Ett fridfullt tempel vid sjökanten med berg i bakgrunden vid soluppgång.

Sevärdheter Indonesien

Bali

Besakih – templet över alla

Besakih är Bahais modertempel, det heligaste av alla tempel. Det är inte konstigt att det ligger på höjder. Här finns tre huvudtempel tillägnade Shiva, Brahman och Wishnu – den hinduiska treenigheten.

Candi Dasa – en gammal fiskeby

Denna gamla fiskeby på östra Bali har en härligt tillbakalutad atmosfär och det är nära till en mängd svärdigheter.

Goa Gajah – elefantgudens grotta

Grottan är uppförd till hinduguden Ganesh ära. Det sägs att platsen ursprungligen blev uppförd som ett kloster på 1000-talet. På platsen finns också en slags swimmingpool som kanske använts för renande vid religiösa ceremonier.

Gunung Batur – besök en aktiv vulkan

Gunung Batur är ett naturligt val om man vill besöka en av Balis vulkaner. Den är lätt att bestiga vilket görs tidigt på morgonen före soluppgång. Utsikten från toppen är fantastisk. Det är dock många turister och därmed många som vill sko sig på dig.

Kuta – Bahais turistcenter

Kuta är en turiststad på både gott och ont. Här finner man den unga australiensaren med surfbräda tillsammans med bagpackers från hela världen, som slappnar av och njuter av stranden, vattnet och öl. Det är inte utan anledning eftersom Kuta är det billigaste stället att festa på. Staden är dock inte särskilt balinesiskt.

Lovina – delfiner och svart strand

Lovina, som har blivit en favorit bland bagpackers, är känd för sina stränder av svart vulkanisk sand och goda möjligheter att se delfiner. Både mat och övernattning är billig, särskilt när det inte är turistsäsong.

Nusa Dua – vita stränder och med kokospalmer

Lyxsemesterorten Nusa Dua bjuder på vita stränder täckta av kokospalmer. Norr om stranden finns goda möjligheter till paraseiling (fallskärm efter båt)

Sangeh – de heliga aporna

Sangeh är en helig ”monkey forest” som liksom namnet indikerar huserar apor. Och det finns många. Det är klokast att hålla sig på lite avstånd från dem eftersom de gott och väl kan bli aggressiva. I Sangeh finns dessutom två tempel och muskotnötträd i parti och minut.

Sanur – vita stränder och tempel

På grund av de kringliggande reven är vattnet lugnt vid Sanur och är därför idealiskt för snorkling och simning. Inte långt från stranden hittar man en rad balinesiska tempel.

Tampaksiring

I Tampaksiring finns en helig källa med helande vatten. Templet Pura Tirta (ca 1000 år gammalt) är uppförd vid denna källa.

Tanah Lot – vykortstempel

Tanah Lot är Bahais kanske mest fotograferade tempel. Templet är uppfört på talet på en klippa omgiven av vatten. Tanah Lot gör sig bäst sent på eftermiddagen då templet står som en siluett mot

Tenganan -vävarnas by

Tenganan, som inte ligger långt från strandorten Canadissa, har genom århundradena varit delvis isolerad från resten av världen. Här lever traditionella ritualer fortfarande kvar. Byn är dessutom känd för sin vävtekniken som ger textilier av mycket hög kvalitet. Tenganan är liksom Trunyan en av Balis byar där man måste uppföra sig diskret.

Ubud – den lugna kuststaden

Gillar man konstverk från Bali är Ubud verkligen en plats man skall besöka. Staden är belägen mellan gröna risfält och vackra skogar med röda och orange orkidéer. Ubud är en av de få ställen i världen där det är en fördel att komma stressad till. Staden är helt enkelt lugnet och stillheten självt. Här kommer man snabbt att känna sig helt avslappnad.

Indonesien

Det indonesiska nationalmuseet

För museefreak är Indonesian National Museum ett gott bud med sina stora samlingar av objekt från Indonesiens många kulturer och etniska grupper.

Forsränning från Loksado

När man ändå skall tillbaka från Loksado kan man åka forsränning på Amadit-floden en del av vägen. Man kan även vandra tillbaka till Kandagan, vilket tar ca 8 – 10 timmar.

Gamla Jakarta

I Old Batavi området finns det hus från 17-talet. Hus och gator restaureras gradvis. En annan syn är Gereja Sion kyrkan som är den äldsta i byn.

Hulu Sungai Tourist Resort

Hulu Sungai är ett enormt område i södra Kalimantan. Med våtmarker och vackra bergsoråden i öst.

Loksado

Loksado finns i South Hulu Sungai distriktet vars huvudstad är Kandangan. Området ligger ca 3 timmar med bil från Banjarmasin. Här finns det goda möjligheter för vandring och lättare bergsbestigning. Det är även ett bra ställe om man vill komma i kontakt med lokalbefolkningen.

Lovina – delfiner och svart strand

Lovina, som har blivit en favorit bland bagpackers, är känd för sina stränder av svart vulkanisk sand och goda möjligheter att se delfiner. Både mat och övernattning är billig, särskilt när det inte är turistsäsong.

Mount Merapi

Vulkanen Merapi är en annan möjlighet om man vill uppleva vacker natur. Vulkanen är fortfarande aktiv och har haft utbrott flera gånger de senaste åren.

Prambanan

Prambanan, som ligger 13 km från Yogyakarta, är ett hinduistiskt tempelkomplex till gudarna Shiva; Brahman och Vishnus ära. Templena är de perfekta kulisserna för de dramatiska och medryckande Ramayana-balletten.

Samarinda

Ligger på östkusten och är en bra startplats för utflykter med longboats till flodbyar som Tanjung Isuy, Muara Muntai och Melak (som har en stor orkidé – skog)

Sultanpalatset – Kraton

En huvudattraktion i själva Yogya är Sultanpalatset Kraton, som blev uppfört på 1700-talet. Mot entréavgift kan man se de vackra gemaken. Ett utmärkt tidsfördriv om man har några timmar över. Här kan man också besöka Taman Sari, som också kallas för vattenslottet.

Kalimantan

Flower Island

Ligger i Barito – floden och är ett fredat skogsområde. Här finns många apor som endast finns på Borneo. Däribland näsapan. Kaget Island är en annan ö i floden som är värd ett besök.

Lombok med Gili öarna

Avslappning på Gili-öarna

Vulkanen Gunung Rinjani

Väverierna i Sukarara och omnejd

Väverierna på västkusten är centrum för vävning av textilier och vävning av korg. Här vinns dessutom speciella stenhus. Vävtekniker kan studeras och det finns givetvis mycket till salu.

Nusa Tengara

Keli Mutu – på Flores

Mout Keli Mutu är kanske landets mest spännande natur fenomen. Det fantastiska är de tre krateröarna vars skarpa färger ändrar sig konstant. Lite som färgerna på en målares palett. Det sägs att det är mineraler som bär ansvaret för färgspelet.

Komodo – drakarnas ö

Ön Komodos huvudattraktion är otvivelaktigt de såkallade komodo-varanerna som faktiskt kan vara rätt aggressiva. Liknande varaner finns även på ön Rinca och på den västliga delen av Flores.

Sulawesi

Dykning och snorkling vid Togian-öarna

På Togian-öarna i norra Sulawesi finner du några av de bästa snorkel och dykområden. Här finns olika slags rev och många färgstarka fiskar.

Rantepao

En liten men spännande stad som drar till sig många turister tack vare de många ceremonier som är viktiga dragplåster.

Torajaland

Sumatra

Bohorok Orangutang Rehabilitation Center

I detta center arbetar man med den beundransvärda uppgiften att träna orangutanger som levt i fångeskap till att klara sig själva ute i naturen. Man kan få se när orangutangerna blir matade och det visas filmer om centrets arbete.

Gunung Leuser National Park

Denna nationalpark, som är en av världens största, ligger i de nordliga områdena. Parken inrymmer även ett rehabiliteringscenter för orangutanger. Området, som börjar vid Bukit Lawang och är på ca 10 000km2 stort, bjuder på goda möjligeter för djungelvandring där man kan få se orangutanger och resten av djurlivet, som består av 320 fågelarter, 176 V. Växtlivet är ännu mer omfångsrikt.

Lake Toba

Lake Toba är en av de stora attraktionerna. Tobasjön är den största sjön i hela Sydostasien och är faktiskt en enorm vulkankrater som är fylld med vatten. I sjön, som ligger 176 km från Medan, finns sjön Samosir. På Samosir kan de resande bo medan de njuter av naturen och de speciella Batak-husen, som finns spridda runt om på ön.

Siberut-ön

De äventyrslystna kan bege sig till Siberut Island där ursprungsfolket Mentavi fortfarande lever. Allt på ön är mycket primitivt men det är absolut värt ett besök.

Yogyakarta

Borobodur – här bor Buddha&

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här