En staty övervakar en modern stadssilhuett i skymningen, vilket visar kontrasten mellan tradition och modernitet.

Resguide till Sydkorea

Fakta


  • Taehan-minguk

  • Seoul (12.000.000)

  • 99.268 km2.

  • Koreanska

  • Mahayana Buddhism

  • 46.429.817 (1998)

  • Republik

  • Sydkorea är en halvö, och utanför kusten ligger en mängd större och mindre öar. En stor del av landet består av kullar och berg, men 30 procent av landet är flackt. I öst är en hel del av bergen separerade av stora floder som flyter genom bergskedjorna.

Reseförberedelse

Bästa restid

En bra tidpunkt att besöka Sydkorea är från september till november, solen skiner, och himlen är blå. På vintern är det kallt, men om man tycker om att åka skidor finns det goda möjligheter för det. April till maj är också en bra tid, men då kommer det väldigt många japaner, och det kan vara svårt att hitta någonstans att övernatta.

Reselitteratur

Korea
Sydkorea
South Korea

Lokala förhållanden

Valuta

Won (W). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I Sydkorea finns det internetcaféer i de flesta städer som är större än en landsby, så det är inga problem att hitta ett internetcafé.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tilkalla hjälp i Sydkorea ska du ringa följande nummer:
Polis (112)
Ambulans eller brandkår (119)

Dricks

I Sydkorea forväntar man sig inte att få dricks, men många hotell och restauranger lägger på 10 procent på notan som en serviceavgift.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 19.00 i Sydkorea.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 20.00 i Sydkorea.

Vikt och mått

Vikt: kilo
Längd: meter

Fotografering

Det finns inga särskilda regler omkring fotografering, men man bör undvika att fotografera militärer och militära installationer.

Dricksvatten

På de dyra hotellen kan man ofta dricka vattnet, men generellt är det bra att koka vattnet innan man dricker det.

Elektricitet

110/220V, 60 Hz

Uppförande

Det finns inga speciella regler om uppträdande, men man bör alltid komma ihåg att ta av sig skorna innan man går in i ett koreanskt hem.

Öppettider

Banker har öppet från 9.30 till 16.30 (måndag-fredag) och från 9.30 till 13.30 (lördag).
Butiker har öppet från 10.30 till 19.30 (alla dagar, men de har vanligtvis stängt en dag under veckans gång, och de mindre butikerna stänger ofta kl. 18.00).
Kontor har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag-fredag) och från 9.00 till 13.00 (lördag).

Mat och dryck

Sydkoreanerna är kända för att laga god mat. En av specialiteterna är Kimch’i, som består av grönsaker (ofta kål), blandat med chili, vitlök och ingefära, som får stå och jäsa. Kimch’i följer med de flesta maträtter man får. Ris följer som regel också med när man beställer en måltid i Sydkorea, där man ofta får en huvudrätt med biffkött, marinerat i sesamolja, vitlök och chili. Annars bjuder landet på ett stort urval av spännande och exotiska rätter, varav flera har en hundratals år gammal tradition bakom sig. När det gäller drycker så är en stor del av befolkningens sociala liv koncentrerat kring te- och kaffestugor, där man bland annat kan få utsökt örtte.

Handikappade resenärer

Det har på senare tid blivit någorlunda förhållanden för handikappade i Sydkorea, särskilt i de större städerna. På många ställen finns det möjlighet att köra in med rullstol, och där det inte går är personalen i regel mycket hjälpsamma. Det kan dock vara en god idé att i förväg kontakta de ställen man har tänkt att besöka, så att personalen är redo att hjälpa till när man kommer.

Helgdagar

Nyårsdag, 1. januari
Självständighetsrörelsens dag, 1. marts
Barnens dag, 5. maj
Minnesdag (för krigsoffren), 6. juni
Författningsdag, 17. juli
Befrielsedag, 15. august
Nationell stiftelsedag, 3. oktober
Juldag, 25. december

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns goda möjligheter att tälta i Sydkorea. Det finns campingplatser i hela landet, och de har oftast ganska bra faciliteter.

Hotell

Det finns verkligt många hotell i Sydkorea. Det finns allt från lyxiga internationella hotellkedjor till små, billigare hotell. Hotellen är indelade i fem olika klasser: super deluxe, deluxe, första, andra och tredje klass.

Vandrarhem

Vandrarhem/hostels är en av de billigaste formerna för övernattning i Sydkorea. Det finns för närvarande cirka 30 hostels i de större städerna i landet.

Övrig övernattning

Yogwans är koreanska krogar. De har rimliga priser och är som regel bra ställen att övernatta på. Man ligger på en madrass på det uppvärmda golvet, enligt sydkoreansk tradition. Man kan också hyra rum med vanliga sängar.
På flera platser i landet finns det också möjlighet att hyra små stugor där man kan övernatta.

Lokal transport

Flyg

Man kan flyga inrikes till alla stora städer. Landet är inte så stort, så flygtiden vara sällan över ett par timmar.

Buss

Sydkorea har ett väl utvecklat bussystem. Där kör snabba, komfortabla expressbussar mellan alla större städer i landet. Bussarna passar tiden och kommer snabbt fram. Mellan de mindre städerna kör det också bussar, så man kan i stort sett nå hela landet med buss.

Tåg

Tågen i Sydkorea är snabba, behagliga och passar tiden. Järnvägssystemet är stort och når alla delar av landet. Det kan vara en fördel att beställa sin biljett ett par dagar i förväg, speciellt om man ska resa på helgen.

Taxi

Taxi är ett populärt transportmedel i Sydkorea. Det kör mängder av taxibilar i de flesta städer. Det lättaste är att ta en taxi på gatan. De kan också beställas per telefon, men det kostar extra.

Biluthyrning

Man kan hyra bilar i de flesta större städer i landet. Det är otroligt mycket trafik i städerna, och man ska vara väldigt försiktig, om man kör själv. För att få hyra en bil, ska man vara över 21 år och ha ett internationellt körkort. Det finns både lokala och stora, internationella uthyrningsfirmor i de flesta städer. För ytterligare information kan man kontakta The Korea Car Rental Union (telefon: (2) 533 2503).

Båt eller färja

Det finns goda möjligheter att se Sydkorea med båt, både längs kusten och på många av floderna. Där seglar färjor och ångbåtar regelbundet, så det finns ett bra utbud om man önskar detta transportmedel.

Reseerbjudanden