Färgglad stad vid vattnet med historiska byggnader och en stor kupolkirka.

Resguide till Portugal

Fakta


  • República Portuguesa

  • Lissabon (600.000)

  • 92.345 km2

  • Portugisiska

  • Romersk katolsk

  • 9.927.400

  • Republik

  • Portugal breder ut sig över den västliga delen av den Iberiska Halvön. Även om landet klänger sig fast vid Spanien är landskapet mycket annorlunda än grannens. Vilda blommor, skogar, berg och kullar får Portugal att verka mer inbjudande, varierat och mindre kargt än Spanien. Portugal erbjuder också ön Maderia och ögruppen Azorerna. På bägge ställena möts man av unika landskap med både grön och frodig natur och mer karga klippformationer.

Reseförberedelse

Bästa restid

Portugal är behagligt att vistas i hela året. Om sommaren lockar de härliga stränderna vid Algarvekusten. Om vintern kan man upptäcka städer som Porto och Lissabon, vilka bjuder på många historiska och kulturella upplevelser. Man kan också besöka de små trevliga byarna och vingårdarna som finns utspridda över landet.

Reselitteratur

Lonely Planet Portugal
Let’s Go Spain & Portugal 2000

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Portugal skall man ringa följande nummer:
Ambulans, brandmyndigheter och polis (112)

Dricks

Man ger som regel 10 procent i dricks på restauranger. Taxichaufförer får normalt 10-15 procent. På kaféer och barer räcker det med att lämna några småmynt.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 11.00 i Portugal.

Vikt och mått

I Portugal använder man följande vikt- och måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter

Fotografering

Portugiserna är ett avslappnat folk och det är inte något särskilt man skall tänka på om man vill fotografera. Naturligtvis hör det till god ton att fråga först om man vill fotografera en person. Och på de religiösa platserna skall man ta reda på om det är accepterat att fotografera.

Dricksvatten

Det är ganska säkert att dricka vattnet i Portugal, men det är mycket klor i. Ett gott råd är att köpa vatten de första veckorna man är i landet.

Elektricitet

I Portugal använder man följande strömkälla: 220 volt/50Hz, med undantag för några ensligt belägna platser där man använder 110 volt.

Öppettider

Bankerna har öppet från kl. 8.30 till 15.00 (måndag – fredag)
Butiker har öppet mellan 9.00 och 13.00 och mellan 15.00 och 19.00 (måndag – fredag), lördagar mellan klockan 9.00 till 13.00.

Mat och dryck

Det portugisiska köket har ett överdådigt utbud av fiskrätter. När portugiserna serverar bröd kan man alltid vara säker på god kvalitet. På många ställen används det rikligt med vitlök och olivolja i maten. Prova den kryddstarka piri-piri såsen, som serveras till många rätter. Portugal har dessutom en fantastisk vintradition man bör stifta bekantskap med. Prova också det inhemska ölet Sagres brand.

Handikappade resenärer

På många ställen i Portugal har man tagit särskild hänsyn till handikappade. Det finns också en utbredd vilja att hjälpa, så landet är utmärkt att resa i om man är handikappad. Reser man omkring ensam bör man dock undersöka förhållandena på de ställen man vill besöka innan avresan.

Helgdagar

Fasta
Nyårsdag, 1 januari
Befrielsedagen, 25 april
Arbetardagen, 1 maj
Camôes dag, 10 juni
Assumption dagen (Marias himmelsfärd), 15 augusti
Republikens dag, 5 oktober
Alla Helgonsdag, 1 november
Självständighetsdagen, 1 december
Kvinnornas dag, 8 december
Juldag, 25 december
Karneval, i februari eller mars
Långfredag, i mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns många campingmöjligheter över hela Portugal. Det är som mycket annat i landet billigt och bra att campa. De flesta campingplatser ligger i utkanten av städerna.

Hotell

Det finns ett varierat utbud av hotell i Portugal. Det finns dyra, lyxiga hotell, mellanklasshotell och billigare hotell. Söker du en speciell hotellupplevelse så kontakta hotellorganisationen Hotel de Charme, som har specialiserat sig på hemtrevliga små hotell. Hotel de Charme har sitt huvudkontor på följande adress:
Hotel de Charme
Praa do Principe Real, 11-r/c
1200 Lisbon
Almourol slottet
Almourol är Portugals mest romantiska slott. Det ligger cirka 130 kilometer norr om Lissabon nära byn Tomar. Slottet ligger mycket vackert vid Tejofloden. I Tomar ligger också en kyrka från 1100-talet som är värd att besöka.

Bed og breakfast eller pensionat

Pensionat, B&B eller privata inkvarteringsmöjligheter finns över hela landet. Håll utkik efter ”E” för ”Estalgen” (inn).

Vandrarhem

Vandrarhem och hostels, där man sover i sovsalar finns på många ställen i Portugal.

Övrig övernattning

Något relativt nytt i Portugal är kombinerade lägenheter och hotell. Man bor alltså i en lägenhet, men har samtidigt tillgång till hotellets service. Titta efter ett ”A” för att hitta dessa ställen.

Lokal transport

Flyg

Det finns inrikesflyg mellan Porto, Lissabon, Azorerna och Madeira.

Buss

Bussar är cirka en tredjedel billigare än tåg i Portugal och når ut i de mer glest befolkade delarna av landet. Det statsägda Rodoviára Nacional kör över hela landet förutom i den nordligaste delen. Avgångstider finns på hotell och stationer.

Tåg

Det finns många snabbtåg i Portugal, bland annat IR, IC och Servico Alfas, som är de snabbaste och lyxigaste. Tågnätet når ut till de stora och mellanstora städerna i landet. Tågbolagen i landet heter CP, Caminhos de Ferro Portugueses, EP.

Taxi

Det är lätt att få en taxi på de flesta ställen i Portugal och det är en billig och behaglig upplevelse. I de stora städerna används taxameter, men i de mindre måste man ofta förhandla om priset.

Biluthyrning

I alla större städer och på flygplatser kan man hyra bilar. Man skall vara 21 år för att få hyra en bil. Leta efter lokala biluthyrare, de är billigast.

Båt eller färja

Det går färjor mellan Lissabon och Maderia och [???]. Man kan också ta färjan från Bilbao i nordspanien till Portugal.

Övrig transport

I storstäderna finns det förutom vanlig kollektivtrafik också spårvagnar och metro.

Särskilda förhållanden

Är man golfentusiast är Portugal det riktiga stället att fira semester. Över hela landet finns det goda möjligheter att spela golf. Särskilt Lissabonkusten och Algarvekusten har bra golfbanor.

Har du velat resa till Portugal?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Från 4 393:-
Flygbiljetter t/r
Från 2 978:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden