Ett fridfullt tempel vid sjökanten med berg i bakgrunden vid soluppgång.

Resguide till Indonesien

Fakta


  • Republik Indonesia

  • Jakarta (9.341.400)

  • 1.919.440 km2

  • Bahasa Indonesia
    Dessutom talas engelska, holländska (bland de äldre) och en lång ras lokala dialekter varav Javanesiska är den mest utbredda.

  • Islam – 88% av befolkningen är muslimer. Därutöver finns det kristna (8%), hinduer (2% de finns främst på Bali), buddister (1%) och en rad minoritetsreligioner (1%).

  • 224.784.210 (juli 2000)

  • Republik

  • Indonesien är ett stort land. Landet ligger Sydostasien, norr om Australien, och består av 6 huvudöar: Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Kalimantan (den indonesiska delen av Borneo) och Irian Java (den västliga delen av Nya Guinea). Därutöver vimlar det av öar i Indonesien – faktiskt finns det mer än 17000 öar varv ca 6000 är bebodda. Detta gör Indonesien till världens största östat. Landet ligger ett vulkanisk bälte med mer än 300 vulkaner varav de flest lyckligtvis inte är aktiva. Klimatet är tropiskt.

Reseförberedelse

Bästa restid

Den bästa tiden för ett besök är generellt under torkan som är mellan maj och oktober. Det är mycket varmt, men värmen är övervägande torr och är därför mer behaglig. Det kan finnas många turister runt jul och under europeiska semestertider. Priserna stiger ofta i och med Ramadan som infaller vid olika tidpunkter varje år.

Reselitteratur

Lonely Planet Indonesia
Lonely Planet Bali och Lombok
Bali och Lombok: The Rough Guide
Lonely Planet Java

Lokala förhållanden

Valuta

Rupiah (RP). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I Indonesien står det ganska väl till med informationstekniken vilket betyder att det finns ett bra utbud av Internetkaféer, naturligtvis framförallt i de större städerna och vid turistcentren. Var uppmärksam på att det kan vara stor skillnad på kvalitet och priser – så se upp.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att kalla på hjälp i Indonesien skall man ringa på följande nummer:
Polis: (110)
Brandkår: (113)
Ambulans: (118)

Dricks

Blir mer och mer vanligt i Indonesien. Taxichaufförer, servitriser och frisörer förväntar sig 500-1000 rp. Större hotell kräver 15% ”service charge” för logi, bar och restaurangbesök.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 18.00 i Indonesien (Jakarta). (Sommartid)
När klockan är 12.00 i Sverige är den 19.00 i Indonesien (Jakarta). (Vintertid)

Vikt och mått

I Indonesien använder man följande mått och vikt enheter:
Längd: meter
Vikt: kilo
Temperatur: celsius

Fotografering

Indonesien är ett fantastiskt land för fotografering, motiven närmast faller över en. Och ljuset är praktfullt. Man får hellre än gärna fotografera i Indonesien: men håll kameran gömd vid militärinstallationer. Därutöver bör man visa respekt vid tempel under ceremonier eller liknande. Be ALLTID artigt om lov innan du fotograferar personer.

Dricksvatten

Drick INTE vattnet från kranen! Istället kan man köpa vatten i plastflaskor billigt.

Elektricitet

I Indonesien använder man följande strömkällor:220 Volt AC/ 50HZ
På några ställen kan man fortfarande hitta 110 Volt. Ute på landsbygden kan strömförsörjningen vara opålitlig. Glöm inte ficklampan!

Uppförande

När man reser representerar man på något sett sitt land. Undvik därför det man kan kalla för dåligt uppförande. Var artig. Under besök i moskéer eller tempel skall man ha täckta ben och armar. Ta även av skorna.

Öppettider

Bankerna har öppet alla vardagar mellan 8 -16, och några få har öppet mellan 8 -12 om lördagar.
Affärerna har öppet mellan 9 -17 måndag till lördag.
Kontoren har öppet mellan 8 – 16 måndag till fredag

Mat och dryck

Indonesiens kokkonst har genom åren påverkats från många håll – med inspiration från Kina, Indien, Mellanöstern och slutligen Europa. Resultatet har blivit ett unikt kök med mycket att bjuda på. Spring ut i den kulinariska glädjen!
Det används mycket citrongräs, kokosnöt, kardemumma och saffran – några rätter är starka; de flesta ar det inte. Maträtter man kan få överallt är stekt ris (Nasi Goreng) och stekta nudlar(Mee Goreng). Pröva också den berömda Satay, som består av små bitar av kött grillade på minispett serverat med en delikat jordnötssås. Därutöver finns det, de långt mindre exotiska, västerländska rätter och snabbmat i de större turistområdena.
Läsk, mineralvatten och öl kan man få överallt. Bintang är en utmärkt indonesisk öl som kan konkurrera med importerade märkesöl.

Handikappade resenärer

Handikappförhållandena är ytterst bristfälliga i så gott som hela landet. Endast de största hotellen har faciliteter för handikappade. Stäm av med din resebyrå för att försäkra er om att det finns ramper för rullstol, anpassade toaletter och liknade.

Helgdagar

Det finns tre fasta helgdagar i Indonesien:
Nyårsdagen, 1 januari
Indonesiens självständighetsdag, 17 augusti
Juldagen, 25 december

Rörliga helgdagar:
Eid al-Fitr, markerar Ramadans avslutning
Nyepei, i mars
Långfredagen, i mars eller april
El al-Adha, i april eller maj
Kristinhimmelsfärd, oftast i maj
Det islamska nyåret
Waisak, i maj eller juni

Övernattning / Hotell

Camping

Campingplatser finns på flera ställen i Indonesien. De blir dock sällan använda av turister eftersom det är mycket billigt att bo på hotell eller i en losmen (gästhus).

Hotell

Hotellen är, tillsammans med strandinkvartering, de dyraste övernattningsalternativen i Indonesien. Det är dock mycket stora prisvariationer inom denna kategori. Standardhotellen blir utvärderade efter det så kallade melati jasmine systemet medan lyxhotellen graderas efter ett annat system, det så kallade bintangsystemet.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns tre olika kategorier varav den enklaste är de så kallade losmen, vilka är ytterst populära bland bagpackers. En wisma är ett snäpp bättre och dyrare, men inkluderar ofta frukost och toalett med

Lokal transport

Flyg

Indonesiska Garuda Airlines står för mycket av inrikesflyget i Indonesien. Tack vare Garuda är det stora landet lättare att utforska. Det rekommenderas att ta ett par inrikesflyg särskilt om tiden i Indonesien är kort. Förutom Garuda flyger även Merpati Nusantra Airlines på en del sträckor.

Buss

Det finns massor av bussförbindelser, överallt faktiskt. Men buss passar bäst för kortare turer på högst ett par timmar. För längre turer är tåg ett bättre och säkrare alternativ. Dels för att bussarna ofta är överfulla och dels för att bussarna kan vara farliga, i bästa fall nervpirrande, upplevelse. I städerna finns det många transportalternativ, bland annat den trehjuliga bemo som betraktas som den fattiges taxi. En annat alternativ är oplet som också är en slags taxi som tar upp folk under vägen på en förutbestämd rutt. Bemo-chaufförerna har en tendens att vilja tjäna lite extra på turisterna. Kolla i förväg upp det riktiga priset med de lokala passagerarna.

Tåg

Javas tågnät täcker 6 458 km. Att åka tåg är ett utmärkt sätt att ta sig från A till B. Okej, det går inte alltid lika fort, men det är säkert och någorlunda behagligt.

Taxi

Det finns massor med taxibilar i de större städerna. Se till att köra efter taxameter eller avtala om priset innan ni kör. Var inte rädda för att pruta (betydligt) om priset!

Biluthyrning

Om man själv vill stå för transporten kan man hyra bilar från de internationella uthyrningsfirmorna i Jakarta och på Bali. Kom ihåg att ordna med internationellt körkort i hemlandet!

Båt eller färja

Det finns många färjor som seglar mellan de många öarna. Dessa är dock ofta överfulla och komforten är det inget vidare med. Å andra sidan är det billigt!

Övrig transport

Motorcyklar är populära och kan hyras nästan överallt. Särskilt på Bali och Java är dessa fordon praktiska för utflykter till privata sightseeing – turer. Men varje år kommer många turister till skada i den indonesiska trafiken – så kör försiktigt, och kom ihåg att du är på semester!

Särskilda förhållanden

Det har dessvärre under längre tid varit politiskt oroligt i Indonesien. Dock verkar stora delar av Indonesien vara relativt säkert för turister. Det avråds att resa till Maluku-provinsen inklusive Ambon och Irian Jaya, Aceh-provinsen och norra Sumatra, Väst-Timor samt staden Poso och kringliggande områdena i Centrala Sulawesi.

Har du velat resa till Indonesien?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Flygbiljetter t/r
Från 8 451:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden