Terrasserat landskap med gröna och gyllene risfält på bergen.

Resguide till Vietnam

Fakta


  • Viet Nam (Cung Hoa Xa Hoi Chu Nghi Viet Nam)

  • Hanoi

  • 325.360 km2

  • Vietnamesiska

  • Ingen officiell. Buddhism

  • 78.773.873 (Juli 2000)

  • Socialistisk republik

  • Vietnam gränsar mot Kina, Laos och Kambodja. Mot söder och väster ligger landet ut mot Sydkinesiska sjön. Landet har formen av ett S och det är över 1600 km från norr till söder. Mekongfloden och Röda floden genomströmmar landet och utgör grunden för landets risproduktion. En stor del av landet är för övrigt täckt av berg och djungel.

Reseförberedelse

Bästa restid

Man kan inte tala om hög- eller lågsäsong i Vietnam. Klimatet växlar från region till region och när det är vått och kallt i den ena är det varmt och soligt i den andra.

Reselitteratur

Lonely Planet Vietnam
Rough Guide Vietnam
Fodors Vietnam

Lokala förhållanden

Valuta

Vietnamesisk dong (VND). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Om man befinner sig i de större städerna i Vietnam är det inget problem att hitta ett Internetcafé. Speciellt Hanoi och Ho Chi Minh-staden har många. På landet skall man inte räkna med att kunna få tillgång till Internet.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Man kan ringa efter hjälp på följande nummer:
Polis 13
Brandkår 14
Ambulans 15.

Dricks

Det förväntas inte att man ger dricks men det uppskattas.

Tidszon

När klockan är 12:00 i Sverige är den 18:00 i Vietnam. Om sommaren är tidsskillnaden bara fem timmar eftersom Vietnam inte byter om till sommartid.

Vikt och mått

Längd: Meter
Vikt: Kilogram
Volym: Liter
Temperatur: Celsius

Fotografering

Man får lov att fotografera på de flesta ställen i Vietnam. Är man tveksam är det en god idé att fråga om lov först. Flygplatser och militära anläggningar får inte fotograferas.

Dricksvatten

Det rekommenderas att man inte dricker vattnet från kranarna utan istället dricker mineralvatten eller köpt vatten. Man bör också hålla sig från iskuber eftersom hygienen inte alltid är i topp.

Elektricitet

220V/110V. Spänningen varierar mycket.

Uppförande

Man skall alltid se till att klä sig fint och anständigt eftersom vietnameserna är väldigt noga med att man klär sig ordentligt. Ser man till att följa normerna kan man vara säker på att bli behandlad med respekt och det är lättare att få igenom sina önskemål. Personer som är äldre än en själv skall man behandla respektfullt.

Öppettider

Banker: 07:00-17:00. Middagsstängt mellan 11:30-14:00. (Måndag till fredag). Lördag har bankerna öppet på förmiddagen.
Affärer: Det är svårt att ange affärernas precisa öppettider men de har som regel öppet från tidig morgon till sent på kvällen.

Mat och dryck

Vietnamesisk mat är mycket läcker och varierad. Landet har upp emot 500 traditionella rätter som består av allt från cobra och skaldjur till läckra vegetariska rätter. Fisk är också en viktig ingrediens i de vietnamesiska köken och stort sett alla rätter suppleras med ris och nudlar.
Grönt te serveras överallt. Vietnamesiskt kaffe smakar förträffligt och man serverar också danskt öl överallt. Både Tuborg och Carlsberg har nämligen bryggerier i landet.

Handikappade resenärer

Det är tyvärr mycket få hotell, museer och liknande som tar särskild hänsyn till handikappade.

Helgdagar

Den 1 januari – Nyårsdagen
Tet – Nyårsfest, som infaller i januari eller februari och varar minst tre dagar.
Den 30 april – Befrielsen av Saigon
Den 1 maj – Arbetarnas dag
Den 19 maj – Ho Chi Minhs födelsedag
Den 2 september – Nationaldagen

Övernattning / Hotell

Lokal transport

Flyg

Vietnams nät av inrikesflyglinjer är välutbyggt. Det är relativt dyrt att flyga inrikes eftersom Vietnam Airlines har monopol. Det är dyrare för turister än för vietnameser att flyga inrikes.

Buss

Bussnätet är välutbyggt och mycket billigt i Vietnam. Man skall vara uppmärksam på att bussarna nästan alltid är överfulla och att det är mycket lite plats till benen.

Tåg

Det är rekommendabelt att välja ett expresståg i stället för de lokala tågen som ofta är överfulla. Det finns två klasser på tågen och av dem är ett ”soft seat” att föredra. Det förekommer många tjuvar på tågen så man skall se till att hålla sin bagage under uppsyn.

Taxi

Deciderade taxisällskap finner man bara i de större städerna. Men det är alltid möjligt att finna en privat chaufför. Glöm inte att alltid avtala priset i förväg eftersom de aldrig kör med taxameter.

Biluthyrning

Man kan inte hyra bil i Vietnam och dessutom får man bara köra om man har ett vietnamesiskt körkort.

Övrig transport

Cykel är ett rekommendabelt transportmedel i Vietnams kaotiska trafik. Man kan hyra dem på hotellen eller i cykelaffärer.

Scooter är ett mycket använt transportmedel i städerna. Dessa kan man hyra på hotell och dessutom till ett relativt lågt pris. Glöm inte hjälm för vietnameserna kör som galningar.

Särskilda förhållanden

Runt omkring i landet finns det fortfarande rester kvar från kriget. Bland annat förekommer det områden där man inte har röjt undan minor och liknande. Det rekommenderas därför att man håller sig på stigar och vägar, med mindre om man färdas tillsammans med en som har lokalkännedom. Detta är speciellt ett problem i centrala Vietnam.

Har du velat resa till Vietnam?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden