Terrasserat landskap med gröna och gyllene risfält på bergen.

Sevärdheter Vietnam

Halong Bay

Cat Ba

Ön Cat Ba är 120 km2 stor och ligger i södra delen av bukten. Ön har fantastiska, rena stränder där man kan njuta av havet och det goda vädret. Nationalparken på ön är en av landets vackraste och har en rik flora och fauna. På ön har man funnit 6-7000 år gamla spår av människor.

Cua Ong-templet

Cua Ong-templet är beläget på en kulle med vacker utsikt över Bai Tu Long Bay. Templet restes under Le-dynastin på sjuttonhundratalet för mandarinen Tran Quoc Tang, som var son av Vietnams mest berömda general.

Kalkstensformationer

Hyr man en båt och lägger ut från Bay Chai kan man se några av världens mest fantastiska kalkstensformationer. Stenarnas form är ibland både bisarra och rysliga. Andra liknar djur eller människor och de flesta har fått namn av lokalbefolkningen.

Hanoi

Ho Chi Minhs stolphus

Eftersom Ho Chi Minh inte ville bo i presidentpalatset bosatte han sig istället i det vackra stolphuset i trädgården bakom presidentpalatset. Undervåningen är öppen liksom i byarna i de norra provinserna och användes till möten och liknande. På övervåningen hade Ho Chi Minh sin privata boning.

Hoan Kiem-sjön

Hoan Kiem-sjön ligger i Hanois gamla stadsdel. Enligt sagan dök det upp en gyllene jättesköldpadda ur sjön och tog svärdet, som den hade lånat ut till kung Le Li år 1427. Detta hade han använt när han fördrev de kinesiska ockupationstrupperna. Det finns fortfarande sköldpaddor i sjön och ser man den gyllene sköldpaddan betyder det tur.

Konstmuseet

Vietnams konstmuseum slog upp dörrarna för första gången den 24 juni 1966. En omfattande samling av vietnamesisk arkitektur, ritkonst, skulpturer och konst finns samlad i museet. Museet rymmer också en fin utställning över de etniska minoriteternas säregna konstnärliga uttryck.

Pagoden på en pelare

Pagoden grundlades på 1000-talet av kung Ly Thai Tong. Pagoden som man kan se idag är från 1955 eftersom den ursprungliga förstördes under kriget. Pagoden har form som en lotusblomma där pelaren är stjälken och pagoden är blomman. Detta monument har stort symboliskt värde för vietnameserna.

Ho Chi Minh City

Giac Lamp-pagoden

Pagoden som anses vara stadens äldsta uppfördes år 1744. Lite innan man kommer till pagoden, ligger det ett 32 meter högt torn som uppfördes år 1993. Inne i pagoden finner man ett stort antal bronsfigurer av vilka den äldsta är från sjuttonhundratalet. Det särpräglade altaret har 49 armar.

Museet för krigsförbrytelser

Museet, som är öppet alla dagar, ligger i stadens franska del, Saigon. På museet finns en utställning med flera amerikanska flygplan och helikoptrar som användes under kriget. En stor fotoutställning beskriver krigets fasor.

Postkontoret

Som något mycket ovanligt hör stadens postkontor till sevärdheterna. Byggnaden uppfördes 1886-91 och på fasaden finns minnesuppteckningar över viktiga vetenskapsmän.

Hue

Museet för modern konst

På museet utställs verk av moderna vietnamesiska konstnärer. Bland annat kan man se verk av bildkonstnären Diem Phung Thi som först vände tillbaka till Vietnam 1993, efter att ha bott i Frankrike i 51 år.

Thien Mu-pagoden

Thien Mu-pagoden uppfördes av hertigen Nguyen Hoang 1601. Pagoden har byggts om flera gånger och 1844 lät kung Thieu Tri uppföra ett 21 meter högt torn. Thien Mu betyder ”Den himmelska kvinnan”.

Tu Ducs mausoleum

Tu Ducs mausoleum uppfördes från 1864 till 1867. Kungen var en hopplös romantiker och beordrade att hans gravplats skulle vara som ett sagoland. Byggnaderna är i perfekt harmoni med omgivningarna. Diktarpaviljongen vid Lotussjön är ett omtyckt utflyktsmål i den romantiska trädgården.

Mekong Deltat

Flytande marknader

Mekong-deltat är berömt för sina flytande marknader på vilka alla möjliga härligheter säljs. De handlande ankommer i båt och varorna byter hand från båt till båt. Med en otrolig skicklighet lyckas det för båtförarna att manövrera förbi varandra utan att stöta ihop. Marknaden i Phung Hiep är ett värd ett besök, för där kan man se hela marknaden från en bro.

Fågelreservat

I Dong Thap-provinsen finner man de berömda fågelreservaten, Tam Nong och Vuon Co Thap Muoi. Reservaten är hemort för tusentals av vadarfåglar och man finner bland annat den sällsynta rödhövdade tranan här.

Nui Sam

Nui Sam är ett högt berg beläget i närheten av Chau Doc, vilket är en liten stad nära gränsen till Kambodja. Från toppen av berget är utsikten storslagen. Man kan se Mekong-deltat breda ut sig över landskapet på ena sidan och på andra sidan kan man se långt in i Kambodja. Därför har man stationerat en vaktpost på toppen.

Nha Trang

Alexandre Yersin-museet

Alexandre Yersin var Louis Pasteurs elev och hans namn finns fortfarande på vietnamesiska gatuskyltar. Det lokala Pasteur Institut som fortfarande är i bruk grundlades av Yersin 1895. Han bosatte sig i Nah Trang och på museet kan man se hans instrument och bibliotek.

Dao Khi

Dao Khi betyder apön. Ön har fått sitt namn på grund av de mer än hundra apor som har slagit sig ner på ön. Aporna ger anledning till många roliga episoder. De har vant sig så mycket vid turisterna att de utan rädsla snattar hattar eller solbrillor från besökande på ön.

Hong Chong

Klipporna Hong Chong är berömda för sina enorma klippblock som ligger staplade på varandra. Dessa jättestenar som ligger i spänn liknar enorma byggklossar. Några av stenarna här är stora som små hus och en formation av dem liknar en jättehand med fem fingrar.

Norra Vietnam

Bondgårdar

Bondgårdarna i de nordvästra bergen byggs fortfarande enligt traditionell vietnamesisk stil. Husets öppna undervåning används som stall och verkstad. I husets övervåning finner man själva boytan. Husen ser närmast ut som om de har byggts på stolpar.

Cuc Phuong

Cuc Phuong som är Vietnams mest kända nationalpark ligger söder om Hanoi. Parken, som ligger inne mellan två bergskedjor, har ett mycket speciellt klimat. Det har gett parkens växter formidabla växtförutsättningar. Det finns nästan 70 olika arter av däggdjur och över 130 olika fågelarter i reservatet.

Dien Bien Phu

Slaget vid Dien Bien Phu fick en stor betydning för den vietnamesiska frihetskampen och idag är staden mer än någon annan symbol på den franska kolonimaktens nederlag. Staden har ett museum där vapen och annan utrustning finns utställt. Man kan också se en modell över slagets förlopp.

Vietnam

Chua ma Toc

Detta intressanta tempel finner man i staden Soc Trang i Mekong-deltat. Egentligen är det inte själva pagoden men däremot den omkringliggande trädgården som är mest intressant. I trädgårdens träd lever tusenvis av fladdermöss. De väger upp till 1 kg och har ett vingfång på upp emot 1,5 meter.

Citadellet i Hue

Citadellet byggdes under åren 1805-1832. Konstruktionen var noggrant planerad efter de möjligheter som omgivningarna gav. Mot sydöst utgör Ngu Binh-berget en naturlig avgränsning och mitt i Doftande floden fungerar två öar som vaktposter. Citadellet uppfördes för att ge plats till 24 bastioner med över 400 kanoner som skulle beskydda Kungastaden.

Dofternas Pagod

Dofternas Pagod ligger sydväst om Hanoi och består i verkligheten av flera hålor, grottor, tempel och pagoder. Pagoden ligger på Dofternas Berg och man tar sig dit med båt och till fots. Grottan Hung Tich är huvudattraktionen i detta utspridda pagodområde.

Ho Chi Minh Mausoleet.

Ho Chi Minh betraktas som hela Vietnams fader av vietnameserna. Hans mausoleum skall ses som ett uttryck för respekt för hans person. Även om Ho Chi Minh önskade att hans kropp skulle brännas och att askan skulle delas upp i tre portioner som skulle placeras i Nord-, Syd- och Centralvietnam, balsamerade man honom efter hans död och placerade honom i mausoleet på Ba Dinh-platsen.

Konstmuseet

Vietnams konstmuseum slog upp dörrarna för första gången den 24 juni 1966. En omfattande samling av vietnamesisk arkitektur, ritkonst, skulpturer och konst finns samlad i museet. Museet rymmer också en fin utställning över de etniska minoriteternas säregna konstnärliga uttryck.

Kungagravarna i Hue

Nguyendynastin (1802-1945) var den sista vietnamesiska kungafamiljen. Denna dynasti hade sammanlagt 13 kungar men det är bara sju av dem som har gravplatser. Gravmonumenten uppfördes med samma fasta komponenter för att ge ett helhetsintryck och de harmonierar perfekt med varandra och de omkringliggande omgivningarna.

Litteraturtemplet

Templet uppfördes 1070 och få år efter grundades Vietnams första universitet bakom templet. Templet är dedicerat till den kinesiska filosofen Konfucius och andra lärda och är strängt symmetrisk i sin uppbyggnad. I tempelgården finner man 82 minnesstenar som har rests på ryggen av var sin sköldpadda. Stenarna restes för de få studerande som bestod examen och fick en doktorsgrad.

Nha tho Toc Tran

Detta tempel som ligger i staden Hoi An har rests för att ära Tarn-släktens förfäder. Templet är inte särskilt stort, men det är ett tillfredsställande exempel på vietnamesisk förfädersdyrkan. Templet är fortfarande i bruk och innehåller många symboliska föremål. I templet anordnas guidade turer på vilka man får en ingående introduktion till vietnamesisk tradition.

Po Nagar

Po Nagar-tornen vid staden Nha Trang byggdes mellan 600- och 1100-talet. De flesta av de 10 tornen som ursprungligen stod på platsen byggdes mellan år 813 och år 817. Idag står bara fyra av tornen kvar. Det största tornet är 23 meter högt och dedicerat till stadens beskyddarinna Po Nagar.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här