Resa ensam som kvinna – så gör du det säkert

Irina Chernetskaya

På Travelmarket har vi bett resebloggaren Irina Chernetskaya, som reser världen runt ensam, att ge några goda råd till andra kvinnor som gärna vill resa på samma sätt som Irina gör.

Fler och fler väljer att resa ensamma – men är det säkert för kvinnor? Och blir det ensamt att resa utan sällskap?

resa ensamFör många låter det skrämmande att resa ensam, speciellt som kvinna. Men i verkligheten reser flera tusentals kvinnor på egen hand över hela världen. De älskar det, njuter av friheten och blir mer självständiga och självsäkra efter sina soloresor.

Det är inte alla gånger som vänner, familj eller din partner har tid, pengar eller intresse att resa. Men det ska inte stoppa dig från att ta tag i äventyret och uppleva allt spännande i världen. De flesta upplever deras första soloresa som skrämmande, åtminstone tills de ankommer till destinationen.

Men mest av allt blir kvinnor som reser ensamma överväldigade av bra, positiva upplevelser och är med om en personlig utveckling, får mer självtillit och vågar ta sig an nya utmaningar i vardagen. Här får du 5 restips från en professionell resebloggare som reser världen runt ensam.

Använd ditt sunda förnuft

Så länge du har ditt sunda förnuft med dig så är det säkert att resa i mestadels av världen.

resa ensam med tågDet finns naturligtvis länder som är bättre att besöka som ensamresande kvinna än andra. Lyssna på din magkänsla – det sunda förnuftet är vägen till en säker och spännande resa.

Undersök ditt resmål

Undersök din destination för att ta reda på vilka förhållanden du ska vara uppmärksam på. Var är det bäst att bo? Vilka områden är säkra? Ska du använda dig av offentlig trafik eller boka privat transport innan resan? Hurdana kläder ska du ha på dig, finns det kulturella orsaker som kräver en viss klädsel?

Om du har koll på din destination så kommer du långt när det gäller säkerhet. Jag menar inte att du ska planera hela din resa och boka allt hemifrån, men det är viktigt att känna till de lokala ”reglerna” och respektera landet du reser till.

Boka den första natten och en grupptur

Oberoende vart du reser så rekommenderar jag att du bokar den första natten på förhand. Det finns inte många saker som är mer stressande än att anlända och inte veta var man ska bo – speciellt inte som ensamresande kvinna.

resa ensam som kvinnaPå många destinationer står det taxichaufförer eller andra slags reseagenter klara när du anländer, vars huvudsyfte är att försöka locka dig till att köpa något. Du kan snabbt förlora översikten och hamna på ett ställe som du inte alls hade tänkt dig.

När du har anlänt till en ny destination, speciellt de första dagarna på din resa, rekommenderar jag att du bokar en grupptur. Det kan vara en rundvandring i staden, vinsmakning eller något utanför staden. Då kommer du automatiskt att träffa en mängd andra resenärer som du kanske kan resa vidare med eller göra något med följande dag. På det här sättet kommer du inte att känna dig ensam och du kommer att få en fantastisk start på ditt äventyr.

Jag upplever ofta när jag reser ensam att jag har svårt att hitta tid till mig själv, eftersom jag träffar så många spännande och trevliga personer på vägen som jag vill dela mina upplevelser med.

Drick inte för mycket alkohol

Alkohol är för många ensamresande personer en riktigt god vän, men också en stor fiende.

resa säkert som kvinnaDet kan vara riktigt trevligt att gå ut på kvällen och ta en drink med de andra resenärerna du har träffat, men det är viktigt att du känner till dina gränser. Var uppmärksam på din omgivning så att du alltid har kontroll över situationen.

Personligen dricker jag aldrig så mycket när jag reser ensam. Inte heller på stora fester eller på vilda krogrundor. Jag njuter av ett fåtal drinkar och känner mig säker under kvällen och natten.

Det är inte för alla

Att resa ensam är inte för alla. Men du kommer inte att veta om det är något för dig innan du själv testat. Kom ihåg att vara öppen för att träffa människor och du ska gärna vara en person som tycker att det är spännande att lära känna nya kulturer.

SingelresorDet är okej att känna sig ensam men gör det till en positiv upplevelse. Vad man får ut av sin resa är precis vad man själv skapar.

Läs mer om Irinas reseupplevelser på hennes hemsida TravelLoveMagic.com.

 
 

Topfoto (c) Irina Chernetskaya
Foto (c) istockphoto / NiseriN
Foto (c) istockphoto / Kevin Landwer-Johan
Foto (c) istockphoto / XiXinXing
Foto (c) istockphoto / YinYang
Foto (c) istockphoto / franckreporter

 
 Lämna en kommentar

  1. Tack för ovärderliga tips. Jag börjar nog med en enkel och av mig välplanerad resa.

    • Kære Inga
      Jeg er virkelig glad for at du kan bruge Irinas tips. Jeg håber, at du får en fantastisk og uforglemmelig resa 😀
      De bedste rejsehilsner fra Birgitte, Travelmarket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.