En leende kvinna tar en selfie framför ett vattenfall omgivet av gröna växter i ett tropiskt landskap.

Natursköna Costa Rica – restips och sevärdheter

Annika-Myhre
Efter ett första kaosartat möte med flygplatsen i Costa Ricas huvudstad San José bjuder mina efterföljande sex veckor i landet på kärlek vid första, andra och tredje ögonkastet. Costa Rica, som för övrigt betyder ”den rika kusten”, är en kärleksfull mix av det absolut bästa naturen har att erbjuda: tindrande stjärnhimmel, frodig regnskog, turkost hav, dånande vattenfall och aktiva vulkaner.

En färgglad papegoja med röd, grön och gul fjäderdräkt sitter på en gren med blå himmel i bakgrunden.Costa Rica är unikt inte minst för att dess lilla landyta rymmer alla tänkbara miljöer – det är ingen slump att Costa Rica är det land i världen som har störst procentuell areal naturskyddsområden.

Landets invånare verkar måna om att behålla och bevara mångfalden bland växter och djurliv, vilket innebär att ekoturismen fullkomligt blomstrar här.

Trots att jag har besökt otaliga länder runt om i världen sedan mitt besök i Costa Rica håller jag fortfarande mina veckor där som några av de absolut bästa i hela mitt liv.

Allmänt om resmålet

En abe med lys ansigt og mørk pels holder fast i en gren i en grøn skov.

Flygbiljetter till Costa i Rica

Jag bokar biljetter från Stockholm till Costa Ricas huvudstad San José via mellanlandningar i Amsterdam och Orlando.

Här hittar du flygbiljetter till Costa Rica

Att ta sig runt i Costa Rica

Vi har inga problem att ta oss runt med hjälp av bussar och taxi – men det underlättar såklart att vi kan göra oss hyfsat förstådda på spanska.

Boende i Costa Rica

Standarden och därmed prislappen på mina boenden varierar. Jag betalar allt från några kronor för en campingplats vid stranden till alldeles för dyra pengar för ett lyxhotell fullt av rika amerikaner. Större delen av tiden spenderar vi på prisvärda hostels.

Här hittar du boende i Costa Rica

Bästa tidpunkten att åka till Costa Rica

Under torrperioden, det vill säga slutet av november till slutet av april.

AKTIVITETER/NATIONALPARKER i Costa Rica

Här är mina personliga favoritplatser i landet.

#1. Parque Nacional Manuel Antonio: stjärnfall och paradisstränder

Lush gröna palmer och växter sträcker sig ut mot en blå havsvy med två små klippöar i bakgrunden under en molnig himmel.

Costa Rica erbjuder den ena vackra nationalparken efter den andra, det är bara att välja och vraka. Själv faller jag pladask för Manuel Antonios nationalpark mot bakgrund av dess ultimata kombination av smaragdgrön regnskog och vita sandstränder.

Här får jag uppleva ett stjärnfall jag bara trodde kunde utspela sig på film och dessutom sätter jag personligt badrekord med femton dopp på en och samma dag.

#2. Puerto Viejo de Limon: surf, reggae och strandliv

En palmträd hänger över en solig strand med klart blått hav och vågor som rullar in mot stranden.

Ett besök i Puerto Viejo på Costa Ricas östkust innebär surfkultur, sköldpaddor, rastaflätor och reggaemusik – att vi har hamnat vid Karibiska havet går inte att missa.

Jag och mina vänner hänger på stranden, hyr cyklar och dansar natten lång.

Stämningen är avslappnad, människorna vänliga och i närheten finns självklart ännu fler nationalparker att besöka.

#3. La Arenal: vulkan, vattenfall och heta källor

En vattenfall omgiven av frodig grönska faller ner i en klar pool med sten runt kanterna.

En resa till Costa Rica är inte komplett utan att få se den ännu aktiva vulkanen La Arenal trona upp sig som en tavla bakom staden La Fortuna – det här är naturmagi på allra högsta nivå! Här samsas vulkan och regnskog med det 70 meter höga vattenfallet Catarata Rio Fortuna.

Vi spenderar en heldag vid de heta källorna i Baldi, där vi gottar ner oss i naturligt uppvärmt vatten från vulkanen och jag kan åter igen konstatera att naturens turistattraktioner är oslagbara.

#4. Strandhajk längs Stilla Havet

Två personer som tar en selfie på stranden och ler mot kameran.

En av höjdpunkterna under min resa är en hajk på Costa Ricas västkust. Vi fyller ryggsäckarna med mat, tält och sovsäckar – och knallar sedan fram i ett tropiskt paradis. Sagostränderna längs Stilla Havet avlöser varandra: Playa Negra, Playa Grande och Playa Conchal för att nämna några.

Under vägen hinner vi bli bjudna på både vatten och choklad av ett gäng inhemska surfare och få skjuts av en dövstum man i traktor som förbarmar sig över våra trötta ben.

Foton:
Toppbild © istockphoto / swissmediavision
Macaw © istockphoto / pchoui
Parque Nacional Manuel Antonio © istockphoto / Michael Warren
Punta Uva ved Puerto Viejo © istockphoto / Simon Dannhauer
La Arenal © istockphoto / evenfh
Strandliv © istockphoto / Nachosuch
Apa i nationalpark © istockphoto / nico_blue

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.