Ungerns parlamentsbyggnad i Budapest på kvällen, upplyst och speglas i Donaufloden.

Sevärdheter Ungern

Balatonsjön

Staden Balatonfuered

Balatonfuered är en kulturell pärla som ligger vid Balatonsjöns nordliga del. Stället var i det 19 århundradet en samlingsort för författare, politiker och kulturella personligheter och har under många år varit semesterort för Ungerns medelklass. Stället har många attraktioner i form av museer, 11 varma källor och en praktfull promenad. Ändå är Balatonfuered en fredlig ort, där man kan njuta av tystnaden.

Staden Siófok

Siófok är den populäraste turistorten hos Balatonsjöns södra del. Här myllrar det av turister i långa rader som äter, dricker, simmar och solar. Kort sagt är Siófok ett bra turistställe, om man vill slappna av på denna härliga strand.

Budapest

Den romerska staden Aquincum

Den romerska staden Aquincum grundades i det 1:a århundradet och är mycket välbevarad. Man kan fortfarande se var de offentliga baden låg, och man kan betrakta resterna av templet som byggdes till ära för solguden Mithras. Det finns ett museum i området som sätter Aquincum i ett historiskt perspektiv.

Óbuda området

Òbuda området en av de äldsta och intressantaste områdena i Budapest. Det mest anmärkningsvärda i stadsdelen är de romerska ruinerna och de små mysiga gatorna och husen, som skapar en särskild atmosfär. Stadsdelen har även en del museer att uppvisa, bland annat det imponerande Kiscelli museet.

Slottsområdet

Slottsområdet i Budapest rymmer några av stadens viktigaste monument och museer. Det kungliga palatset, som byggdes under trettonhundratalet, ligger i området som även har en gammal stadsdel. En mur omkransar slottsområdet, som är en av de största sevärdheterna i Budapest.

Donau Floden

Cruises

Från Budapest kan man åka med på längre cruises på Donau, där turen inkluderar middag och underhållning ombord. Dessa turer är relativt dyra, men det är också en upplevelse. Man får se Budapest från en annan vinkel och upplever samtidigt det ungerska köket och ungersk dans och musik.

Den gamla fästningen Vïsegrád

Visegrád ligger ett fåtal kilometer uppför Donau från Budapest. Stället var en gång en kunglig fästning, men är nu en turistort och det kungliga palatset från det 15.e århundradet är restaurerat och ombyggt. På kung Matthias museet kan man se många intressanta arkeologiska fynd. Man kan segla på Donau till Visegrád från Budapest.

Segelturer

En segeltur på Donaufloden, är en av de största sevärdheterna under ett besök i Budapest. Under turen kan man njuta av synen av de många romantiska broarna, som man seglar under, och man kan betrakta smyckesäljare och antikvitetsbokhandlare längs Donau.

Eger

Bikavér vin

Den bra jorden och det perfekta klimatet i landskapet runt Eger innebär att området är perfekt för att odla vindruvor. Vinodlingen i området kan dateras ända till det 13:e århundradet. Traktens mest kända vin är Bikavér vinet, ett kraftigt rödvin. Man kan besöka några av traktens vingårdar, om man är intresserad av vin.

Eger slott och Eger katedralen

Eger slott härstammar från det 13:e århundradet och härifrån har man den bästa utsikten över staden. Eger katedral har en 40 meter hög minaret, med en klaustrofobisk smal trappa som leder till toppen.

Egers stadskärna

Egers stadskärna är avstängd för trafik, och den ungerska regeringen ser till att bevara de gamla historiska byggnaderna i staden. Att strosa i Eger är den av de mest spännande sakerna man kan göra i staden. De många välbevarade barockbyggnaderna gör en promenad till en stor upplevelse, och det finns hela tiden något nytt som man kan låta sig överväldigas av.

Pécs

Moskén

Moskén i Pécs är det största monumentet från den turkiska besättningen, som kvarstår i Ungern. Den kvadratiska moskén byggdes i mitten av 1600-talet. Efter segern över turkarna övertog den katolska kyrkan den heliga byggnaden, men den islamiska stilen är bevarad.

Victor Vasarely museet

Ett av stadens bästa museer är Victor Vasarely museet. Victor Vasarely var upphovsmannen bakom Op Art som var en populär stil på 60´talet. Hans värk, som kan ses på museet, är mycket stämningsfulla och sprudlande.

Zsolnay Porslinsutställning

Det finns en ständig utställning av det berömda Zsolnay porslinet i Pécs. Porslinsfabriken i Pécs, som etablerades 1851, var en av de främsta inom porslinsdesign i Europa. Många zsolnay-kakel användes för att pryda byggnader i Ungern.

Ungern

Den gamla fästningen Vïsegrád

Visegrád ligger ett fåtal kilometer uppför Donau från Budapest. Stället var en gång en kunglig fästning, men är nu en turistort och det kungliga palatset från det 15.e århundradet är restaurerat och ombyggt. På kung Matthias museet kan man se många intressanta arkeologiska fynd. Man kan segla på Donau till Visegrád från Budapest.

Hortobágy Nationalpark

Om man gillar att se fåglar får man inte missa Hortobágy Nationalpark. I parken, som sträcker sig över 520 kvadratkilometer, har det under de senaste 20 åren setts över 310 fågelarter. Parken är bland annat hem för Stortrappen, en fågel som väger 20 kilo och är en meter lång.

Klostret i Pannonhalma

Staden Pannonhalma grundades av Benediktinerordens munkar för nästan 1000 år sedan. I staden finner man ett spännande kloster, som är en vacker blandning av gotisk, romersk och turkisk arkitektur. I klostret kan man bland annat finna Ungerns största privata bibliotek. Det innehåller mer än 300.000 värk.

Kyrkan i Máriapócs

Den lilla staden Máriapócs äger en stor sevärdhet. Stadens grekisk-katolska kyrka rymmer en stor bild av den gråtande svarta Madonnan, som tronar över altaret. I 1991 kom självaste påven Johannes Paul 2 till staden för att se den svarta Madonnan.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här