Ungerns parlamentsbyggnad i Budapest på kvällen, upplyst och speglas i Donaufloden.

Resguide till Ungern

Fakta


  • Magyarország

  • Budapest (1.861.383)

  • 93.030 km2

  • Ungerska

  • Romersk katolsk

  • 10.400.000 (2000)

  • Republik

  • Ungern ligger mitt i Europa. Landet har Slovakien som sin nordligga granne. Ukraina är den nordöstliga och Rumänien den östliga. Västerut ligger Österrike och Slovenien och söderut Kroatien och Jugoslavien. Ungern har ett mycket kuperat landskap speciellt i nordväst. En stor del av landet består av stäpp (Pustan). Balatonsjön i väster är Centraleuropas största.

Reseförberedelse

Bästa restid

Ungern kan besökas året runt. På vintern kan det vara ganska kallt, men om man vill på storstadssemester och besöka Budapest kan man gärna välja en vintermånad. Sommaren kan vara riktigt härlig i Ungern med höga temperaturer. Här lockar många sjöar som man kan svalka sig i.

Reselitteratur

Lonely Planet Hungary
Budapest and the best of Hungary

Lokala förhållanden

Valuta

Forint (HUF). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Budapest har åtskilliga internetcaféer men du har även tillgång till internet i landets andra större städer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Polis (112)
Ambulans (112)
Brandkåren (112)

Dricks

I stort sett alla som arbetar i serviceyrken i Ungern förväntar sig dricks. Det är vanligt att ge 10-15 procent trots att serviceavgiften är inkluderad i notan.

Tidszon

När klockan är 12:00 i Sverige är den 12:00 i Ungern

Vikt och mått

Längd: meter
Vikt: kilo

Fotografering

Som huvudregel är det inte något problem att fotografera i Ungern. Man får dock inte fotografera militära platser. Man bör också vara uppmärksam på ifall det gäller särskilda regler på heliga platser som i kyrkor. Som regel är det i så fall skyltat. Man bör också alltid fråga först om man vill fotografera enskilda personer.

Dricksvatten

Dricksvattnet är helt okej i stora och mellanstora städer. Kommer man ut på landsorten bör man koka vattnet först eller köpa dricksvatten i affärerna.

Elektricitet

220 volt AC / 50 Hz

Uppförande

Man kan vara klädd som man vill i Ungern. Som regel kan man även besöka kyrkor i shorts och kortärmat. Rökning är förbjudet i offentliga transportmedel och i offentliga byggnader.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00 till 16.00 ( måndag-torsdag) och från 9.00 till 13.00 (fredag).
Affärer har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag-fredag) och från 9.00 till 13.00 (lördag).
Kontor har öppet från 8.00 till 16.30 (måndag-fredag).

Mat och dryck

Det ungerska köket är fullt med läckra kryddade maträtter. Paprika är en mycket använd krydda och kommer till sin rätt i den traditionella maträtten Pörkölt, även känt som ungersk gulaschsoppa. Man skal för övrigt inte bli överraskad om man serveras en bit svinfett till sin mat. Det är faktiskt meningen att man skal äta den men som tur är kommer den som regel vid sidan av.
Ungrarna dricker mycket öl till maten och det säljs många tyska ölsorter i landet.

Handikappade resenärer

I de stora städerna och på semesterorter som vid Balatonsjön finns det ofta särskilda förhållanden för handikappade. Om man reser på egen hand bör man dock först undersöka förhållandena i de områden som man planerar att besöka. Ungrarna är ett mycket vänligt folk och det finns en utbredd vilja att hjälpa.

Helgdagar

Nyårsdagen 1:a januari
Revolutionsdagen 15: e mars
Arbetarnas dag 1:a maj
Författningsdagen 20:e augusti
Republikens Grundläggande 23:e oktober
Juldagen 25:e december
Annan dag jul 26:e december
Påsk måndagen, i början av april
Pingstdagen, maj

Övernattning / Hotell

Hotell

Det finns många Hotellmöjligheter i Ungern. Allt från dyra femstjärniga till mindre pensionat där man inkvarteras privat.

Lokal transport

Flyg

Det finns ännu ej inrikesflyg i Ungern.

Buss

Bussbolaget Volán har linjer mellan både stora och små städer. Dessutom kör de gula och röda långdistansbussarna till mer avsides belägna delar av landet.

Tåg

Tågnätet i Ungern är långt ifrån så effektivt som bussnätet och används mest för nöjesutflykter. Tågbolaget MÀV har några vackra linjer som till exempel runt Balatonsjön. Dessutom kör United Forest Railways i skogs- och bergsområden.

Taxi

Det finns massor med taxibilar i landet, speciellt i Budapest. Det varierar dock något om chauffören använder taxameter eller inte.

Biluthyrning

De stora internationella biluthyrningsbolagen har kontor i Budapest. Det finns även lokala uthyrningsbolag men det är inte nödvändigtvis prisvärt att hyra bil hos dem.

Båt eller färja

Det finns färjor på Balatonsjön, på Tisza floden och på Donau mellan Budapest och Esztergom. Men det är mer nöjesturer än egentlig transport.

Övrig transport

I Ungerns stora och mellanstora städer finns det spårvagnar. Budapest har dessutom en tunnelbana och tågbolaget HÈV kör lokalt.

Särskilda förhållanden

Det finns ett rikt djurliv i Ungern. Landet är ett mecka för fågelintresserade och besöker man några av landets högsta punkter kan man se många rådjur och förvildade grisar.

Har du velat resa till Ungern?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Från 1 865:-
Flygbiljetter t/r
Från 1 761:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden