En kvinna vandrar på en grusväg genom ett öppet landskap med en stor ryggsäck, stödd på en vandringsstav i ett solnedgångsljus.

Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela

Travelmarket
Har du ett passionerat intresse för kulturen, söker du andlig utveckling eller personliga utmaningar? Vill du träffa nya människor eller vara med om gastronomiska upplevelser i en av Spaniens godaste matkulturer? Letar du efter ett annorlunda sätt att resa? Detta är bara några av orsakerna till att miljoner resenärer under många år har pilgrimsvandrat längs El Camino de Santiago.

Rutten, som du garanterat kommer att uppskatta, går norr om Santiago och kan avläggas till fots, på hästryggen eller på cykel. Firandet av St Jakob, aposteln av Santiago, firas varje år den 25 juli och högtiden “El año santo compostelano” firas speciellt mycket de år då den 25 juli infaller på en söndag.

El Camino de Santiago har olika rutter som alla slutar vid katedralen i Santiago de Compostela i Galicien. Där finns aposteln Jakobs grav, som många besöker för att be. Detta jakobinska vägnätverk utnämndes år 1993 till världsarv. Det finns två huvudsakliga vägar på denna pilgrimsvandring: El Camino Francés och El Camino del Norte.

“Franska leden (Camino Francés)”

En karta över norra Spanien med en markerad rutt från östra till västra sidan och svarta prickar längs vägen.

Detta är utan tvekan en av de mest populära och traditionella rutterna. Om du väljer denna rutt pilgrimsvandrar du från Pyrenéerna till Galicien via de vackra inlandsbyarna i Navarra, La Rioja, Aragonien och Kastilien/Leon.

”Norra leden (Camino del Norte)”

En karta över norra Spanien med markerade platser längs en rutt som går från Irún till Santiago de Compostela.

Om du föredrar ”El Camino del Norte” kan du förbereda dig på att gå längs med kusten och beundra de spektakulära vyerna i Baskien, Kantabrien, Asturien och Galicien. Alla rutter har sin charm, och beroende på vad du föredrar kan du ordna din resa i flera steg. Det finns väl utmärkta vägar och ett stort antal härbärgen där resenärer kan övernatta gratis eller mot en liten avgift.

Närkontakt med naturen

Söker du fullständig avskildhet samtidigt som du är omgiven av ditt drömlandskap? Allt detta erbjuds längs vägen. Under resans gång kommer du att utforska parker, Pyrenéernas spektakulära toppar, Kastilien/Leons slätter, Galiciens och Asturiens gröna ängar och Biscayabuktens klippor.

Kultur vid varje stopp

Vid varje stopp du gör på El Camino kommer du att bli överraskad över de extraordinära kulturella rikedomarna. Från katedralerna i Burgos och Leon till klostren Suso och Yuso i La Rioja, broar, romerska vägar och palats – låter det inte fantastiskt?

Och till slut… Santiago de Compostela

En storslagen katedral med detaljerad fasad och två höga torn under en blå himmel med några vita moln.Innan du påbörjar din resa rekommenderar vi att du, som en god pilgrim, köper ett kort som stämplas i de olika härbärgen och församlingar där du stannar till längs vägen. Du behöver bara begära information från någon av turistinformationerna som finns längs vägen. Det kommer att vara värt det då du anländer till Santiago för att hämta ”La Compostela”, ett dokument som intygar att du har slutfört El Camino. Se till att spara det som ett kärt minne från din resa.

Då du väl anländer till Santiago med illusionen att ditt mål redan har nåtts, väntar ett av de mest magiska ögonblicken: ett besök till katedralen vid Obradorio-torget. Delta i den stora skaran resenärer som beundrar hur röken från den jättelika rökelsehållaren botafumeiro sprids längs katedralens tak.

En ryggsäck med grundläggande packning, ett par bra kängor, ett första hjälpen-paket och en stark vilja är allt du behöver för att förverkliga den här drömmen. Pilgrimer från hela världen och i alla åldrar har njutit av detta äventyr. Vill du vara med?

Läs mer här om pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela.

Foton:
Toppfoto © istockphoto / lbturekKatedralen (c) istockphoto / Pabkow

 Lämna en kommentar

  1. Söker tips på en vecka för första gångare

    • Hej Maria,
      den rejseekspert, som havde erfaring med pilgrimsvandring, arbejder her desværre ikke længere. Jeg håber, at du finder gode tips et andet sted. Rigtig god rejse!
      De bedste hilsner fra Birgitte, Travelmarket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.