En staty övervakar en modern stadssilhuett i skymningen, vilket visar kontrasten mellan tradition och modernitet.

Sevärdheter Sydkorea

Sydkorea

Changgyongpanjon byggnaden

Changgyongpanjon är den konstruktion som är hemvist för the Tripitaka Koreana och som ska fungera som beskydd över dessa. Changgyongpanjon har överlevt flera århundraders krig och sju bränder på tempelområdet. Changgyongpanjon är ett imponerande byggnadsverk, liksom de andra 75 templen i parken. Flera tempel innehåller skatter, och det sägs att det finns mer än 200 privata skatter i parken.

De utskurna träblocken Tripitaka Koreana

Palmandaejanggyong är en av Sydkoreas största historiska sevärdheter. Palman betyder 80.000, och därifrån kommer namnet på de cirka åtta miljoner träblocken med utskärningar. The Tripitaka Koreana blev utskuret över en period på 16 år från 1236 till 1252, som en bön för beskydd mot Mongolerna, som på den tidspunkten invaderade Korea.

Det levande museumet Korean Folk Village

Denna lilla landsby är en utmärkt plats att besöka om man vill ha en inblick i hur folk lever på landet. I byn får du uppleva bönder och arbetare, se traditionella hus från hela landet, uppleva workshops, ett buddhistiskt tempel och en livlig marknadsplats. Korean Folk village är en riktig by, och inte bara en turistshow. De människor man ser i byn bor där permanent. Man kan ta sig till byn med en buss från Seoul.

Hallyo Haesang National Park

Hallyo Haesang nationalpark sträcker sig över ett stort område med både land och hav. Här kan man uppleva det kristallklara vattnet som omger ett otal små öar och en formidabelt vacker kustlinje. I parken finns en stor variation av sällsamma djur och växter, som kan upplevas på en rundtur.

Kyongbokkung-palatset

Det finns många palats i Seoul, men det mest kända är Kyongbokkung-palatset. Det byggdes under Yi- dynastin, men de flesta av de 500 imponerande byggnaderna i området blev förstörda när japanerna invaderade landet. De återuppbyggdes på 1800-talet, men förstördes igen under Koreakriget. Idag är alla byggnader restaurerade ännu en gång. De är helt fantastiska, både arkitektoriskt och estetiskt, och det är en härlig plats att gå på upptäcktsfärd på.

Kyongju National Museum

När man är i Kyongju, bör man också besöka nationalmuseet, som ligger vid de gamla templen. Museet har en fantastisk samling av gamla föremål från Shilla-tiden. Man kan till exempel se guldkronor, vapen och juveler från dynastin, samtidigt som man kan höra om Kyongju’s historia

Namdaemun porten

Namdaemun är huvudporten till Seoul. Det är inte en sevärdhet man kan spendera flera dagar på, men befolkningen är väldigt stolta över den. Porten byggdes på 1300-talet, är otroligt vacker och helt klart värd ett besök.

Pulguksa templet

Pulguksa templet ligger alldeles utanför Kyongju och är ett av Sydkoreas viktigaste buddhistiska tempel. Det har en fantastisk arkitektur och är i det hela taget ett imponerande byggnadsverk, som bör ses när man besöker Kyongju.

Samch’ok stränderna

Stränderna på nordöstkusten runt Samch’ok är oerhört vackra. Några av dem består av klippformationer och sten, medan andra är täckta av vit sand. Runtom stränderna finns det massor av spännande hålor som man kan utforska, och om man blir hungrig finns det utmärkta fisk- och skaldjursrestauranger i området.

Songnisan National Park

Songnisan National Park är platsen för den som gärna vill vandra i bergen. Det finns massor av berg i parken, och lika många goda vandringsleder. Dessutom innehåller parken ett av de största och mest fashinerande tempelområden i landet, Popchusa. Templen är helt fantastiska, och det ena är vackrare än det andra.

Soraksan Nationalpark

Denna nationalpark är en av de vackraste i landet. Den ligger på östkusten och är täckt av djup skog, gigantiska vattenfall, berg, bullrande floder, vita sandstränder och tempel från gamla tider. Naturen i parken är en fantastisk syn som man kan njuta av under en dagstur. Man kan också ta med sig ett tält och övernatta i parken ett par dagar.

Staden Puyo

Puyo var en gång huvudstad i Paekche-riket. Nu är det en stillsam och charmig stad där man kan uppleva vardagens Korea. Utanför staden finns det fortfarande kyrkogårdar med gravar från Paekche-tiden, och staden har dessutom ett formidabelt museum med artefakter från Paekche-riket.

Staden Sogwip’o

Sogwip’o är den största staden på öns sydkust. Det är en trevlig stad med charmerande atmosfär. Här finns det goda möjligheter att besöka museer och de närliggande landsbyarna, och få en inblick i gamla kulturer, som bara har ändrat sig en aning genom tiderna. Dessutom finns det fantastiska möjligheter i området för dykning, jakt och fiske.

Strandområdet Haeundae

Haeundae är ett av Pusan’s viktigaste och populäraste strandområden. Haeundae har kilometerlånga vita sandstränder med turkosblått hav. Dessutom finns det många bra hotell och restauranger i området, samt ett par varma källor som sägs ha läkande egenskaper.

Tadohae Haesang Nationalpark

Utanför sydvästkusten ligger denna marina nationalpark, som innefattar mer än 1700 öar. Särskilt öarna Hongdo och Huksando är välbesökta. Hongdo är speciellt känd för att ha många imponerande klippformationer, kuperade skogslandskap och en magnifik solnedgång. Huksando är mer flackt och lättare att gå runt på, när man vill utforska det vackra landskapet.

T’apkol Park

Om man känner för en tur i det fria och en pratstund med någon i den lokala befolkningen, är T´apkuol park en bra plats. Här hittar man många vänliga, äldre människor som sitter och talar om väder och vind. Det var också i denna park som erkännandet av landets självständighet deklarerades år 1919.

Tongnaeområdet

Tongnae är ett område fullt av varma källor, nära Kumgang Park. Området är hemstad för en rad mycket speciella klippformationer, och här kan man också finna en mängd tempel från förr.

Tumuli Park

Tumili Park är den mest besökta platsen i området. Den innehåller 20 olika heliga gravskrifter och inte mindre än fem tempel. Det finns möjlighet att gå runt och se på allt, och det är till och med tillåtet att krypa runt mellan templen och gravskrifterna och skapa sig ett intryck av den gamla kulturen.

Ullungdo ön

Cirka 135 kilometer öster om fastlandet ligger denna ljuvliga ö. Mitt på ön tornar en stor, slocknad vulkan upp sig, medan resten av ön främst består av berg med djupa skogslandskap och klippor. Det finns inga sandstränder på ön, men dykning utanför ön är något utöver det vanliga, dock inte att rekommendera för nybörjare.

Vandring i landskapet

Cheju-do ön bjuder på ett underbart landskap med imponerande klippformationer, hålor, grottor och vulkankratrar. Det är ett perfekt område att vandra i, och det ligger fantastiska upplevelser och väntar i dessa grottor och gamla vulkaner. Bland annat är det möjligt att vandra genom världens längsta lavarör.

Boka dina sevärdheter här