Tropisk strand med genomskinligt vatten, palmer och en strandhydda under en klarblå himmel.

Resguide till Jamaica

Fakta


  • Jamaica

  • Kingston

  • 10.990 km2

  • Det officiella språket är engelska, men många talat den lokala dialekten patois.

  • Protestantisk. Dessutom finns det en del katoliker, judar, muslimer och hinduer samt rastafarianer, som tror på den avlidne kejsaren av Etiopiens gudomlighet.

  • 2.650.000 (2000)

  • Konstitutionell monarki

  • Det bergsrika Jamaica är den tredjedtörsta av de Västindiska öarna, som ligger 145 kilometer söder om Cuba. På nord- och västkusten ligger många av de tropiska stränderna, som har gjort landet världsberömt, men geografin är mycket mer komplex än de vita badstränderna låter en tro. Skröpliga ekosystem i de skogsrika bergsområdena växlar mellan underjordiska grottor och flodsystem i ett virrvarr av exotiska växter. Djuren har lidit hårt under turistinvasionen, och det finns nästan bara importerade däggdjur kvar, medan kräldjuren har mycket bättre levnadsomständigheter.

Reseförberedelse

Bästa restid

Detta helåriga tropiska paridis har inga dåliga årstider. Det kan komma skurar på alla tider av året, men flest i maj och oktober. Det är officiell orkanvarning från juni till november, men Jamaica är ett av de caribiska länderna, som slipper från flest av de farohotande stormarna.

Reselitteratur

Lonely Planet Jamaica

Lokala förhållanden

Valuta

Jamaican Dollar (J$), 1 dollar = 100 cents. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I de stora shopping malls i Kingston finns det gratis internetstånd. Det finns också några internetcaféer, men huvudsakligen i Kingston-området. Det finns dock också internetcaféer i Montego Bay och Negril.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Fö att tillkalla hjälp på Jamaica skall du ringa på följande nummer:
Polis (119)
Brandkår och ambulans (110)

Dricks

De flesta hotell och restauranger lägger själva 10 procent på räkningen, men om det inte är gjort förväntas det, att man själv lägger mellan 10 och 15 procent. Andra servitörer, piccolon och portierer förväntar att bli tillgodosedda, också fastän det har lagts dricks på räkningen. Det är normalt att ge taxi chaufförer 10 procent.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 05.00 på Jamaica.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 06.00 på Jamaica.

Vikt och mått

På Jamaica använder man följande måttenheter:
Vikt: kilogram
Temperatur: celsius
Avstånd: kilometer
Rymd: liter

Fotografering

Allmän hövlighet förväntas, om lokalbefolkningen skall förevigas i fotoalbummet.

Dricksvatten

Det är normalt säkert att dricka vattnet på Jamaica, men efter stora väderliga fenomen kan dricksvattnet vara orent, så precis efter en storm eller en orkan är det säkrast att hålla sig till vatten från flaska.

Elektricitet

På Jamaica använder man följande strömkälla.
110 V AC, 50 Hz, vissa hotell har också 220 V AC.

Uppförande

Även om tropelandent inbjuder att kasta kläderna av sig, är den jamaicanska dress-coden rimligt sträng. Det är välsett och ofta nödvändigt att bära slips och kostym på restauranger.

Öppettider

Butiker har öppet från 9.00 till 17.00 (måndag-fredag), vissa håller dock stängt onsdag eftermiddag.
Bankerna har öppet från 8.30 till 15.00 (måndag-fredag).

Mat och dryck

Maten på Jamaica väl kryddad, tung mat, som baserar sig på kött, ris och bönor, garnerat med kokosmjölk och massor av fisk och skaldjur. Till den starka maten dricks stark Jamaica-rom. Till det lokala kaffet från Blue Mountains kan man njuta av en Tia Maria chokladlikör, som produceras av bönor från samma område.

Handikappade resenärer

Man har inte gjort mycket för de handikappade på Jamaica. För rullstolsbundna är det viktigt att ringa till hotellen i fötväg för att höra om de har rum på nedersta våningen, som man kan komma till utan för många trappsteg, och att de har dörrar med passande bredd. Det är inte många ställen de har speciella facilitetr för handikappade.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Arbetarnas dag, 23. maj
Självständighetsdagen, 6. augusti
Frigörelsedagen, 7. augusti
Nationalhjältarnas dag, 16. oktober
Juledagen, 25. december
Annandag jul, 26. december

Flyttbara helgdagar
Askeonsdagen
Långfredag, mars eller april
Annandag påsk, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns flera campingplatser på ön, varav några av dem också erbjuder uthyrning av tält.

Hotell

Det finns 4 olika hotellkategorier från A-D, som är baserade på prisnivån. Jamaica är anhängare av Club Med-principet, var allt ingår i priset, speciellt på hotellen och de mer turistade stränderna.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns möjlighet att ta i på bed & breakfast både i huvudstaden och i flera av provinserna. Det finns ställen i bland annat Ocho Rios, Port Antonio och Montego Bay.

Vandrarhem

Det finns vandrarhem på Jamaica i både Montego Bay och Kingston.

Övrig övernattning

Det finns över 800 bostäder till uthyrning runt om på ön i allt från små lägenheter till rymliga hus över till mysiga hyddor. Om man är några som delar, kan man få en villa med egen kock, rumsflicka och simbassäng till en rimlig peng.

Lokal transport

Flyg

Det officiella flygbolaget är Air Jamaica, och det flyger mellan Kingston, Port Antonio, Ocho Rios och Negril.

Buss

Det finns bussförbindelser mellan de stora städerna och stadsbussar i Kingston. De flesta rutterna körs av minibussar, som kan vara mycket överfyllda, men till gengäld mycket billiga.

Tåg

Sedan en stor tågolycka 1994 har all tågtransport varit stoppad, och man har inga planer om att återuppta den.

Taxi

Taxina är markerade med röda skyltar var det står PPV (public transport vehicle). De är inte prisregulerade från statens sida, så det är ofta dyrt. Det är endast vissa av bilarna som har taxameter. Ofta är det förnuftigt att höra priset innan man sätter sig in i taxin. Taxorna är högre om natten.

Biluthyrning

I de flesta stora städer kan det hyras bil, om chauffören har fyllt 25 år. Det är oftast det dyraste sättet att komma runt på, men säkrare än offentlig transport, även om uthyrningsbilarna kan bli utsatta för överfall. Dessutom är de jamaicanska vägarna ofta krokiga och fulla med hål, så det kan vara farligt att köra om natten när det är dåligt sikt, speciellt i bergsområdena.

Särskilda förhållanden

Som gammal engelsk koloni och medlem av Commonwealth ges dagspressen ut på engelska, så det är lätt att skaffa sig överblick om vad som händer på kulturområdet, medan man är där. Även om jamaicanerna som utgångsläge är ett mycket vänligt folk, har vålden och kriminaliteten i alla fall stigit mycket, speciellt i stadsområdena. Det är inta att rekommendera att gå på gatan eller använda sig av offentliga transportmedel om natten.

Har du velat resa till Jamaica?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden