från romarriket och utsökta pjäser från alla tänkbara tider och platser. Trots att det har förekommit många kontroverser kring det rättmässiga ägandeskapet av vissa av dessa kulturföremålen, finns det ingen tvekan om att detta museum är mycket upppiggande på alla sätt. Det kan ta dagar att utforska, och det är gratis inträde.

The South Bank Arts Centre

Till den mer kulturelle resenären erbjuder South Bank en av dom mest kända och tillgängliga attraktionerna söder om floden. Här finns The Royal National Theatre med 3 scener, The Royal Festival Hall, The National Film Theatre och Museum of the Moving Image (MOMI). Detta museum följer tillblivelsen av television och film från dess födelse fram till idag. Till råga på allt finns ochså affärer, cafén, en bokmarknad och en av dom vackraste flod-utsikterna över London.

Tower of London

Tower of London, som sitter på östra delen av den gamla stadsmuren, är en av stadens pouläraste turistattraktioner. Byggandet påbörjades av William Erövraren på 1070-talet, och sedan dess har det varit ett fort likväl en påminnelse om blodig, engelsk historia. Det förbinds mest av allt med fångenskap och död eftersom det var avrättelseplats för många historiska personligheter – inklusive kungligheter. Det används fortfarande som kronjuvelernas hem, och dom traditionella kungliga livvakterna, kallade”Beefeaters”, är väldigt duktiga guider.

Westminster

Westminster är, med sin plats i hjärtat av London och som hem för Big Ben, nog en av dom mest kända sevärdheterna i England. Big Ben är faktiskt namnet på klockan som hänger inuti St Steven´s klocktorn, och inte på den andra, ”vanliga” klockan. Vad som förr var ”the Palace of Westminster” rymmer nu det engelska parlamentet, och i närheten ligger det förtrollande Westminster Abbey. ”The Houses of Parliament” och ”the Abbey” är öppna för offentligheten varje dag.

Manchester

Granada Studio Tours

Detta är en av dom populäraste turistattraktionerna i Manchester. Här är öppet störstadelen av året, och en biljett till ungefär £15.00 tar dig på en tur genom studioarna, och låter dig uppleva en mängd åkturer och specialeffekter. Den största publikmagneten är ”Coronation Street”-kulisserna. Detta är nämligen nationens längsta såpa.

Manchester Museum

Öppet 10.00 – 17.00 från måndag till lördag och det är fritt inträde. Museet rymmer en fantastisk samling egyptiska kulturföremål. Just nu pågår renovering (skall vara färdigt 2001), och därför kan några salar vara stängda.

Museum of Science and Industry

Museet är öppet dagligen, kostar £5 och rymmer en mängd demonstrationer och utställningar. Huvudattraktionen är en arbetskopia på Robert Stephenson’s ”Planet” som tar besökarna ungefär 800 meter ner till världens äldsta järnvägssystem.

Orkney

Highland Park Distillery:

Highland Park Distillery är ett utav de bästa distillerierna i Skotland, och du kan få se ”Barley Malting” processen. Det är öppet från april till oktober, måndag-fredag. Inträdet kostar £3.00 och inkluderar smakprov.Telefon: 01856 874 619.

St Magnus Cathedral:

Stadens största och vackraste utflyktsmål påbörjades i en romansk stil och senare byggde man vidare i gotisk stil. Kyrkan är namngiven efter Magnus Erlandsson som dödades i 1115, och han är även begravd i kyrkan. Innan var hans gravplats en pilgrimsort som sades att ha guddomliga krafter. Det är öppet måndag-fredag och det är gratis inträde. Det är mässa på söndagar på 11.15.

Tomb of the Eagles:

I Liddle farm, Isbister, hittar du en 5000 år gammal gravkammare. Det finns också ett museum, ett kök från bronsåldern, och i gravkammaren finns det skelett från både människor och sjöödlor som stammar från den tiden. Det är öppet från april till oktober och från november till mars. Inträdet kostar £2.00/£2.50.

Storbritannien

Bath

Ett berömt kulturarv, som är känt för sina romerska bad och georgiska arkitektur. Bath är en stad som till formen domineras av fyrkanter, halvmånar och cirklar, och den är scen för många teaterpjäser. Med många gränder och affärer är det en underbar stad att strosa omkring i.

Ben Nevis:

Storbritanniens högsta berg (4406 fot), ”Ben” och ”Glen Nevis”, är ett populärt utflyktsmål för vandrare. Det var här Mel Gibson filmade Braveheart. Det finns ett informationscenter som ger goda råd om vandring och klättring i bergen.

