Resguide till Storbritannien

Fakta

Top
Lokalt namn
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Huvudstad
London (7.074.300 1996)
Areal
241 752 km2
Huvudspråk
Engelska är huvudspråket, men det talas även walesiska och galliska av mindre grupper.
Största religion
Protestantism (church of England) med en romersk katolsk minoritet
Invånare
58.801.500 (1996)
Regering
Konstitutionell monarki
Geografi
Landskapet i Storbritannien kan delas in i hög- och lågland. Höglandsområdet består av bergsregioner primärt i Skottland, Nordirland, norra England och norra Wales. Låglandsområdet präglas av sandsten och kalkstenskullar och långa dalar. Dessutom finner man stora sjöområden, fjordar, små öar, höga klippor och långa sandstränder i landet.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Storbritannien kan besökas året runt. De varmaste månaderna är mellan maj och september, medan det kan snöa mellan november och mars. Vädret i Storbritannien är mycket skiftande och det kan rekommenderas att alltid ta med regnkläder och varma kläder. Särskilt i de norra delarna kan det plötsligt bli mycket kallt.

Reselitteratur

Eyewitness Travel Plannet: British Isles Fodor´s 2001 Great Britain

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Engelska Pund. Enskilda områden har egen valuta, men det engelska pundet kan användas i hela landet. Läs 9 gode råd om valuta här
Telefoni
Ring utan pengar från utlandetSlå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Internetkaféer

Det finns Internetcaféer i alla stora och mellanstora städer. Efterhand har det dykt upp många - det är inte svårt att hitta ett ställe med tillgång till Internet. Dessutom är det möjligt att få tillgång till nätet på många större hotell.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Storbritannien skall du ringa följande nummer: Polis, ambulans och brandkår (999)

Dricks

På hotell och restauranger inräknas en serviceavgift på 10-12 procent i räkningen. Om detta är fallet är det inte nödvändigt att ge extra dricks. Dessutom är det normalt att ge taxichaufförer 10 procent i dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 11.00 i Storbritannien.

Vikt och mått

Distans: miles Volym: liter Vikt: kilo I Nordirland använder man dock följande måttenheter: Längd: foot/mile Vikt: pound/stone Vätska: pint/gallon

Fotografering

I kyrkor och andra religiösa byggnader bör man följa anvisningarna på stället. Annars finns det inga särskilda regler för fotografering i Storbritannien.

Dricksvatten

Man kan dricka kranvatten i Storbritannien.

Elektricitet

240 volts AC, 50 Hz. Dessutom bör man vara uppmärksam på att man använder tre-benade eluttag.

Uppförande

I Nordirland och Skottland bör man vara försiktig med att diskutera religion och politik. Annars är britterna toleranta.

Öppettider

Affärer har olika öppettider i olika områden, men de har i regel öppet mellan 8.30 och 17.30 (måndag-fredag), samt lördag förmiddag. Banker och posten har också olika öppettider, men har i regel öppet mellan 9.30-17.30 (måndag-fredag), likaså har de flesta även öppet på lördagsförmiddagarna.

Mat och dryck

Storbritannien är känd för English breakfast med bacon och ägg. Dessutom kan man få åtskilliga framstående maträtter när man reser runt i landet. Skottland är bland annat känd för sina eminenta laxrätter, medan Nordirland är känd för skaldjur, potatisrätter och torkad tång. För att släcka törsten dricker man mycket öl i Storbritannien och det finns ovanligt många sorter att välja mellan. Britterna dricker även te i stora mängder.

Handikappade resenärer

Efterhand har förhållandena för handikappade blivit något så när. Många sevärdheter och övernattningsmöjligheter är skyltade, om de har handikappanpassade faciliteter.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1:a januari Juldagen, 25:e december Annandag jul, 26:e december Flyttbara helgdagar Påsk, mars eller april Majdagen, första måndagen i maj Ledig dag, sista måndagen i maj Sommarhelgdagen, (förutom Skottland), sista måndagen i augusti

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Det finns olika campingplatser i hela landet. De flesta platserna har bra faciliteter med badrum, lekplatser, affärer och sportsområden. Många campingplatser hyr ut tält om man inte har med sig ett eget.

Hotell

Hotell i alla prisklasser finns i de flesta städerna. Det är dyrare att övernatta i större städer, London är klart dyrastl. Dessutom skall man vara uppmärksam på att England, Skottland och Wales har olika sätt att klassificera hotellen på, vilket betyder att man inte kan gå efter en standard och man får inte nödvändigtvis samma service för samma belopp i olika områden.

Bed og breakfast eller pensionat

B&B och gästhus är en populär övernattningsform i Storbritannien. De finns överallt, både i städer och i mera öde områden. De varierar i pris och komfort, men de flesta är mysiga och har en charmig atmosfär.

Vandrarhem

Hostels är en av de billigaste övernattningssätten i Storbritannien och det finns tillräckligt många av dem. Särskilt England och Wales har många hostels. De varierar i pris och komfort, men är generellt sett i gott skick.

Lokal transport

Top

Flyg

I Storbritannien flygs det inrikes mellan alla större städer. Det finns en del bolag som konkurrerar, vilket innebär att man ofta kan få en billig billjet. Tidvis kan det vara billigare att flyga än att åka tåg.

Buss

Bussförbindelserna i Storbritannien täcker i stort sett hela landet. Bussarna går mellan de flesta städerna och områden. De flesta bussarna är i gott skick med toaletter och möjligheter för at köpa förfriskningar.

Tåg

Storbritannien har ett otroligt väl utvecklat tågnät som täcker största delen av landet. Tågen går regelbundet och har en bra service. Det är möjligt att köpa ett tågpass som innebär att man kan åka obegränsat mycket under en period. Ett sådant pass skall dock köpas utanför landet, vilket betyder att man måste köpa det innan man reser iväg.

Taxi

Det finns gott om taxi. De flesta taxibilarna använder taxameter och kan lätt stoppas på gatan.

Biluthyrning

Det är möjligt att hyra bilar i alla större städer. Det finns både stora internationella bolag och små, lokala bolag. Vänstertrafik gäller.

Båt eller färja

Det går regelbundet färjor mellan alla större öar i landet.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Flygbiljetter t/r - Från 746:- -
Charter (flyg+hotell) Från 1 914:- Från 1 715:- Från 3 825:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.