En färgglad tukan sitter på en gren med en frodig grön bakgrund.

Resguide till Costa Rica

Fakta


  • República de Costa Rica

  • San José (250.000)

  • 51.060 kvadratkilometer

  • Spanska

  • Romersk katolsk

  • 3.533.000 (1999)

  • Republik

  • Costa Rica är det andra minsta landet I Mellanamerika efter El Salvador. Landet är långsmalt med Stilla Havet till väst och det Karibiska havet på östra sidan. Nicaragua är grannland I norr och Panama I söder. Costa Rica har ett tropiskt klimat och därför också en regnperiod. Landet är mycket grönt och frodigt med regnskogsområden.

Reseförberedelse

Bästa restid

Ur vädersynpunkt är perioden från slutet av december till mitten av april den bästa tiden att besöka Costa Rica. Under denna tid regnar det nämligen inte. I gengäld måste man då stå ut med höga hotellpriser och många turister. Costa Rica kan mycket väl besökas under resten av året. Om man står ut med regn kan man då få en mycket billigare och lugnare resa.

Reselitteratur

Rejsen rundt i Costa Rica
Lonely Planet Costa Rica
Explore Costa Rica

Lokala förhållanden

Valuta

Colon (CRC) Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I Costa Rica finns det en del Internetcafén i de stora och mellanstora städerna. Caféerna är i regel billiga. Några internetcafén har dessutom bar och café.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Costa Rica ska man ringa följande nummer:
Polis, ambulans eller brandkåren (911).

Dricks

Man måste inte ge dricks eftersom service inkluderas i notan. Piccolos på finare hotell förväntar cirka 100 colon per väska och guider förväntar 300-400 colon per dag.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 4.00 i Costa Rica.

Vikt och mått

Vikt: kilo
Längd: meter
Det kan hända att några av de gamla spanska måtteneheterna har överlevt. På längdvisare används ibland längdangivelsen varas. 100 varas är 83 centimeter.

Fotografering

Det är inga problem att fotografera i Costa Rica. Man bör dock vara uppmärksam på att det kan gälla särskilda regler om man besöker heliga städer. Man bör heller inte fotografera enskilda personer utan att fråga först.

Dricksvatten

I de stora städerna kan man dricka kranvattnet. Utanför de stora städerna bör man köpa vatten på flaska eller koka kranvattnet. Det är generellt sett säkrast att köpa vattnet.

Elektricitet

110/220 volt, AC/69 Hz.

Uppförande

Vid de flesta tillfällen kan man gå I vardagliga kläder, men strandkläder bör man bara använda på stranden. Om man får en privat inbjudan är det god ton att ta med en gåva till värdarna. Man sätter Dona före kvinnans namn och Don före mannens.

Öppettider

Bankerna har öppet från 9.00 till 15.00 (måndag-fredag).
Affärer har öppet från 8.00/9.00 till 17.00/18.00 (måndag-lördag). De flesta affärer har lunchstängt mellan 12-13.

Mat och dryck

Maten I Costa Rica är enkel. Ris och bönor är två ingredienser som är bas I de flesta maträtter. Gallo pinto är en nationalrätt som består av stekt ris och svarta bönor. Annars serveras det ofta kyckling till riset (Arroz con pollo). Nationaldrycken i Costa Rica är kaffe, pröva grano d’oro.

Handikappade resenärer

Det är sällan handikappanpassat I Costa Rica. I gengäld kan handikappade förvänta sig vänliga människor som är villiga att hjälpa till om man får svårt att ta sig fram. Handikappade bör nog åka på en arrangerad resa till Costa Rica och inte resa på egen hand.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Skt. Joseph’s dag, 19 mars
Juan Santamaria dag, 11 april
Arbetarnas dag 1 maj
Föreningen med Guanacaste, 25 juli
Los Angeles Mors dag, 2 augusti
Mors dag, 15 augusti
Självständighetsdagen, 15 september
Colombus dag, 12 oktober
Den osmittades dag, 8 december
Juldagen, 25 december

Flyttbara helgdagar
Påskdagen, slutet av mars eller början av april.
Långfredag, slutet av mars eller början av april.
Kristus dag, början av juni.

Övernattning / Hotell

Camping

Costa Rica är inte översållat med campingplatser, men man ser ofta turister campa på stränderna. Flera nationalparker har också campingfaciliteter, liksom det skjuter upp campingplatser vid de populära turiststäderna.

Hotell

Det finns massor av hotell I alla prisklasser I Costa Rica. De billigaste hotellen är sparsamt möblerade, men rena och bra att bo i. De få lyxhotell som finns lever verkligen upp till vad de lovar

Bed og breakfast eller pensionat

Det öppnas fler och fler B&Bs i Costa Rica och många costaricanska familjer bjuder in utlänningar i sina hem mot liten betalning.

Vandrarhem

Det finns inte riktigt några vandrarhem I Costa Rica, men pensionat och hotell är så billiga att det inte lönar sig att bo på vandrarhem

Övrig övernattning

Billiga pensionat, ”cabinas” på stränderna och små djungel- og bergshyddor är bara några av de många billiga övernattningsmöjligheter som Costa Rica bjuder på.

Lokal transport

Flyg

Två flygbolag (SANSA och Travelair) flyger dagligen inrikes, men man bör se till att boka i god tid.

Buss

Från San José kan man komma med buss till alla landets delar. Bussystemet kan vara kaotiskt och obekvämt, men I gengäld mycket billigt.

Tåg

Det finns inget tågnät i Costa Rica.

Taxi

Man åker ofta taxi för längre turer eftersom det är billigt. Många reser med taxi en halv eller en hel dag.

Biluthyrning

Man kan hyra bilar och motorcyklar I San José.

Särskilda förhållanden

Det finns många fördelar med att åka till Costa Rica under regnperioden från slutet av april till slutet av december. Man ska inte låta sig skrämmas av att några vägar stängs av under denna tid och att det därför kan vara svårt att ta sig fram I vissa regioner. Fördelarna under regntiden är nämligen många: Det är otroligt grönt I landet, priserna är otroligt låga och man kan välja mellan hotellen.

Reseerbjudanden