Blair Castle

Slottet befinner sig 7 mil utanför Pitlochry, West Perthshire, och har öppet från oktober till april. Hertigen av Antholl (den enda i Storbritannien som har lov att ha sin egen armé) bor på slottet. Slottet är ett utav de populäraste turistattraktionerne och har runt 30 rum öppna för publiken med rustningar, tavlor och porslin från 1500-talet och framåt.

Centret för Visual Art

Detta har nu blivit Wales största konstgalleri, med ett rykte om att visa konstverk av extremt hög kvalitet, både av gamla mästerverk och installationer från nutida konstnärer.

Chatsworth House

Detta sjuttonhundratals herresäte byggdes av den förste hertigen av Devonshire, och det har tillhört familjen sen dess. Här finns en stor matsal, som fortfarande ser ut precis som den gjorde inför kung George V och drottning Marys besök i 1933. Här finns ochså en arbetsamt designad symmetrisk trädgård, en stor park, kejsarens fontän, ”The State Apartments” och den fascinerande skulpturgallerian. Allt detta gör stället till en enastående destination för en utflykt.

Culloden Moor

Culloden Moor ligger mellan Nairn och Iverness och det var här det sista slaget på brittisk mark kämpades. Hundratals Highlanders dödades och upplevde förintelsen av Bonnie Prince Charlie. Gravplatserna är markerade med stora sten med namnen på varje klan som dödades i slaget.Du kan besöka Culloden Moor från februari till december och höra historien om dette brutala slaget.

Droppstenshålen Marble Arch

Sydväst om Enniskillen ligger ett av Europas finaste droppstenshål, som skall vara 300 miljoner år gamla. Det är möjligt att få en guidad tur i Marble Arch, då man under 75 minuter får en spännande introduktion till det säregna fenomenet.

Dunluce slottet

Elva kilometer väster om Giant´s Causeway, nära Portballintrae, ligger en imponerande ruin på den nordirländska nordkusten. Dunluce Castle, som en gång var MacDonell-klanens huvudkvarter, ligger ytterst på en brant klippa vid havet.

Dylan Thomas Bookshop

Fullpackad av verk från denne store man.

Enniskillen slottet

Det berömda slottet med sina två torn var en gång i tiden Maguire-klanens högborg. I dag huserar två museer här. County Museum och Regimental Museum för regementet Royal Inniskilling Fusiliers.

Fort William:

Fort William är ett känt utflyktsmål på västkusten. Fortet ligger i ett fantastiskt vackert och bergigt landskap. Fortet har förstörts genom tiden, men ruinerna finns kvar och de kan ses på West Highland museet (tel: 01397 702 169)

Glen Coe

Känt för de brutala morden på Donald-klanen, som mördades av regeringens soldater, är Glen Coe oerhört vacker med sina 3 stora berg kallat ”de tre systrarna”. Det är ett utmärkt område för vandrare och det finns bra övernattningsmöjligheter.

Glens of Antrim området

Sydost om badbyn Ballycastle vid den nordirländska kusten ligger en mindre bergskedja med nio gröna dalar som heter Glens of Antri. De vackra dalarna uppvisar var sin charm med vackra floder, vattenfall och vilda blommor.

Grand Opera House

Belfasts vackra operahus på Great Victoria Street är över 100 år gammalt och erbjuder ett varierat program av moderna och klassiska musikals, balletter, operor och pantomimer.

Hadrian’s mur

Kejsaren Hadrian byggde denna mur, när Romarriket hadde sin storhetstid. Den markerar en av romarnas nordligaste områden och den byggdes på andra sidan gränsen med en utpost för varje (engelska) mil (1609 m). Den slingrar sig med sina 185 km genom verkligen spännande landskap.

Jedburgh Abbey

Jedburgh Abbey har öppet dagligen från april till september, och från måndag till lördag i mars. Jedburgh Abbey grundlades i 1138 och var tidigare ett priorat för augustinska domherrar. Alexander II firade sitt andra bröllop i 1285 i Jedbrugh Abbey.

Klippformationen Giant´s Causeway

På Nordirlands nordkust ligger några spännande klippformationer, bland annat Giant´s Causeway, som bildar ett fascinerande landskap av nästan 40.000 fem- och sexkantade basaltpelare. Denna attraktion är en av Nordirlands största.

Loch Lomond:

20 engelska mil nordväst om Glasgow ligger Loch Lomond, som är Storbritanniens största sjö. Loch Lomond formades under istiden och är omringat av ett fantastiskt landskap. Området är populät för vandring och jet-skidåkning.

Loch Ness

23 mil norr om Fort Augustus i the Great Glen är Loch känt för det mystiska Loch Ness monstret. Det dinosaurus-lika monstret har avbildats på både video och kort, där man kan se monstrets långa hals stiga upp ur vattnet. Vid Urguhart Castle befinner sig The Taurus som är en ubåt. The Taurus tar dig med på en resa under Lochs djupa vatten; så var klar med kameran ifall ni skulle få syn på Loch Ness!

Mourne-bergen

Det imponerande berglandskap, som har toppar över 800 meter, är ett schlaraffenland för dem som älskar att vandra i vackra omgivningar. Från bergen kan man se till Isle of Man, Strangford Lough och Nordirlands största sjö Lough Neagh.

National Museum and Gallery

Denna stora, kupolformade byggnad, byggd av Portland sten konstruerades i sektioner mellan 1912 och 1992. Museet berättar historien om Wales som ett land och i ett internationellt förhållande. Utställningarna inkluderar, utvecklingen av Wales.

New Lanark

Till minnet av den industriella revolutionen. Förrut hette New Lanark Cotton Spinning Mill, och var Robert Owens sociala experiment. Nu har det restaurerats och husar ett väldigt intressant museum.Öppet dagligen.

Parlamentsbyggnaden Stormont

Nordirlands tidigare parlamentsbyggnad, som är byggt i anglo-pallidansk stil, stod färdigt 1932 och fungerade som parlament till år 1972, då London övertog parlamentets funktioner. Den vackra byggnaden, som ligger på Upper Newtownards Road, är byggd av granit från Mourne-bergen.

Robert Burns Centre

Robert Burns centret befinner sig i en gammal kvarn vid floden Nith i Dumfries. Centret är ett museum som vunnit flera priser och som berättar historien om både Robert Burns liv och livet i Dumfries på 1790-talet.Centret har öppent från april till september, och från oktober till mars.

Sjöfarts och industri museet

Detta museum omfattar Swanseas historia med utgångspunkt i dess kustlokalisering, och presenterar stadens industriella förflutna. De många fordonen som ryms i museet inkluderar den gamla spårvagnen som trafikerade området vid havet och en stor samling av Wales producerade bilar. Här finns också en ull kvarn, ett exempel på en mansdriven maskin som sakta gör filtar av rågarn.

Skara Brae

Skara Brae i Orkney är kvarlevorna från ett 5000 år gammalt samhälle. Det är ett brittisk Pompeii med välbevarade hus, möbler och sängar m.v. gjorda i sten.Skara Brae har öppet året runt, och åker du hit kan du ta med dig badkläder eftersom det finns fina sandstränder precis i närheten.

Stonehenge

Detta gamla megalitiska monument dateras till ungefär år 2000 före kristus, och det är världskänt. Ruinerna bildar en cirkel som är 30 meter i diameter, och som ligger mitt i det gröna Wiltshire hills på Salisbury slätten. Ändamålet med monumentet är fortfarande i dag okänt, men många tror att det kan ha varit ett gammalt observatorium. Präster och festande samlas ofta här för att fira sommarsolståndet.

Stourhead Park

Denna fantastiska trädgård är ett enastående eksempel på engelsk landskapsarkitektur. Det magiska landskapet, som designades av Henry Hoare II och färdiggjordes 1780, rymmer arkitektur med klassisk grekisk och romersk influens, en lugn och vacker engelsk sjö och en trädrik fantasivärld. Landskapet ändrar sig raffinerat från den ena delen av parken till den andra, vilket gör en promenad här till en förtrollande upplevelse.

Stränder

Denna del av landet har några av Englands renaste stränder, och St Ives är inget undantag. Dom tre bästa är Porthemor, som är bra för surfing, Carbis Bay, som är barnvänlig och Porthkidney Sands, för den som vill simma. Alla är sandstränder.

Södra Pembrokeshire kusten

Denna södra del av kuststräckan består av några fantastiskt vackra bukter övervakade av dramatiskt naggade klippor. Längs med denna kust kan man besöka de slingrande gatorna i Manorbier, med sitt jaktslott vaktande över en liten bukt eller den pittoreska byn Bosherston med sina underbara liljekonvallkantade sjöar. Längre västerut från Bosherston ligger St Govans kapell, en forntida byggnad inklämd i en klyfta över de piskande vågorna.

Tate Gallery

En magnifik byggnad, som byggdes 1973 där det tidigare hadde legat ett gasverk. Galleriet har en underbar utsikt över havet, och dessutom ett fint, rullstolsvänligt inre. Några av konstverken kommer från Londons Tate-kollektion, men dom flesta har anknytning till St Ives.

The Cairngorms:

Skotlands populäraste skidort. Aviemoreär omringat av skogsområden med ekorrar, svalor och andra sällsynta djur. Ifall du vill ut och åka skidor kan du lämna barnen i jultomteparken – Santa Claus Children’s theme park.

The Crown Liquor Saloon (Pub)

The Crown är en elegant och tidlös pub i viktoriansk stil, som lyckats bevara atmosfären från starten av förra århundradet. The Crown, som ligger på Great Victoria Street, utnyttjas flitigt av lokalbefolkningen och räknas som en av Storbritanniens mest eleganta krogar.

The Lake District

Landskapet i ”The Lake District” är, tveklöst, överväldigande. Det är en utav dom mest inspirerande geografiska sevärdheterna i England, som drar till sig ungefär 10 miljoner besökare varje år, och som rymmer sjöarna Windemere, Grasmere och Buttermere. Alla sjöarna sägs ha sin egen särskilda karaktär. Var beredd att vandra här.

Ulster Museum

Om man vill få en grundlig introduktion i Belfasts historia är The Ulster Museum ett bra ställe att starta från. Museet, som ligger i den botaniska trädgården, har fått priser för dess vackra utställningar, som bjuder på allt från mumier och dinosaurier till modern konst.

Wales nationalbibliotek

Biblioteket ligger inhyst i en utsökt edvardiansk byggnad och är ett självklart mål för besökare som är intresserade av Wales. I dess samling finns bland annat den äldsta existerande walesiska texten.

Windsor Castle

Som majestätiskt hem för britiska kungligheter i mer än 900 år, ligger detta medeltida slott med utsikt över Themsen bara lite över 30 km från Londons centrum. Det finns talrika gallerier att se, praktsalar att förundras över (när dom inte bebos av dom kungliga), och slingrande gränder att ströva omkring i.

York Minster

I den vackra staden York finns det oändligt många historiska sevärdheter. York Minster är den största gotiska katedralen i norra Europa . Den är byggd på en antik romersk bosättning och drar till sig mer än 2 miljoner besökare varje år. Det finns massor med små gränder och gator att utforska, vilket gör det till en härlig plats att uppleva.

Swansea

Glynn Vivian Art Gallery

Detta förtjusande Edvardianska galleri innehåller konstverk of flera walesiska konstnärer bland annat Gwen John, hennes bror Augustus, Kyffin Williams och Ceri Richards. Här finns också en stor utställning av porslin, som Swansea var känt för att tillverka i början av 1800 talet.

Wales

Amgeudddfa Ceredigion (Ceredigion museet)

Detta museum har rekonstruktioner av original stugor, mjölkbutiker och ett 1800 tals apotek. Dessutom finns här också en utställning om lokal geografi och historian om vikter och mått.

Cardigan (Aberteifi)

Cardigan ligger på den norra banken av Teifys flodmynning. Byn byggdes från början runt om sitt slott och har en stor samling av historisk arkitektur liksom en massa absorberande små butiker. Cardigans Herigtage Centre erbjuder en intressant inblick i hamnens storhet och fall.

Llangranog

Denna by är troligen den mest pittoreska på Ceredigion kusten. De ytterst smala huvudgatorna leder ner till strandpromenaden som trots allt är väl förberedd för den kraftiga turismen under sommarmånaderna.

Newquay

Newquay är en romantiskt avskild by som är fylld med vackra viktorianska hus, pubbar och små slingrande gator. Byn hävdar att den är inspiration för Dylan Thomas, Llareggub, i hans klassiska roman Under Milk Wood. Newquay har en underbar hamn och en liten strand som är kantad av hus och butiksfasader i alla dess färger.

Rhosili Bay

Detta är en superb 6,5 kilometer lång strand som tillsammans med staden Rossili erbjuder några av de bästa möjligheterna för surfing i Wales. Stranden utgör hela västra delen av Gower.

Snowdonia

Snowdonia har ofta blivit refererad som den mest dramatiska och vackraste regionen i Wales. Snowdon är det högsta berget i regionen och man kommer dit antingen med järnväg från Llanberis eller från en härlig klättringstur. Av de andra bergen är Glyders och Tryfan speciellt omtyckta. Bägge två är betydligt mindre besökta än Snowdon och bägge två erbjuder en klar utsikt över berget.

Flyg+hotell
Från 1 409:-
Flygbiljetter t/r
Från 500:-
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här