En kvinna fixar sitt hår med en solig vidsträckt naturvy i bakgrunden. Hon bär solglasögon uppsatta på huvudet och en vit topp.

En weekend i Reykjavik med naturen runt hörnet – De bästa tipsen och erbjudanden

Annika-Myhre
När vi landar på flygplatsen i Keflavik ligger dimman tät över landskapet – det blir en häftig kontrast mot vulkanstenarna som möter oss från bussfönstret. Jag och min syster har tagit ett direktflyg från Arlanda och landar tre timmar senare i det sagoland som vi båda har längtat efter att få se med egna ögon. Till skillnad från många andra weekendresor till storstäder vi har gjort finns det i Reykjavik dessutom tillgång till fantastiska naturupplevelser runt husknuten. – här är de bästa tipsen och erbjudanden på en semester i Reykjavik.

Hitta resan till en weekend i Reykjavik

Här är några förslag på flygbiljetter till Reykjavik som Travelmarkets användare har hittat de senaste 48 timmarna:
(Klicka på priset för att komma över till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Här kan du själv hitta billiga flygbiljetter till Island.

Reykjaviks mest kända sevärdheterDagarna som följer utgår vi från Reykjavik och får en omväxlande weekend med den ena fantastiska upplevelsen efter den andra som innebär allt från dånande vattenfall på landsbygden till utsökta matupplevelser inne i staden.

De mest kända sevärdheter till en weekend i Reykjavik

Reykjavik är förvisso Islands största stad, men med blott 120.000 + invånare är den välkomnande småstadskänslan ett faktum.

Det finns flera sevärdheter inne i Reykjavik, vilket vi gärna kombinerar med naturupplevelser i stadens utkanter.

Hallgrímskirkja

Den respektingivande kyrkan, som tog över 40 år att bygga, tronar på en höjd i stadens centrum och är ett landmärke för hela staden.

Här kan man ta hissen upp för att få en panoramavy över stadens byggnader med omgivande natur och vatten.

Resa till Reykjavik

Harpa

Blotta synen av Reykjaviks konsert- och operahus är en upplevelse i sig.

Stålfasaden har smyckats med drygt 10.000 oregelbundet formade fönster som ger en prismaliknande effekt. Vi går dit precis innan solen går ned och får se solnedgången spegla sig i byggnaden – otroligt vackert!

Valsafari i Island

Det som gör Island, och därmed Reykjavik, så unikt är naturupplevelserna. Från hamnen i Reykjavik avgår båtar där de som har tur kan uppleva både valar, delfiner och lunnefåglar under ett valsafari.

Blå Lagunen

Om det hade funnits en badstrand på månen hade den nog sett ut som Blå Lagunen.

weekend i ReykjavikVi stannar till vid det geotermiska spabadet på väg från flygplatsen till hotellet. Lagunens berömda turkosblå färg uppstår med hjälp av över 200 microorganismer som finns i vattnet.

Eftersom ”The Blue Lagoon” ligger på vägen mellan flygplatsen och Reykjavik avslutar eller påbörjar många resenärer sin resa med ett bad här – vilket också innebär att trycket stundtals är mycket stort.

Den gyllene Cirkeln

För oss som är förstagångsbesökare i världens nordligaste belägna huvudstad känns det givet med en heldagstur till Den gyllene Cirkeln (”The Golden Circle” på engelska).

Weekend i ReykjavikHär stannar vår förbokade buss vid tre stopp som är unika var och en på sitt sätt: det mäktiga vattenfallet Gullfors, det geotermiska parkområdet Geysir och slutligen den UNESCO-skyddade nationalparken Tingvalla.

Mat, dricka och restauranger i Reykjavik

Under mina tidigare resor har maten inte varit en utmärkande del för min reseupplevelse.

Jag har levt gott på frukostmat som baguetter och yoghurt – och varit nöjd med det. I Reykjavik blir jag omvänd!

Efter tips från en kompis bokar vi bord på Fish Market där jag äntligen förstår att god mat kan vara en stor behållning av resan.

Frukost/Fika/Lättare lunch i Reykjavik

Restauranter i Reykjavik

Jag försöker alltid att planera mina dagar för att maximera tiden vid frukostbordet.

Under vistelsen i Reykjavik äter vi alla frukostar på hotellet, men nästa gång jag åker till till Island vill jag satsa på en rejäl långfrukost (som gärna kan få övergå i lunch) på det berömda ”The Laundromat Café” som jag har hört mycket gott om.

För dig som gör en utflykt till Den gyllene Cirkeln rekommenderar jag ett stopp på den familjeägda gården Friðheimar där det odlas tomater på löpande band. Inne i det kombinerande växthuset/restaurangen äter vi en delikat tomatsoppa som serveras med hembakat bröd.

Fine dining i Reykjavik

Som redan har nämnts ovan är besöket på Fish Market på Vesturgata en höjdare.

Lakritschoklad i ReykjavikEfter rekommendation tar vi in en avsmakningsmeny på åtta rätter – samtliga baserade på isländska råvaror. Andra välkända restauranger som lär ha fina matupplevelser är Fish Company och Seafood Cellar.

Lakritschoklad

Den isländska lakritschokladen förtjänar definitivt en egen rubrik. lslänningarna har någon gång kommit på den briljanta idén att förena de två magiska smakerna choklad och lakrits till en drömkombination.

Under vår resa tar jag uppgiften att smaka mig igenom sortimentet av isländsk lakritschoklad på allvar, och innan hemfärd länsar jag butikshyllorna på förpackningar med Djúpur, Draumur, Eitt Sett och Nizza för att ha hemma i skafferiet.

Var hittar du de bästa shoppingmöjligheterna i Reykjavik?

Jag brukar varken lägga tid eller pengar på att gå runt i butiker och shoppa under mina resor – på Island gör jag dock ett av mina bästa inköp någonsin.

I en av otaliga små butiker med diverse hantverk köper jag en svart halsduk i isländsk ull som har hängt med mig sedan dess.

Unika ylletröjar i Reykjavik

Shopping i Reykjavik

Nu i efterhand ångrar jag bittert att jag inte slog till på en traditionell isländsk ”lopapeysa”, en ylletröja med en unik design på överdelen och ärmarna som har kommit att bli själva signumet för islänningar. Tröjorna användes från början av isländska bönder och fiskare, men är numera ett självklart plagg att bära för alla möjliga trendkänsliga modegurus.

De mest välkända shoppinggatorna i Reykjavik

De mest välkända shoppinggatorna i Reykjavik finns på Laugavegur och Skolavördustigur, tänk på att klädbutikerna ofta är stängda på söndagar.

Så ska du bo i Reykjavik

Jag och min syster bokar in oss på Hotel Reykjavik Natura, ett ekovänligt hotell med fokus på konst som ligger cirka tre kilometer från centrum (drygt 20 minuters promenad). Här avslutar vi våra långa dagar på hotellets fräscha spaavdelning.

Hade jag åkt till Reykjavik idag hade jag förmodligen satsat på boutiquehotellet Hotel 101 som har väldigt bra rykte, alternativt hyrt en lägenhet inne i city.

Hitta Hotell i Reykjavik i Travelmarkets hotellsökmotor.

Så tar du dig runt i Reykjavik

Reykjavik är så pass litet att det är enkelt att ta sig runt till fots. Våra utflykter gör vi med hjälp av bussarrangörer.

Jag vill starkt rekommendera att hyra egen bil för att ha möjlighet att upptäcka mer av landet på egen hand – utan att behöva anpassa sig till fasta busstider.

Mina tre bästa upplevelser i Reykjavik

Att rida islandshästar i Island

1)Islandshästar på Island

Att rida islandshästar kommer på en ohotad förstaplats. Känslan av att under flera timmar tölta fram över vulkanlandskap och få vara ett med naturen är oslagbar! Jag och min syster rider ensamma med en guide – och trots att regnet strilar ner under delar av ridturen har vi en helt magisk dag. Vi bokar vår upplevelse genom Eldhestar, som har sin bas strax utanför Heragerdi.

2) Den Gyllene Cirkeln

Den Gyllene Cirkeln ger oss ett oförglömligt smakprov av den isländska storheten. Höjdpunkten är stunden vid Tingvalla nationalpark – en enormt vacker plats där stora delar av filmen Bröderna Lejonhjärta spelades in.

3) Fish Market i Reykjavik

Jag trodde aldrig att jag kunde bli en foodie, men vår middagsupplevelse på Fish Market i Reykjavik får mig definitivt att tänka om.

Särskilt när jag får avsluta måltiden med en påse Djupúr lakritschoklad som jag avnjuter i den isländska sommarnatten på väg hem till hotellet.

Alla bilder till ”En Weekend i Reykjavik” (c) Annika Myhre
 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.