Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Ukraina

Fakta


  • Ukraina

  • Kiev (2.635.000)

  • 603.700 km²

  • Ukrainska

  • Ukrainsk ortodox

  • 50.500.000

  • Republik

  • Ukraina har ett varierande landskap med berg och skogsområden. Bergen ligger västerut. Landets mitt präglas av plattare områden och den norra delen består av skogsområden med stäpp. Dessutom är landet praktist taget uppdelat av floden Dniepr som mynnar ut i Svarta Havet.

Reseförberedelse

Bästa restid

Ukraina kan besökas året runt. Vintern är i allmänhet ganska kylig och det faller mycket snö. Sommaren är varm och det regnar mer än det gör om våren men temperaturerna kan även vara ganska höga.

Reselitteratur

Lonely Planet Russia, Ukraine & Belarus
Hippocrene Language and Travel Guide to Ukraine
Let’s Go 2000 Eastern Europe

Lokala förhållanden

Valuta

Ukrainsk grynia. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns enstaka internetcafèer i Kiev men det kan vara svårt att hitta dem. På vissa platser kan det löna sig att fråga på det lokala biblioteket.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Polis (02)
Brandkår (01)
Ambulans (03)

Dricks

Det är vanligt att ge 10-15 procent i dricks på hotell, restauranger och till taxichaufförer.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 13.00 i Ukraina

Vikt och mått

I Ukraina används följande mått-och viktenheter:
Längd: meter
Vikt: kilo

Fotografering

Det finns inga särskilda regler för fotografering, man bör dock vara försiktig med att fotografera i religiösa byggnader och följa de regler som anvisas. Annars kan det vara en god idè att fråga lokalbefolkningen.

Dricksvatten

Allt vatten som man har för avsikt att dricka, borsta tänderna i eller göra istärningar av, bör kokas innan man använder det.

Elektricitet

220 volts AC, 50Hz

Uppförande

Det finns inga särskilda regler för hur man bör uppföra sig men man bör undvika att visa värdesaker och sitt välstånd offentligt.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00 till 16.00 (måndag-fredag).
Affärer har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag-fredag).

Mat och dryck

Ukrainsk mat är i allra högsta grad präglad av grönsaker som potatis, kål, rödbetor och champignoner sammankokta till en grönsakssoppa. Ofta serveras det kött som antingen är kokt eller ångkokt. Kyckling är en populär rätt. Många dyrare restauranger serverar mer sydeuropeisk mat än egentlig ukrainsk kost så om man vill uppleva det ukrainska köket är det bästa sättet genom att besöka en ukrainsk familj. I Ukraina görs det utmärkta viner och det dricks även en del vodka.

Handikappade resenärer

Ukraina är inte särskilt handikappvänligt. Väldigt få byggnader har faciliteter som gör det lättare för rullstolar att komma fram. Det är också svårt att resa runt eftersom endast ett fåtal transportformer är gjorda för att transportera handikappade. Det är bäst att kontakta sin ambassad i landet eller en lokal turistbyrå innan man åker hemifrån.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Juldagen, 7. januari
Kvinnornas dag, 1-2. maj
Segerns dag, 9. maj
Konstitutionens dag, 28. juni
Oavhängighetsdagen, 24. augusti

Övernattning / Hotell

Hotell

Det finns numera en del hotell i Ukraina. Standarden är lägre än i Västeuropa och kvalitet och pris kan variera väldigt mycket från område till område. De bästa hotellen finns i Kiev, Odessa och Yalta.

Övrig övernattning

Privat inkvartering är ett bra sätt att övernatta i Ukraina och det ger en även möjlighet för att lära något om befolkningens levnadssätt och villkor. Befolkningen är i allmänhet vänlig och gästfri och priserna är låga. Det finns ingen organisation som arrangerar sådana privata vistelser så det är enklast att fråga sig fram där man på plats.

Lokal transport

Flyg

Det finns inrikesflyg i Ukraina lite av och till. Landet har haft brist på bränsle under en längre period vilket har gjort inrikesflyget väldigt ostabilt. Samtidigt är vintern hård med mycket snö vilket har gjort flygning ännu mera problematisk och många flyg tvingas därför stanna på marken. Men det ser ut att ske förbättringar på den fronten inom en snar framtid.

Buss

Det går lokalbussar mellan många av Ukrainas orter. Bussarna är alltid fyllda till max och de är inte särskilt bekväma. Fråga ev. lokalbefolkningen om konkreta rutter.

Tåg

Tåg är nog det bästa sättet att resa på i Ukraina. Tågen är ofta överfulla, men de avgår vanligtvis till tiden och de flesta rutter har avgångar om natten. Det kan vara svårt att få biljett till tåget, så beställ i god tid. Tågsystemet täcker en stor del utav landet.

Taxi

Det finns taxibilar i de större städerna i landet. De kan vinkas in från gatan men det kan vara ett tidskrävande projekt eftersom många taxichaufförer kör efter förbestämda rutter och vid ett sådant tillfälle nekar de ofta att köra den önskade turen. Det kan därför ta sin tid att hitta en chaufför som är villig till att köra den önskade rutten. Taxichaufförerna kör inte efter taxameter så det är en bra idè att bestämma ett pris innan man åker med.

Biluthyrning

Det finns enstaka biluthyrningsbolag i Kiev men det är farligt att köra eftersom trafiken och de dåliga vägarna gör det komplicerat. Dessutom kan det vara svårt att få tag i bränsle så snart man kommer utanför stadsgränserna.

Reseerbjudanden