---> Resguide för Mauritius - Organisera resan till Mauritius här

Resguide till Mauritius

Fakta

Top
Lokalt namn
Mauritius
Huvudstad
Port Louis (146.499)
Areal
1.860 km2
Huvudspråk
Engelska är officiellt språk. Dessutom talas det franska, kreolsk, hindi, urdu, hakka och bojpoori.
Största religion
Hinduism
Invånare
1.179.368 (2000)
Regering
Republik
Geografi
Mauritius ligger i den Indiska Oceanen, cirka 800 kilometer öster om Madagaskar. Ön Mauritius är en vulkanö och till staten Mauritius hör också ön Rodrigues, som ligger cirka 600 kilometer öster om huvudön.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Det finns inte låg- eller högsäsong på Mauritius. Vintermånaderna ligger mellan juli och september med en medeltemperatur på 25-28 grader på dagen och en nattemperatur mellan 15-20 grader. De varmaste månaderna är januari till april med dagstemperaturer på upp till 35-37 grader. Under dessa månader kan man överraskas av tropiska stormar och regn. Resten av året är behagligt varmt med dagstemperaturer omkring 30 grader.

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Mauritisk rupie (R), 1R=100cents. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det går att finna internetcaféer på Mauritius om man söker länge. De flesta är bara en lokal utan någon tydlig skyltning. De flesta caféerna ligger i de större städerna.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp på Mauritius skall man ringa följande nummer: Polis, ambulans och brandkår: (999)

Dricks

De flesta finare restauranger och hotell lägger till en serviceavgift på 5-10 procent. Man bör ge dricks på restauranger och hotell, som inte har detta automatiska tillägg. Bärare på flygplatsen förväntar sig 5-10 R i dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid) är den 14.00 på Mauritius. När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid) är den 15.00 på Mauritius.

Vikt och mått

På Mauritius använder man följande måttenheter: Temperatur: celsius Längd: meter Vikt: kilo Volym: liter

Fotografering

I några moskéer får man inte fotografera. Det är som regel skyltat om det är förbjudet. Annars gäller vanlig respekt, det vill säga fråga innan du fotograferar människor. Undvik att fotografera polis, militära anläggningar och på flygplatsen.

Dricksvatten

Drick aldrig vattnet från kranen. Köp vatten på flaska.

Elektricitet

På Mauritius används följande strömkälla: 220 volt AC/50 Hz.

Uppförande

-

Öppettider

Banker har öppet från klockan 10.00 till 14.00 (måndag - fredag) och från 9.30 till 11.30 (lördag). Butiker har öppet från 8.00 till 16.00 (måndag - fredag) och från 8.00 till 12.00 (lördag). Offentliga kontor har öppet från 9.30 till 16.00 (måndag - fredag) och från 9.00 till 12.00 (lördag).

Mat och dryck

På Mauritius är köket en härlig blandning av kreolsk, kinesisk, indisk och europeisk matkultur. En typisk buffé består av muslimsk biranyi, indisk currykyckling, kinesiska vårrullar, franska grönsaker och grillat, kreolskt oxkött. Öl och rom är vanligast för mauririerna, men mandeldrycken Alouda, eller färsk kokosmjölk är också populära alternativ.

Handikappade resenärer

Mauritius är inte speciellt handikappvänligt. På de finare hotell finns det ofta en hiss, men skall inte förvänta att det har tagits några speciella hänsyn för att göra livet lättare för handikappade.

Helgdagar

Nyårsdag, 1 januari Annandag nyår, 2 januari Oavhängighetsdag, 12 mars Arbetarnas kampdag, 1 maj Alla helgondag, 1 november Juldag, 25 december På grund av att det finns så många religioner representerade på Mauritius finns det många religiösa helgdagar. De infaller på olika dagar från år till år. På turistbyrån kan man få en kalender där man kan se när det är helgdag.

Övernattning / Hotell

Top

Hotell

Det finns bra hotell över hela ön och de är inte speciellt dyra. Från juni till september är det en bra idé att beställa rum i förväg.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns inte många Bed & Breakfast på Mauritius, men det finns två stycken i Guildford, som är trevliga och håller hög standard.

Vandrarhem

Det finns inga renodlade vandrarhem på Mauritius. Däremot finns det trevliga och billiga pensionat i Curepipe och Mahébourg.

Övrig övernattning

På Mauritius finns det många bungalows och lägenheter utan mat och dryck. De är av varierande standard och finns i alla prisklasser.

Lokal transport

Top

Flyg

Det finns två flygplatser i Mauritius. Den största ligger intill Port Louis. Härifrån avgår det flyg varje dag till Rodrigues Island.

Buss

Bussförbindelserna är bra över hela ön. Det är billigt att ta bussen, men man skall komma ihåg att behålla sin biljett eftersom det ofta kommer konduktörer.

Taxi

Det finns taxi i stadsområdena. Taxibilarna på Mauritius känns igen på sina vita nummerskyltar. De kör inte på taxameter, så man måste förhandla om priset innan man sätter sig i bilen.

Biluthyrning

Man kan hyra bil vid flygplatsen och i de större städerna. De stora uthyrningsfirmorna är representerade och det finns också några lokala. För att hyra bil måste man ha internationellt körkort och oftast måste man ha fyllt 23 år. Kom ihåg att det är vänstertrafik!

Båt eller färja

Det avgår en färja till Rodrigues en gång per vecka från Port Louis. Man kan hyra båtar i de flesta hamnarna.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 16 595:- Från 18 216:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.