13 sköna badorter i Turkiet – vilken stad skall du välja?

13 sköna badorter i Turkiet – vilken stad skall du välja?

Birgitte Oxlund
Solsäkra Turkiet är ett resmål som passar alla plånböcker. Du kan hitta allt från billiga familjehotell till exklusiv lyx, och på nästan alla nivåer finns möjlighet att lägga till All Inclusive. Det finns många vackra städer att välja mellan, och vi vill gärna hjälpa dig med att hitta den stad som passar just dina behov. Därför finner du här en beskrivning av 13 sköna badorter i Turkiet, och vilka typer av resenärer som städerna är mest populära hos. Samtidigt får du också erbjudanden om ca 250 billiga solresor till Turkiet, med avresa inom fyra månader.

Har du redan en tanke om vart i Turkiet du vill semestra?

Du kan läsa hela artikeln, eller så kan du hoppa direkt till en av de badorter som intresserar dig mest.

Alanya – den turkiska rivieran

Semester i Alanya

Alanya är en av Turkiets vackraste turiststäder, och här finns en värld av kulturminnen att upptäcka. Två kilometerlånga stränder omringar staden, och mellan dem ligger en medeltida fästning på en klippa. Staden bjuder också på stora shoppingstråk, livliga lokala marknader, och många fina restauranger och kaféer på trottoarerna.

Här finns också en uppsjö spännande sevärdheter och flera barnvänliga aktiviteter, såsom vatten-, djur- och nöjesparker. Samtidigt är staden berömd för sitt intensiva nattliv. Här finns gott om barer, nattklubbar och diskotek till alla åldersgrupper och smaker.

Stränder: Alanyas stränder är långa och breda med grovkornig sand. De är att betrakta som medelmåttiga badstränder, men brukar sällan beskrivas som Medelhavets bästa. Delar av östra stranden är långgrund med sten i strandkanten. Det omvända gäller på den västra sidan, och det blir snabbt djupt på vissa platser vid Kleopatrastranden.

Läge: På den södra delen av det turkiska kustbandet

Passar bäst till: Dig som söker ett stort utbud av nattliv, förlustelser och shopping.

Hitta en billiga charterresa till Alanya med avresa inom sex månader.

Yeniacun
AlanyaYeniacunTurkiet (7 nätter)Tvårumslägenhet med balkong
3 195:-Välj
Nordic House Oba
AlanyaNordic House ObaTurkiet (7 nätter)Tvårumslägenhet
3 195:-Välj

Hitta en charterresa till Alanya i vår chartersökmotor här.

Antalya – storstad och badsemester i ett

Turkiet

Med 1 miljon invånare är Antalya den turkiska rivierans pulserande huvudstad. Det är en härlig, historisk stad med delar av staden som är mer än 2 000 år gammal. Här finner du en perfekt kombination av sol och bad, uppblandat med ett folkligt stads- och kulturliv. Här finns också goda shoppingmöjligheter, samt barer, restauranger och diskotek för varje smak.

Staden bjuder också på fem biografer, som visar de senaste filmerna på originalspråk. Som den miljonstad Antalya är så finns här också många barnvänliga aktiviteter, såsom tivoli och vattenland.

Stränder: Antalya har två stränder med fint, rent och klart vatten. Den ena stranden, Lara, ligger i Örnekköy-området och har grovkornig sand. Klapperstensstranden Konyaalti sträcker sig ca 10 km från Antalyas centrum och till foten av Taurusbergen, som här går ända ut till kusten. I centrum ligger hotellen ut mot klipporna, där man badar från terrasser och bryggor.

Läge: Mellan Kemer och Belek på den södra delen av det turkiska kustbandet.

Passar bäst till: Dig som söker ett stort utbud av nattliv, förlustelser och shopping.

Hitta en billiga charterresa och flygresor till Antalya med avresa inom sex månader.

Cinar Family Suite
AntalyaCinar Family SuiteTurkiet (7 nätter)Ekonomirum
3 925:-Välj
Exporoyal Hotel
AntalyaExporoyal HotelTurkiet (7 nätter)Dubbelrum
4 261:-Välj

Hitta en charterresa till Antalya i vår chartersökmotor här.

Beldibi – liten och trevlig badort

Badorter i Turkiet

En halv timmes bilfärd från Antalya hittar du den frodiga badorten Beldibi som är omringad av citronlundar, blått hav och berg. Stranden ligger centralt och vattnet är klart och inbjudande. Här finns ett urval av små butiker och en veckomarknad där du bland annat kan köpa kläder, skor och grönsaker.

Av turistattraktionerna kan vi nämna Beldibi-grottan som ligger utanför staden och bland annat innehåller hällristningar från en svunnen tid. Om du vill åka till Kemer eller Antalya en dag är det bara att hoppa på en av dolmus-bussarna som kör fram och tillbaka stora delar av dagen.

Stränder: Stranden ligger mitt i centrum, har klart vatten och består av småsten och grus.

Läge: Vid foten av Taurusbergen – mellan Antalya och Kemer.

Passar bäst för: Dig som föredrar och semestra i mindre städer, men som också vill ha möjlighet att åka på en dagsutflykt till en större stad.
Hitta en billiga charterresa till Beldibi med avresa inom sex månader.

Gypsophila Club Marine
BeldibiGypsophila Club MarineTurkiet (7 nätter)All inclusiveEconomy dubbelrum
7 342:-Välj
Corendon Playa Kemer
BeldibiCorendon Playa KemerTurkiet (7 nätter)All inclusiveStandardrum landutsikt
8 933:-Välj

Hitta en charterresa till Beldibi i vår chartersökmotor här.

Belek – för livsnjutare och golfspelare

Belek i Turkiet

Det lilla natursköna Belek är den optimala destinationen för dig som önskar lugn och ro, och hög standard på din semester. Området domineras av imponerande lyxhotell med service, faciliteter och underhållning av hög klass, samt utsökt All Inclusive.

Belek tillhör också en av de mest populära golfdestinationerna i Europa. Det är ett äkta golfparadis och har inte mindre än 14 förstklassiga golfbanor. Både i det närliggande Kadriye och i Belek finner du ett mindre urval av butiker, restauranger och kaféer. Om du blir sugen på mer folkliv och shopping så ligger Antalya bara en timmes bilresa bort.

Stränder: Alla hotell har egna, långa och fina sandstränder med grovkornig sand. Här finns gott om vattensporter, solstolar och parasoller.

Läge: Mellan Antalya och Side på den södra delen av det turkiska kustbandet.

Passar bäst till: Dig som bara vill ha det bästa – och för dig som spelar golf. Hotellen passar också bra till barnfamiljer, med sina stora hotellområden och många aktiviteter.

Hitta en billiga charterresa till Belek med avresa inom sex månader.

Crystal Paraiso Verde Resort & Spa
BelekCrystal Paraiso Verde Resort & SpaTurkiet (7 nätter)All inclusiveStandardrum - Landsutsikt
7 245:-Välj
Hotel Cesars Belek
BelekHotel Cesars BelekTurkiet (7 nätter)All inclusiveDubbelrum landsikt
7 429:-Välj

Hitta en charterresa till Belek i vår chartersökmotor här.

Bitez – avslappning och charm

Bitez i Turkiet

Bitez är en charmerande liten badort som bjuder på ett lugnt tempo, ljummen vind, vackra stränder och små mysiga gator. I denna idylliska stad står avslappning i fokus och allt är uppdukat för en behaglig semester.

Stadens strandpromenad bjuder in till trevliga kvällspromenader och semesterstämningen kan man nästan ta på.

I Bitez hittar du utvalda butiker, hotell, restauranger, barer och parker. Annars är det lätt att ta sig till Bodrum med en av dolmus-bussarna. Inte långt ifrån ligger shoppingcentret Oasis, till glädje för alla shoppingintresserade.

Stränder: Lång fin sandstrand och klart vatten.

Läge: På Bodrum-halvön, ca 8 km från Bodrum.

Passar bäst för: Dig som vill ha en lugn semester utan oväsen.

Hitta en billiga charterresa till Bitez med avresa inom sex månader.

Summer Garden Suites & Beach
BitezSummer Garden Suites & BeachTurkiet (7 nätter)All inclusiveStandardrum
4 306:-Välj
Paloma Bitez Family Club
BitezPaloma Bitez Family ClubTurkiet (7 nätter)All inclusiveStandardrum
4 491:-Välj

Hitta en charterresa till Bitez i vår chartersökmotor här.

Bodrum – de rika turkarnas lekplats

Turkiet

Bodrum är en av Turkiets charmigaste och mest allsidiga kuststäder, och är känt som de rika turkarnas lekplats. Staden har en mer exklusiv stämning än städer som Marmaris och Alanya, och priserna är generellt högre än på de andra resmålen. Själva Bodrum är en liten pittoresk by, perfekt till romantiska middagar på hög nivå, och kanske en efterföljande kvällspromenad i de mysiga hamnkvarteren.

Här finner du shoppingstråk med många butiker samt en berömd basar, livliga marknader och marknadsstånd där du kan köpa allt mellan himmel och jord. I Bodrum finner du också ett väl utbyggt nattliv med barer och nattklubbar, och här finns också en rad kulturhistoriska sevärdheter från Turkiets tusenåriga historia.

Stränder: I Bodrum finner du långa och långgrunda stränder med fin sand. Många av hotellen har sin egen privata strand, där man kan få mat och dryck serverad direkt från de privata restaurangerna. På de publika stränderna finns gratis solstolar samt parasoller. På stranden finns små stenar. Inget musikoväsen.

Läge: Bodrum ligger vid foten av bergen, på en halvö ut mot Medelhavet.

Passar bäst till: Par utan barn och småbarnsfamiljer med barn upp till två år.

Hitta en billiga charterresa till Bodrum med avresa inom sex månader.

Merve Lägenheter
BodrumMerve LägenheterTurkiet (7 nätter)2-rums lägenhet
3 414:-Välj
Yelken Mandalinci
BodrumYelken MandalinciTurkiet (7 nätter)All inclusiveStandardrum
4 631:-Välj

Hitta en charterresa till Bodrum i vår chartersökmotor här.

Dalaman – fortfarande orört av massturismen

Dalaman

Pittoreska Dalaman ligger vid den turkosa kusten omgiven av bomullsfält, väldoftande apelsinlundar och fascinerande fornhistoriska platser. Även Om Dalaman kanske mest är känt för sin internationella flygplats, som knyter samman några av Turkiets mest populära semesterorter, så är staden fortfarande relativt orörd av massturismen. Både naturen och stränderna ger en genuin känsla av Medelhavsområdet, och i centrum kan du hitta flera fina restauranger, barer och kaféer.

Om du är ute efter en aktiv semester, är Dalaman ett mycket populärt ställe för golfspelare. Här finns nämligen inte mindre än 9 golfbanor med 18 hål. Här finns också möjlighet till fina vandringsturer, och slutligen kan äventyrslystna resenärer prova på forsränning på den Dalamanska floden. Strömmarna här passar både för nybörjare och för mer erfarna forsrännare, och svårighetsgraden varierar mellan 1 till 5 (beroende på årstid och rutt).

Vad du kanske inte vet är att Turkiet också har över 1 000 varma källor, och att en av de bästa ligger nära Dalaman. Vattentemperaturen ligger här mellan 30 och 38 grader, och är populärt hos besökare med gikt, stress och hudproblem. Det finns flera spa-anläggningar runt i staden, samt ett lerbad i Dalyan, som ligger ca 25 km nordväst om Dalaman.

Stränder: Området har några av Europas finaste och vitaste sandstränder, vilket gör Dalaman-provinsen till det perfekta resmålet för en badsemester. Själva staden har en stor strand som ännu inte blivit alltför mycket präglad av turismen, så den är mycket behaglig att besöka.

Läge: Dalaman ligger mellan Marmaris och Fethiye i sydvästra Turkiet – nära den grekiska ö-världen.

Passar bäst till: Dig som trivs bäst där det är lite mindre turister, och som samtidigt är ute efter en aktiv semester, eller vill besöka en spa-anläggning.

Hitta en billiga charterresa och flygresor till Dalaman med avresa inom sex månader.

Hitta en charterresa till Dalaman i vår chartersökmotor här.

Gümbet – lugn om dagen och livlig om kvällen

gumbet turkiet

Gümbet är ett perfekt resmål för dig som både vill njuta av lata dagar på stranden och som gillar att det händer något på kvällen. Här hittar du trevliga små gator, vitkalkade hus, butiker, restauranger och barer. Gümbet är förresten känd för sin bargata – nattlivet här är verkligen något för sig. Om du har lust att ta en utflykt till en lite större stad en dag kan vi rekommendera charmerande Bodrum, som bara är en kort busstur bort.

Stränder: Lång strand med grovkornig sand, småsten och klart vatten.

Läge: På Bodrum-halvön, ca 3 km från Bodrum.

Passar bäst för: Dig som föredrar småstadsliv, men som ändå vill ha möjligheten att kunna festa lite på kvällarna.

Hitta en billiga charterresa till Gümbet med avresa inom sex månader.

Hitta en charterresa till Gümbet i vår chartersökmotor här.

Incekum – lugnt och avslappnande

incekum turkiet

Incekum är en trevlig och lugn semesterort som kan skylta med vackra bukter och sandstränder samt ett fint urval av aktiviteter. Kanske vill du testa hamam, pröva att dyka eller åka på båttur? Här hittar du också det gigantiska vattenlandet Water Planet Aqua Park, som bjuder på all världens vattennöjen.

Stadens restauranger serverar färsk fisk från lokala fiskare och lyxhotellen ligger på rad. Om du semestrar i Incekum finns det också goda möjligheter till dagsutflykter till de större städerna Side och Alanya, som båda ligger en halv timmes färd bort med bil eller buss.

Stränder: Bred, finkornig och långgrund sandstrand och klart vatten. Stranden i Incekum anses vara en av Turkiets bästa sandstränder.

Läge: Ca 30 km väst om Alanya.

Passar bäst för: Familjer med små barn och om du önskar en lugn semester.

Hitta en billiga charterresa till Incekum med avresa inom sex månader.

Eftalia Village
IncekumEftalia VillageTurkiet (7 nätter)All inclusiveDubbelrum för tre personer
4 998:-Välj
Pegasos Resort
IncekumPegasos ResortTurkiet (7 nätter)All inclusiveDubbelrum med havsutsikt
5 498:-Välj

Hitta en charterresa till Incekum i vår chartersökmotor här.

Kemer – charmig liten badort i majestätiska omgivningar

Turkiet

Kemer är ett resmål som har vuxit från att vara en stillsam liten strandidyll till en färgglad och livlig badort. Ändå har Kemer förmått att bevara sin charm, med en stillsam och vänlig atmosfär, låga byggnader, små gator och mysiga torg. Här ligger också Moonlight Park med sina butiker, restauranger och en teater.

I Kemers centrum ligger hamnen med dess lyxyachter – ett fint promenadstråk för de som vill röra på benen i gemytliga omgivningar. I centrum finner du också en gågata med restauranger, barer, kaféer och butiker samt några nattklubbar. Om du vill gå på upptäcktsfärd finns flera historiska utflyktsmål, och det går också att ge sig iväg på en båttur längs kusten.

Stränder: Kemer har två huvudstränder, där vattnet är kristallklart. Mot väst ligger den lite mindre och barnvänliga Moonlight Beach, som är långgrund och med finkornig sand. Den större stranden i mot nordost heter Public Beach och består av sandpartier och klappersten, och här blir vattnet djupt ganska snabbt.

Läge: ca 40 km väster om Antalya ut mot Medelhavet.

Passar bäst till: Barnfamiljer och andra som önskar en stillsam och avkopplande semester.

Hitta en billiga charterresa till Kemer med avresa inom sex månader.

Viking Express Hotel (Ex.Viking Suite Hotel)
KemerViking Express Hotel (Ex.Viking Suite Hotel)Turkiet (7 nätter)All inclusiveStandardrum
4 595:-Välj
Viking Express Hotel (Ex.Viking Suite Hotel)
KemerViking Express Hotel (Ex.Viking Suite Hotel)Turkiet (7 nätter)All inclusiveStandardrum
4 698:-Välj

Hitta en charterresa till Kemer i vår chartersökmotor här.

Kusadasi – för familjer med olika intressen

kusadasi turkiet

I Kusadasi finns allt vad man kan begära av en semesterort. Sol, fina stränder, unika kultur- och naturupplevelser och en livlig stad med massor av bra butiker och underhållning dygnet runt. Staden har genom historien varit besatt av många olika civilisationer som alla har satt sin prägel på staden. Det kan man bland annat se i stadens centrum, var de mysiga, slingrande gatorna gömmer på allt från McDonald’s till vackra, historiska moskéer.

Dessutom finns det ett stort utbud av shopping – allt från märkesvaror till lokala marknader och basarer. I grannstaden Söke hittar du dessutom ett urval av outletbutiker. Kusadasis restauranger bjuder på rätter lagade på havets frukter och du hittar restaurangerna vid strandpromenaden och i gamla stan. Om du vill sätta på dansskorna så kan du söka dig till något av diskoteken.

Den största sevärdheten i Kusadasi är utan tvivel den flera tusen år gamla romerska ruinstaden Efesos, som ligger bara 20 minuter med buss från Kusadasi.

Stränder: Staden är känd för alla sina härliga stränder. I centrum ligger den välbesökta bystranden vid strandpromenaden men de bästa stränderna ligger lite utanför stadskärnan.

Läge: Kusadasi ligger ut mot Egeiska havet på Turkiets västkust, runt 90 km söder om Izmir. Från Kusadasi ser du över till den grekiska ön Samos.

Passar bäst för: Både barnfamiljer, ungdomar med intresse för nattliv, kultur- och naturintresserade, aktiv människor och de som älskar shopping och nöjen.

Hitta en billiga charterresa till Kusadasi med avresa inom sex månader.

Golden Moon
KusadasiGolden MoonTurkiet (7 nätter)2-rums lägenhet landutsikt
2 982:-Välj
Palm Hotel
KusadasiPalm HotelTurkiet (7 nätter)Standardrum
4 060:-Välj

Hitta en charterresa till Kusadasi i vår chartersökmotor här.

Marmaris – Turkiet när det är som vackrast

Semester i Marmaris

Den vackra badorten Marmaris ligger där Turkiet är som allra vackrast. Denna semesterpärla bjuder på en lång strand, en charmig småbåtshamn, många trevliga restauranger, kaféer och barer samt mysiga shoppingstråk. Samtidigt har Marmaris också ett pulserande nattliv. Här finns flera diskotek, nattklubbar, massor av barer och inte minst Marmaris berömda bargata.

Stränder: Marmaris har kanske inte Medelhavets bästa stränder. Stranden är dock flera kilometer lång, men relativt smal och med lite grovkornig sand. Här finns flera vattenparker, samt gott om solstolar och parasoller att hyra. Flera stillsamma och barnvänliga stränder finner du i grannbyn Içmeler. Det är lätt att ta sig dit med buss eller taxi. Det finns också många riktigt vackra badvikar och naturstränder i ö-världen utanför Marmaris.

Läge: Vid den egeiska kusten (nära den grekiska ö-världen) i sydvästra Turkiet.

Passar bäst till: Både familjer med barn och de som gärna vill ha lite nattliv med barer och diskotek.

Hitta en billiga charterresa till Marmaris med avresa inom sex månader.

Park Mar Lägenheter
MarmarisPark Mar LägenheterTurkiet (7 nätter)2-rums lägenhet
2 949:-Välj
Club Karakas
MarmarisClub KarakasTurkiet (7 nätter)2-rums lägenhet
3 528:-Välj

Hitta en charterresa till Marmaris i vår chartersökmotor här.

Side – charmig hamnstad på liten fin halvö

Side i Turkiet

På en liten, turkisk halvö med Taurusbergen som kuliss och med Medelhavet för sina fötter, ligger den vidunderliga hamnstaden Side. Med sina 2 000 år är Side en av Turkiets äldsta städer och var under antiken ett handelscentrum. Området är därför fullt av gamla kulturskatter från denna storhetstid. Här finner du moderna kaffebarer sida vid sida med antika tempelruiner.

I stadens centrum får man inte köra bil, och det mesta ligger därför på promenadavstånd, oavsett var i staden du bor. Här finner du också mysiga shoppingstråk, och varje lördag är stadens marknad nära den stora moskén ett populärt ställe att besöka. Runt de små gatorna och längs stranden trängs massor av mysiga barer, gemytliga kaféer och restauranger, som bjuder på både västeuropeiska rätter och lokala turkiska specialiteter.

Stränder: Det finns två stränder på var sida om halvön med den gamla stadsdelen. De kilometerlånga stränderna är barnvänliga och otroligt vackra, med rent och klart badvatten.

Läge: Längs kusten mellan Alanya och Antalya.

Passar bäst till: Barnfamiljer och andra som önskar en stillsam, avkopplande semester, samt för historie- och kulturintresserade.

Hitta en billiga charterresa till Side med avresa inom sex månader.

Saygili Beach Hotel
SideSaygili Beach HotelTurkiet (7 nätter)Dubbelrum
2 798:-Välj
Aparthotel New Garden Luna Side
SideAparthotel New Garden Luna Side Turkiet (7 nätter)Familjerum standard
3 096:-Välj

Hitta en charterresa till Side i vår chartersökmotor här.

Hitta de 100 billigaste solresorna till Turkiet här.

Hitta en charterresa till Turkiet i vår chartersökmotor här.

Foton:
Toppfoto © istockphoto / kravcs
Foto © istockphoto / Olga_Gavrilova
Foto © istockphoto / jokerproproduction
Foto © istockphoto / Dimos_istock
Foto © istockphoto / emregologlu
Foto © istockphoto / Anita_Bonita
Foto © istockphoto / AskinTulayOver
Foto © istockphoto / monticelllo
Foto © flickr / creative commons / Karl Wright
Foto © istockphoto / Laszlo Szirtesi
Foto © istockphoto / Alx_Yago
Foto © istockphoto / vitalytitov
Foto © istockphoto / szirtesi


 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.