Antika ruiner med pelare och detaljerat stenhuggeri under en klar blå himmel.

Resguide till Libanon

Fakta


  • Al Jumhuriyah al Lubnaniyah


  • Beirut (1.500.000)


  • 10.452 km2

  • Arabiska och franska


  • Islam och Kristendom


  • 3.000.000


  • Republik

  • Syrien utgör gränsen i norr och väst, och Israel i syd. Libanon är ett av världens minsta länder med 180 kilometer från norr till söder. Trots detta bjuder landet både på badstränder med medelhavsklimat vid kusten, och inne i landet berg; det högsta är Qornet as-Sawda på över 3000 meter. I Bekaa dalen, på den andra sidan av bergen mot Syrien, odlas vin och annan växtlighet. Vid kusten är somrarna varma och vintrarna fuktiga. Bergen har typiskt alpint klimat, och Bekaa dalen har varma, torra, och kalla vintrar med snö.

Reseförberedelse

Bästa restid

Sommaren är solig och mycket varm. Vid kusten är värmen fuktig. Maj månad är vacker, då allting blommar. Hösten är också en skön årstid, eftersom det fortfarande är varmt. På vintern finns det möjlighet till skidåkning.

Reselitteratur

Lonely Planet Lebanon
Jordan, Syria & Lebanon Handbook

Lokala förhållanden

Valuta

Libanesisk lira (LL). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I alla större städer finns det internetcaféer. Priserna är låga. Många bjuder på kaffe eller annat för att locka till sig kunder.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Libanon skall du ringa:
Polis (16)
Turistpolis (01) 343209

Dricks

På de dyrare restauranger inräknas dricksen i notan, men även då väntar många servitörer sig ytterligare något, om gästen är nöjd. På andra ställen förväntas det att gästen själv automatiskt ger dricks.

Tidszon

Då klockan är 12.00 i Sverige, är den 13.00 i Libanon.

Vikt och mått

I Libanon använder man sig av följande måttenheter:
Längd: meter
Vikt: kilo
Vätska: liter

Fotografering

Den vackra naturen i Libanon lockar till fotografering. Du bör alltid fråga först innan du fotograferar lokalbefolkningen. Detta är speciellt viktigt att komma ihåg på landsbygden.

Dricksvatten

Vattnet är inte deciderat sundhetsskadligt, men då det innehåller andra bakterier än hemma, är det förnuftigt att köpa vatten på flaska. Kranvattnet kan utan fara användas till tandborstning.

Elektricitet

I Libanon används 220V, 50 Hz

Uppförande

I Beirut kan du klä dig som du vill. Men, när du rör dig i muslimskt dominerade områden bör du respektera deras kultur och inte vara alltför lättklädd. På offentliga stränder uppskattas det inte att kvinnor badar endast i bikini eller baddräkt; shorts och t-shirt löser problemet. På de dyra, privata stränderna är klädseln inte lika vigtig. Dock är det, även på privata kristna stränder, ovanligt att kvinnor solbadar topplöst.

Öppettider

Affärer har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag-lördag).
Kontor har öppet från 8.00 till 14.00 (måndag-lördag), fredag dock från 8.00 till 11.00.
Banker har öppet från 8.30 till 12.30 (måndag-lördag).

Mat och dryck

Libanesisk mat är utmärkt. Det vanliga är mezze, vilket är ett urval av små rätter. Man kan även beställa olika små förretter. Till exempel hoummus (kikärtsmos), tomatsallad, auberginsallad eller kebbe (bulgurbulle med pinjenötter, nötkött och lök). Det finns ett hav av denna slags smårätter. Till detta serveras bröd och olika kötträtter som huvudrätt (lam, kyckling, fisk eller nöt). Kebab och falaffel förekommer ofta som fastfood. Sött te och turkiskt kaffe dricks i stora mängder av lokalbefolkningen.

Handikappade resenärer

De flesta dyrare hotell är handikappanpassade. Så är dock inte fallet med museérna och restaurangerna. Det är även problematiskt att röra sig med rullstol på städernas gator och torg på grund av trottoarkanterna.

Helgdagar

Helgdagar
Nyårsdag, 1. januari
Mar Maroun, 9. februari
Qana dag, 18. april
Arbetarnas dag, 1. maj
Assumption, 15. augusti
Allhelgona, 1. november
Självständighetsdagen, 22. november
Juldag, 25. december

Flyttbara helgdagar
Långfredag och 2. Påskdag, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns campingplatser runt om i landet. Var uppmärksam på att det kan vara stor skillnad på faciliteterna från ställe till ställe.

Hotell

Det finns många hotell – i alla prisklasser – i Libanon.

Bed og breakfast eller pensionat

I vissa städer är det möjligt att övernatta i privata hem, som är ombyggda till hotell. Till eksempel i Tripoli finns det utmärkta Pension Haddad.

Lokal transport

Flyg

För tillfället finns det ingen inrikesflygtrafik i Libanon.

Buss

Bussarna är snabba och bekväma och mycket förmånliga. Det går bussar till de flesta av Libanons städer.

Taxi

Det finns ett hav av taxibilar i Libanon. Då inte alla chaufförer använder taxameter, är det en god idé att avtala priset på förhand.

Biluthyrning

I Beirut finns det biluthyrningsställen. För att hyra bil skall man ha ett internationellt körkort. Det är ett utmärkt sätt att se landet på, även om det inte är helt billigt.

Övrig transport

Att dela taxi är att både ett snabbt och förträffligt sätt att ta sig fram på. Vid taxistationen väntar ”del-taxin” till olika destinationer. Det tar som regel inte lång tid att fylla upp de fem platserna, och så: iväg!

Särskilda förhållanden

Israel drog sig ur södra Libanon våren 2000. Även om det gick fredligt till, är det en god idé att kontrollera den nuvarande situationen innan avresan. Ytterligare inormation finns på:
http://www.um.dk

Har du velat resa till Libanon?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flygbiljetter t/r
Från 5 923:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden