Resguide till Estland

Fakta

Top
Lokalt namn
Eesti
Huvudstad
Tallinn (443.000)
Areal
45.125 km2
Huvudspråk
Estiska
Största religion
Protestantisk
Invånare
1.500.000
Regering
Republik
Geografi
Estland är ett mycket flackt land. Landet genomskärs av en räcka floder, där Narva är den största. Dessutom omfattar Estland en lång rad småöar.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Estland har varma somrar och kalla vintrar. Den första snön kommer i oktober, och det kan fortfarande förekomma snöbyar så långt fram som i maj. Sommarmånaderna är tvärtemot, oftast varmare än i Danmark. Som turist kan man gärna besöka Estland året runt, men den egentliga högsäsongen sträcker sig från maj till oktober.

Reselitteratur

Turen går till Estland, Lettland och Litauen Estland - Lettland - Litauen Estonia

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Kroon. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns enstaka IT-caféer i Estlands huvudstad, Tallinn.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Estland ringer man följande nummer: I Tallin: Polis: (002) Ambulans: (003) Brankår: (001) Utanför Tallin: Polis: (02) Ambulans: (03) Brandkår: (01)

Dricks

Man förväntas inte ge dricks på Estlands hotell, men taxichaufförer och restaurangpersonal tar gärna emot 10-15 procent som tack för god service.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 13.00 i Estland. Mått och vikt: I Estland använder man sig av metersystemet.

Fotografering

Undvik att fotografera offentliga byggnader, och visa vanlig hövlighet genom att alltid fråga om lov innan fotografering.

Dricksvatten

I Estland bör man inte använda vattnet från kranen till varken dricksvatten eller att borsta tänderna i.

Elektricitet

I Estland använder man sig av följande: 220V AC, 50Hz

Uppförande

Med hövlighet och respekt för lokalbefolkningen kan man komma förvånande långt i Estland.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00 till 12.30 (måndag till fredag), enstaka banker har också öppet ett par timmar om eftermiddagen. Affärer har öppet från 10.00 till 18.00 (måndag till fredag), vissa butiker har lunchstängt. Kontor har öppet från 9.00 till 13.00 och från 14.00 till 18.00 (måndag till fredag) Offentliga kontor har öppet från 10.00 till 15.00 (måndag till fredag)

Mat och dryck

Menyerna i de estniska restaurangerna domineras av mat från det ryska och östeuropeiska köket, och kötträtter av alla de slag utgör därmed det största utbudet. I dryckesväg bör den estninska vodkan och den utsökta ölen nämnas.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari Självständighetsdagen, 24 februari Arbetarnas dag, 1 maj Segerns dag, 23 juni Midsommar, 24 juni Nationell återuppståndelse, 16 november Jul, 25 och 26 december

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Estland har drygt 80 campingplatser, av mycket skiftande kvalitet.

Hotell

Efter kommunismens fall har man verkligen jobbat för att få upp hotellerna till västlig standard, och lyckats någorlunda på många ställen. Dock skiftar det fortfarande mycket, både i pris och kvalitet.

Vandrarhem

Det ligger en hel del vandrarhem utspridda över Estland. Information om dessa fås enklast på Estlands turistbyrå.

Lokal transport

Top

Flyg

Från Tallinns flygplats går en räcka inrikesflyg. Man bör dock vara uppmärksam på att vissa turer flighter inte körs under vinterhalvåret.

Buss

Den främsta transportformen i Estland. Också det billigaste sättet att ta sig runt i Estland på.

Tåg

De större städerna i Estland är sammanknutna av järnväg, men något utvecklat nät kan landet inte skryta med.

Taxi

Taxitrafiken i Estlands städer sköts av olika privata firmor. Avtala pris innan för att undvika missförstånd. Generellt är det låga priser, men kvälls och nattillägg är inte ovanliga.

Biluthyrning

Man kan hyra bil i landets större städer eller på flygplatsen. Det estninska vägnätet fungerar ordentligt, men vissa mindre vägar är enbart grusbelagda. Där bör man dessutom se upp för stora hål.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 1 015:- Från 3 065:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.