Resguide till Siberia

Fakta

Top
Invånare
33.000.000

Reseförberedelser

Top

Bästa restid

35 graders kyla gör vissa av Sibiriens områden oframkomliga för vanliga människor om vintern. Men från januari och framåt mildnar vädret, och om sommaren är det massor av liv i städerna längs den Transsibiriska järnvägen. Om man skall på trecking i de sibiriska landskapen, skall man vara uppmärksam på, att myggor, hästbromsar och andra insekter oumgängliga pestilenser i maj, juni och juli. Det rekommenderas därför att man reser i månaderna augusti och oktober.

Reselitteratur

In Siberia

Lokala förhållanden

Top

Tidszon

Sibirien sträcker sig över inte mindre än åtta tidszoner. När klockan är 12.00 i Sverige, är den 16.00 i den västliga delen av Sibirien. När klockan är 12.00 i Sverige, är den 23.00 i den östligaste delen av Sibirien.

Kultur och underhållning

Året runt hålls många festivaler i det sibiriska jätteriket av religiös eller folklig karaktär. Exempelvis firar de tibetanska buddhisterna månens nyår med Tsagaalgan-festivalen, vilken vara tio dagar endera i januari, februari eller mars. Staden Irkutsk är värd för den Ryska Vinterfestivalen omkring nyår.

Övernattning / Hotell

Top
De sibiriska hotellen har det med att vara ännu sämre än dem man finner i den europeiska delen av Ryssland. Vissa av hotellen har varken varmt vatten eller toalettsäten, men å andra sidan kan man ha tur och hitta välutrustade och billiga hotell. Men det är sällan. Beställ hotell i Siberia här

Lokal transport

Top

Övrig transport

Tåg är helt klart det bästa och mest komfortabla sättet att se Sibirien på. Bussar kör endast lokalt omkring de större städerna, eftersom vägnätet helt enkelt inte är utbyggt på de längre sträckorna.

Särskilda förhållanden

Top
Det är svårt att föreställa sig hur stort Sibirien egentligen är. I områdets areal ryms hela USA inklusive Alaska plus Europa utan Ryssland. Det är inte så märkligt att tillresande till Sibirien ofta kallar turen för en expedition och inte en resa.
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.