Färgglada varmluftsballonger som svävar över ett unikt klippformat landskap i solnedgången.

Sevärdheter Turkiet

Adana

Staden Adana

Adana är den fjärdestörsta staden i Turkiet och på många sätt modern. Området har några intressanta sevärdheter. I Adana ligger ett spännande arkeologisk museum, och på vägen till Iskenderum kan man hitta en del av romarnas kvarlevor. Adana är dessutom känt för Adana-kebab.

Alanya

Staden Alanya

Alanya ligger 115 kilometer öster om Antalya, och konkurrerar med Antalya om turisterna. Det finns flera sevärdheter i Alanya, bland annat ett urgammalt torn, som förr sannolikt har använts som fyrtorn, en moské från 1250 och en tidigare byzantisk kyrka, som numera innehåller det lokala arkeologiska museet.

Ankara

Hizar

Nästan alla Ankaras historiska monument ligger kring det gamla citadellet Hizar. Enligt sägnen hittade man, när man byggde citadellet, ett gammalt ankare, och det var på det sättet, att Ankara fick sin namn. Innanför murarna hittar man i övrigt exempel på gamla turkiska hus och basaren ”Bedesten”.

Ruinerna

Ett besök i Ankara bör innehålla en utflykt till ruinerna från det romerska teatret och det romerska badet från 200-talet. Samtidigt kan man se Julians pelare, som är ett minnesmärke från 300-talet.

Shopping

Det finns bra möjligheter för att shoppa i Ankara. Atakule och Karum Center är riktigt bra varuhus, där man kan hitta billiga och utmärkta varor. I Ankara kan man i det hela taget hitta många specialiteter som ylle, honung och päron.

Artvin

Staden Artvin

Artvin är en otroligt vacker stad med en behaglig atmosfär. Stora skogar, berg, sjöar och floder präglar området kring staden, och själva Artvin bjuder på konstnärligt utformade hus och gator. Coruh floden går genom området, och det finns bra möjligheter för fantastisk river-rafting.

Bayburt

Staden Bayburt

Bayburt var en gång en vigtig plats på den gamla Silkevägen och besöktes av bland annat Marco Polo. Staden har rester från ett byzantisk slott och har många intressanta moskéer. Man kan också prova ett turkiskt bad i staden och se det fantastiska Sirakayalar vattenfallet.

Bodrum

Staden Bodrum

Bodrum är Herodots (historieberättelsens fader) födelsestad. I Bodrum ligger det imponerande St. Peters Slottet från 1500-talet. Nära Bodrum ligger också Ölu Deniz, där man finner en skön lagun med kristallklart vatten och ett imponerande bergslandskap som dekorativ kuliss.

Istanbul

Aya Sofya kyrkan och Den blå Moskén

Aya Sofye byggdes 548 och var då den mäktigaste kyrkan bland kristendomens kyrkor. Kyrkan av gudomlig visdom, som den heter, har dock varit tvungen att kämpa mot jordskalv genom tiderna och blir numera hållen uppe av cementpelare, vilket ger den ett ganska begagnat utseende. Den är dock mycket imponerande innuti. Besök också Den blå Moskén, som har de vackraste proportionerna och utstrålar den största elegansen, man kan föreställa sig.

Topkapi Palatset

Topkapi Palatset måste man se, om man är i Istanbul. Byggnaden är från 1400-talet, och var genom århundrade hemställe för sultaner och hundratals konkubiner. Palatsets harem var ett litet samhälle i sig själv. Där bodde ungefär 500 människor i palatset åt gången.

Sivas

Staden Sivas

Sivas ligger 1275 meter över havets yta och är därmed den högst placerade staden i Anatolien. Den är samtidigt den mest bergsrika och har genom århundrardena tjänat som gömställe i krigsperioder. Sivas gömmer på många intressanta ruiner från 1100-talet.

Tasucu

Staden Tasucu

Tasucu är en härlig liten stad vid den östra Medelhavskusten. Här finns det bra övernattningsmöjligheter och fina sandstränder. Prova till exempel Afrodite stranden. Från Tasucu kan man komma till det nordliga Cypern med en liten färja.

Turkiet

Basaren

Den stora basaren måste upplevas under ett besök i Istanbul. Här kan man vandra runt i timmar och inandas dofter, lyssna på människomängden och inandas den hektiska stämningen. Kanske köper man en matta eller en korg, och kanske vandrar man bara runt och låter sig fyllas av intryck.

Mount Erciyes

Mount Erciyes är ett snöfyllt berg, där man hittar en utsläckt vulkan. Staden Kayseri är utgångspunkten för en utflykt till berget. I Kayseri hittar man eleganta minareter, moskéer med vackra kupoler och höga stadsmurar.

Staden Eskisehir

Eskisehir är en av de älsta städerna i regionen. Den grundlades 3000 år före Kristi födelse och har många intressanta sevärdheter. Det arkeologiska museet är en av dem. Ett annat är det ottomanska Museet, som framvisar förnäm lokal arkitektur från 1900-talet. I Eskisehir finns det bra fiskerestauranger och en trevlig bäck vid Sakaryabasi.

Staden Patara

Patara ligger väster om Antalya och kan bjuda på en av Turkiets bästa stränder. Den är 20 kilometer lång och gömmer romerska ruiner längs sandbankarna. Patara är en av Turkiets festligaste städer med ett häftigt nattliv.

Turkiets Svartahavskust

Bolu området

Bolu är ett av de mest förtjusande områden i det nordliga Turkiet. Stället ligger mittemellan Ankara och Istanbul och bjuder på något av det frodigaste och skönaste skogslandskapet i landet. Bolu har också varma källor och Abantsjön, som är en av de vackraste i Turkiet.

Turkiets västkust

Ruinerna vid Ephesus

Ephesus i det västliga Turkiet är en av landets älsta städer. Här finner man några av de bäst bevarade ruinerna. Ephesus ligger ut till Medelhavet och var kulturellt centrum då Turkiet var under grekisk herravälde. I området hittar man åtskilliga imponerande tempel, som verkligen är ett besök värt.

Vattenfallet vid Pamukkale

Pamukkale, inte långt från Bodrum, är berömt för sina kalkfyllda vattenfall, som sedan den romerska perioden har använts som välgörande behandling till sjuka. Vattnet sägs att äga läkande krafter. I Pamukkale kan man också se ruiner från den romerska staden, Hierpolis.

Flyg+hotell
Från 3 548:-
Flygbiljetter t/r
Från 2 655:-
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här