Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Trinidad och Tobago

Fakta


  • Trinidad och Tobago

  • Port-of-Spain

  • 5.130 km2

  • Huvudspråket är engelska. Vid sidan av engelska talas hindi, spanska, franska och patois.

  • Romersk katolicism och hinduism

  • 1.102.096 (1999)

  • Parlamentarisk demokrati

  • Trinidad är den sydligaste ön i Västindien och ligger endast 11 km från Venezuela. Ön är 5.128 km2 och delas av tre bergskedjor. Öns vegetation är en blandning av sydamerikansk och caribisk natur, och det finns både regnskog och lågland.
    Tobago ligger 30 km nordöst från Trinidad och är bara 30 km2. Naturen dominers av tropisk regnskog, men vid kusterna finns tropiska sandstränder.

Reseförberedelse

Bästa restid

Det är varmt på Trinidad och Tobago året runt, och tempraturen varierar från 21 till 37 grader. Regntiden sträcker sig från juni till november, med våldsamma dagliga regnskurar. De är dock oftast korta. Det är varmast på öarna från juni till oktober.

Reselitteratur

A Birder’s Guide to Trinidad and Tobago
Adventure Guide to Trinidad and Tobago

Lokala förhållanden

Valuta

Trinidad och Tobago Dollar (TTD), 1 dollar= 100 cent. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns en hel del internetcaféer på Trinidad och Tobago, och alla ligger på Trinidad.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Nödsituation (999) eller (6225412)

Dricks

Dricks är inte inkluderat i prisen på resturanger och hotell. Kutym är att ge 10-15% i dricks. Taxichaufförer får 10% utöver priset.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är hon 07.00 på Trinidad och Tobago

Vikt och mått

Vikt: kilo
Temperatur: celsius
Avstånd: meter

Fotografering

Det finns i stort sett inga restriktioner omkring fotografering. Man ska dock undvika att fotografera militära anläggningar och flygplatser. Vill man fotografera lokalbefolkningen bör man fråga först.

Dricksvatten

Normalt är det säkert att dricka vattnet på Trinidad och Tobago, men efter en storm kan vattnet dock vara förorenat, varför det rekomenderas att köpa vatten på flaska.

Elektricitet

115/220 volt AC, 60 Hz.

Uppförande

Allting går lite långsammare på Trinidad och Tobago, på grund av att man inte har så bråttom. Hetsa därför inte upp om mannen före i kön pratar länge med expediten. Annars förväntas bara vanligt hyfs.

Öppettider

Banker har öppet från 09.00 till 14.00 (måndag- torsdag) och från 08.00 till 16.00 (fredag).
Butiker har öppet från 08.00 till 16.00 (måndag-torsdag och lördag) samt från 08.00 till 18.00 (fredag). I Port-of-Spain håller dock några butiker öppet längre.

Mat och dryck

Resturanger och barer har öppet länge på Trinidad och Tobago. Ett stort urval av både lokala och västliga rätter erbjuds på bägge öarna. På Tobago serveras olika skaldjursspecialiteter som hummer, krabba och alla möjliga former av stekt fisk. Maten är stakt kryddad och serveras ofta med ris eller bönor som tillbehör. På Trinidad och Tobago kan man få excellent rom. De lokala ölsorterna heter Carib och Stag.

Handikappade resenärer

På större hotell försöker man förbättra handikappförhållandena med rullstolsramper och hissar. Det är dock långt från ett handikappvänligt land, och sevärdheterna erbjuder inga speciella hjälpmedel för handikappade.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Baptistiska frihetsdagen, 30 mars
Årsdagen för de indiska arbetarnas ankomst, 30 maj
Arbetarnas dag, 19 juni
Frigörelsesdagen, 1 augusti
Självständighetsdagen, 31 augusti
Juldagen, 25 december
Annan dag jul, 26 december
Påsk, mars eller april
Eid ul Fitr, december, januari eller februari
Divali, oktober eller november

Övernattning / Hotell

Camping

Vill man campa på ön, ska man ha en campingtillåtelse från Forestry Division, men det finns inte många ställen att campera på. Man ska passa sig för att övernatta i det fria, eftersom kriminaliteten på ön trivs nattetid.

Hotell

Det finns många hotell på öarna, speciellt på Tobago, där man har förbyggt sig. Det är dock en god ide att beställa hemifrån, då man kan riskera att allt är uppbokat. Speciellt i högsäsongen. Man ska också förbereda sig på att hotellen är långt från billiga. Den billigaste lösningen är att boka hemifrån.

Bed og breakfast eller pensionat

Den senaste trenden på ön är Bed & Breakfast. Värdarna på Bed & Breakfast ställena är väldigt hjälpsamma, och man upplever ofta att ägaren ringer till sina vänner om hans eget ställe är överfyllt. Det händer även att det kommer en bil och hämtar en.

Vandrarhem

Det finns inga vandrarhem på öarna. Den billigaste inkvarteringsformen är Bed & Breakfast.

Övrig övernattning

Resort
Ordet uppträder på många ställen på öarna liksom i hela Caribien. Med resort menas en semester, där gästerna ska ha det så behagligt som möjligt. Därför är det oftast både mat och dryck inkluderat i uppehållet. Men var uppmärksam på att ett uppehåll på ett resort är långt från billigt.

Lokal transport

Flyg

Det tar inte mer än 12 minuter att flyga mellan öarna, och det finns flera dagliga avgångar. Piarco Airport på Trinidad och Crown Point Airport på Tobago.

Buss

Busstrafiken på Trinidad är mycket begränsad. Det körs endast mellan San Fernando och Arima. På Tobago körs däremot en del bussar mellan de större städerna. De bussar som kör är mycket billiga, men har heller inte den högsta standarden.

Tåg

Det finns ingen tågtrafik i landet.

Taxi

Det kör taxi i hela landet, och det är aldrig problem att på en bil. Taxierna är billiga, och ofta kan man få taxichaufförerna att vänta medans man besöker sevärdheter, utan att betala extra.

Biluthyrning

Det finns en del uthyrningsfirmor på öarna. Då bilar står högt i kurs på öarna, rekommenderas det att boka i god tid.

Båt eller färja

Vill man segla mellan öarna, tar det fem timmar. Det seglas alla dagar utan lördagen mellan Scarborough och Port-of-Spain.

Övrig transport

Billiga minivans, som har fasta rutter, är öarnas alternativ till bussar. De kör istort sett överallt på öarna.

Särskilda förhållanden

På Trinidad och Tobago kör man på vänstra sidan av vägen.
Varje år avhålls den stora De Mas karnevalen på Trinidad. Karnevalen sägs vara storleksmässigt som den stora i Rio, och det tar flera månader att förbereda.

Reseerbjudanden