Resguide till Island

Fakta

Top
Lokalt namn
Lýðveldið Ísland
Huvudstad
Reykjavik (102.000)
Areal
103.000km2
Huvudspråk
Isländska
Största religion
Luthersk-evangelisk
Invånare
265.000
Regering
Republik
Geografi
Island bildades av vulkanisk aktivitet och ön präglas därför av vilda klipplandskap och flera stora vulkaner. Men Island är också rikt på gröna dalar, stora vattenfall, enorma glaciärer och varma, sprutande gejsrar. Mer än hälften av befolkningen bor i och kring Reykjavik.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Island har glädje av Golfströmmen och de korta somrarna är därför normalt förhållandevis varma. Två till tre månader under sommaren har man nästan konstant dagsljus, under vinterhalvåret har man därimot från november till januari dock endast dagsljus två till tre timmar per dag. Kraftiga stormar är vanliga vintertid. Den riktiga turistsäsongen är från juli till september, och dessa månader kan man färdas överallt på ön.

Reselitteratur

Länder i fickformat - Island

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Króna (K). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer


Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att få hjälp i en nödsituation på Island ska du ringa: Polis, ambulans och brandkår (112) Islands räddningskår (56 86 068)

Dricks

Dricks förväntas som regel inte på Island.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 10.00 på Island. När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 11.00 på Island.

Vikt och mått

Man använder följande vikt- och måttenheter på Island: Vikt: kilo Längd: meter Vätska: liter

Fotografering

Visa artighet och fråga alltid innan du fotograferar.

Dricksvatten

Man kan lutan problem dricka kranvattnet på Island. Faktiskt är islands dricksvatten ett av världens klaraste och renaste.

Elektricitet

På Island använder man följande enhet: 220V AC, 50Hz.

Uppförande

Island ställer stränga krav vad gäller turisternas beteende i nationalparkerna. Det är förbjudet att röra sig utanför de markerade stigarna i gejserområdena eftersom där finns risk för att skålla sig på det kokheta vattnet. Det är också förbjudet att kasta sten och andra föremål i källorna. Man kommer långt med vanlig artighet och respekt för lokalbefolkningen.

Öppettider

: Bankerna har öppet från 9.15.-16.00 (måndag - fredag). Affärerna har öppet från 10.00.-21.00 (måndag - fredag), 10.00.-19.00 (lördag-söndag) Kontoren har öppet från 9.00.-17.00 (måndag - fredag).

Mat och dryck

Inte överraskande domineras menyn på Island av fisk, lamm och får. Dessa tre ingridienser ingår i en mängd maträtter och finns i många varianter. Den Isländska snapsen, också känd under namnet "Svarta Döden", bör också nämnas.

Helgdagar

Nyårsdagen: 1 januari Arbetardagen: 1 maj Självständighetsdagen: 17 juni. Jul: 24-26 december

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Island har många campingplatser men de flesta är ganska enkla. Generellt får man tälta överallt på ön, dock inte i nationalparkerna.

Hotell

Det finns inte många lyxhotell på Island och de som finns ligger i Reykjavik. I Island är hotellen inte klassificerade men de flesta erbjuder ändå bra och rena rum med dusch, TV och telefon. Beställ i god tid.

Vandrarhem

Island har en del vandrarhem med både enkel- och familjerum. Det rekommenderas också här att beställa i god tid.

Övrig övernattning

Privat logi finns på Island för det mesta på bondgårdar.

Lokal transport

Top

Flyg

Eftersom en stor del av inrikestrafiken på Island går via flyget, har landet förutom Reykjaviks stora flygplats även drygt 50 mindre flygfält runt om på Island. Air Iceland och Íslandsflug står för avgångarna.

Buss

Under sommarhalvåret kör bussarna i stort sett över hela landet, och biljettpriserna är inte höga. P.g.a. vädret minskas turerna drastiskt på vintern

Tåg

Det finns ingen järnväg på Island.

Taxi

Det finns taxi i de flesta större orter på Island, men det är inte speciellt billigt. I mindre byar kan man ofta få lokal transport om man frågar i affärer, på bensinmackar och liknande.

Biluthyrning

Det är ganska dyrt för turister att ta med egen bil till Island, men runt om i landet finns en hel del biluthyrningsfirmor.

Båt eller färja

Färjor trafikerar under sommarhalvåret de flesta hamnarna på Island.

Övrig transport

Det Isländska vägnätet, som till stor del består av grusvägar, fungerar fint på sommaren. Under vinterhalvåret gör våldsamma väderförhållanden det omöjligt att använda stora delar av vägnätet.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 6 195:- Från 9 807:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.