Kraftfullt vattenfall längs en grönbeklädd klippa med utsikt över en bördig slätt.

Sevärdheter Island

Centrala Island

Höglandets enastående vägar och stigar.

Islands centrala högland upplevs bäst från en fyrhjulsdriven jeep, från ryggen på en häst eller till fots.Genom området går en hel del numrerade vägar och vandringsleder.Nämnas bör nummer F208 som går förbi en mängd varma källor, snötäckta fjäll och spaltvulkanen Elgjá, som öppnar sitt 200 m djupa och 600 m breda djup ca. 40 km genom det vilda landskapet. Denna tur går också förbi det fantastiska vattenfallet Ófærufoss. Led nummer F35 börjar vid vattenfallet Gullfoss och går förbi två av Islands största glaciärer. Den går också förbi klippområdet Kerlingarfjöll som både innehåller en del varma källor och en utmärkt sommarskidbacke med lift.Men området är farligt och kräver att man visar stor aktsamhet och inte ger sig ut i höglandet utan nödvändig utrustning.

Islands Centrala Högland

Höglandets enastående vägar och stigar.Islands centrala högland upplevs bäst från en fyrhjulsdriven jeep, från ryggen på en häst eller till fots.Genom området går en hel del numrerade vägar och vandringsleder.Nämnas bör nummer F208 som går förbi en mängd varma källor, snötäckta fjäll och spaltvulkanen Elgjá, som öppnar sitt 200 m djupa och 600 m breda djup ca. 40 km genom det vilda landskapet. Denna tur går också förbi det fantastiska vattenfallet Ófærufoss. Led nummer F35 börjar vid vattenfallet Gullfoss och går förbi två av Islands största glaciärer. Den går också förbi klippområdet Kerlingarfjöll som både innehåller en del varma källor och en utmärkt sommarskidbacke med lift.Men området är farligt och kräver att man visar stor aktsamhet och inte ger sig ut i höglandet utan nödvändig utrustning.

Gulfoss och Geysir

Geysir området

Den varma källa som har gett namn till hela Geysir området är tyvärr på grund av hänsynslösa turisters vana att slänga stenar och liknande ner i källan nästan helt inaktiv. Ibland väcks Geysir på konstgjord väg med såppulver, och när så sker utspyr källan kaskader av kokande vatten i 20 till 30 minuter. En fantastisk syn.

Gullfoss vattenfallet

– Gyllene vattenfalletIslands mest kända vattenfall Gullfoss, eller det gyllene vattenfallet som det också kallas, ligger ungefär 10 kilometer från Geysir-området och är med sina stora vattenmängder ett enastående exempel på naturens fantastiska krafter.Gullfoss brusar mer än 30 meter ner i en djup klyfta, och har man så tur att solen skiner kan man ofta se en vacker regnbåge forma sig över fallet.

Strokkur

Drygt 10 mil från Geysirområdet ligger en av Islands mäktigaste geysrar, Strokkur.Strokkur är långt ifrån släckt och utspyr var tredje minut forsande strålar av kokhett vatten upp till 30 meter i luften. Detta varar bara ett par sekunder varje gång, men vilka sekunder det är.

Island

Den blåa Lagunen.

– hälsobringande bananodlingIslands berömda blåa lagun är egentligen en konstgjord sjö som blev till vid uppförandet av ett värmekraftverk inte långt ifrån Reykjavik. Sjöns enastående varma salthaltiga vatten kommer ifrån havet men uppvärms av öns vulkaniska berggrund. Det varma vattnet är något såväl turister som lokalbefolkning har glädje av när de besöker sjön för att njuta av det hälsosamma mineralrika vattnet.Det är en fantastisk upplevelse att bada utomhus i de kalla isländska vintermånaderna.Det varma vattnet har också gjort det möjligt att odla bananer och andra frukter nära sjön.

Hallgrimskyrkan

Hallgrimskyrkan i Reykjavik är Islands största kyrka och dominerar också stadsbilden från sin plats på toppen av en kulle. Kyrkan, som påbörjades 1945 och först var klar 30 år senare, ska likna ett berg av lava och har fått sitt namn från den isländske poeten Hallgrímur Pétursson. Från kyrkans 75 meter höga torn har man en fantastisk utsikt över staden.

Myvatn sjön

Myvatn räknas internationellt som ett av naturens verkliga underverk. Stränderna vid Islands fjärde största sjö är täckta med lavaformationer och själva sjön är inte mer än fyra meter djup. Detta betyder att solstrålarna når botten, vilket ger djurlivet i sjön optimala förhållanden. Myvatn räknas som en av världens viktigaste häckningsplatser för fåglar och sjön som varje år besöks av mängder av turister har också blivit naturreservat.

Nationalmuseet

Ett besök på Nationalmuseet i Reykjavik ger en bra inblick i Islands historia från vikingatid till nutid. Här kan man få se gamla isländska byggnader, museet kan t.ex. framvisa en kyrkodörr från omkring år 1200, gamla lantbruksredskap och flera andra föremål av kulturell eller religiös art.

Perlan byggnaderna

Reykjaviks kännetecken, Perlan, ligger på toppen av en kulle i utkanten av staden. Här lagras Reykjaviks geotermiska vattenreservoarer i sex stora behållare, och ovanpå dessa är den karakteristiska glaskupolen Perlan placerad. Perlan har också ett museum, en restaurang och en fantastisk utsikt över Reykjavik och dess imponerande omgivning.

Vulkanen Hekla

-naturens krafter i utbrott.Islands världsberömda vulkan Hekla (1491 meter) har mellan år 1104 och 1991 haft 16 utbrott, och det syns tydligt i omgivningarna. Området som en gång var bördigt är i dag kalt och under de stora högarna av aska och lava har man hittat många förstörda hus och gårdar. Även om området är rätt dystert bör man inte missa chansen till en fascinerande vandring i sällskap med en av naturens våldsammaste krafter.

Norra Island

Fiskebyn Ólafsfjördur

Fiskebyn Ólafsfjördur räknas till en av Islands vackrast belägna orter. Och visst är den romantisk med utsikt över höga berg och Islands nordligaste punkt, ön Grimsey, som ungefär 50 km ute i havet genomskärs av polcirkeln.

Floddalen Ásbyrgi

– Slejpners hästskoFloddalen Ásbyrgi är ungefär fyra kilometer lång och omringas av 100 meter höga klippor. Ásbyrgis form kan påminna om en hästsko, och legenderna säger att dalen är ett avtryck av Odens fantastiska häst Slejpner.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här