Resguide till Singapore

Fakta

Top
Lokalt namn
Singapore
Huvudstad
Singapore
Areal
647.5 km2
Huvudspråk
Kinesiska, malaysiska, tamil och kinesiska (mandarin) är de officiella språken. Malaysiska är nationalspråket.
Största religion
Buddhism, islam och taoisme är de tre största religionerna.
Invånare
4.151.264 (2000)
Regering
Republik
Geografi
Singapore består av mer än 50 små öar. Huvudön är bara 42 kilometer lång och 23 kilometer bred. Tidigare var stora delar av landet täckt av skog, men i dag utgör skogen bara 4 procent, medan 50 procent av Singapores areal är bebyggt. Singapore är förenat med Malaysia i norr, med en kilometer lång dämning.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Det är inte vädret som avgör "bästa tid att resa" vad Singapore angår - det är varmt och soligt året runt. Då det ordnas många festivaler i Singapore, kan man istället planera sin resa beroende på vilka festivaler man har lust att uppleva.

Reselitteratur

Lonely Planet Malaysia, Singapore & Brunei Fodor's Singapore Culture Schok!: Singapore Frommer's Singapore & Malaysia Footprint Singapore Handbook

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Singapore dollar (S$), 1S$=100 cents. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns många internetcaféer i Singapore, både i huvudstaden och i de andra större städerna.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Singapore skall du ringa följande nummer: Polis (999) Ambulans och brandkår (995)

Dricks

Det är inte normalt, och det förväntas inte heller att man ger dricks i Singapore. Ibland ses det till och med som ett förnärmande. På hotell och restauranger, var det läggs till 10 procent i serviceavgift på notan, samt på flygfältet, är det förbjudet att ge dricks. De enda, man kan ge dricks utan vidare, är taxachaufförer, även om de inte förväntar det.

Tidszon

Då klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 18.00 i Singapore. Då klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 19.00 i Singapore.

Vikt och mått

I Singapore används följande mått- och viktenheter: Längd: meter Vikt: kilo Temperatur: celsius Volym: liter

Fotografering

Det finns inga restriktioner i Singapore, på när militära anläggningar och flygfält, vilka man alltså inte skall fotografera. Både film och framkallning är billig i Singapore.

Dricksvatten

I Singapore kan man dricka kranvattnet.

Elektricitet

I Singapore används följande strömkälla: 220-240 volts/Ac, 50 Hz.

Uppförande

Det är förbjudet att tugga tuggummi, och därför får det heller inte införas till landet. Det är förbjudet både att spotta och kasta skräp på gatan, att röka på offentliga platser, att låta bli att spola toaletten, att gå över gatan vid sidan om övergångsställen och mycket annat. Det straffas med böter på upp till 1000 S$, och det finns varningsskyltar överallt.

Öppettider

Banker har öppet från 9.30 till 15.00 (måndag-fredag) samt från 9.30 till 13.00 (lördag). Affärernas öppettider varierar mycket, men de flesta har öppet mellan 9.00 och 18.00 varje dag.

Mat och dryck

I Singapore serveras mat från hela världen på bra restauranger. Om man har lust att äta lokalt, skall man besöka ett av de många Hawkers-centren, där man kan välja mellan ett stort utbud av rätter. De lokala rätterna härstammar endel från det kinesiska, malaysiska eller indiska köket.

Handikappade resenärer

Förhållandena är fina för rörelsehindrade på de flesta hotell och turistattraktioner. På Sentosa Island finns det en speciell service för rullstolsbundna, så de kan se det mesta av ön.

Helgdagar

Nyårsdag, 1. januari Arbetarnas dag, 1. maj Nationell helgdag, 9. augusti Jul, 25. december Flyttbara helgdagar Det kinesiska nyåret, februari

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Det närmaste man kommer camping, är på Pulau Island, på vilken man kan hyra två- och fyra-personers tält och på Sentosa Island, där man kan hyra fyra-personers tält.

Hotell

Hotell finns i alla prisklasser i Singapore. Man kan bo på internationella lyxhotell eller på billiga kinesiska hotell med sovsalar.

Bed og breakfast eller pensionat

De flesta härbärgen finns längs Bencoolen Street och Beach Road i Singapore City. Dessa är dock inte så trevliga som namnen anger. Rummen är små, duscharna kalla och toaletterna delas.

Vandrarhem

Det finns inte riktiga vandrarhem, men däremot så kallade "Chrash Pads", som är offentliga sovsalar, var man kan betala sig till en liggplats till en billig penning.

Lokal transport

Top

Flyg

Det finns ingen inrikesflygtrafik i Singapore.

Buss

Singapore har ett effektivt och välutbyggt bussystem. Man skal alltid ha jämna pengar till biljetten. Köper man en Singapore Explorer Ticket kan man hoppa av och på en hel dag. Biljetten kan köpas i kiosker och bokhandlar.

Tåg

Det är dagliga avgångar till flera destinationer i Malaysia från centralstationen i Singapore.

Taxi

Det finns över 10.000 taxi med luftkonditionering i Singapore, och de har alla taxameter. Man skall inte räkna med att få en taxi från gatan, då det finns speciella taxihållplatser. Det kostar extra att åka in och ut från business-distriktet i centrum i dagtimmarna. Om en taxi har en röd skylt med en destination på, betyder detta att chauffören föredrar en tur i destinationens riktning, då han snart slutar sitt pass.

Biluthyrning

De stora uthyrningssällskapen har representanter i Singapore, men det är både billigere och snabbare med de offentliga transportmedlen.

Övrig transport

Singapores tunnelbanesystem är mycket effektivt och välutbyggt, och det är under konstant förbättring. Den är både snabb och bekväm, och dessutom billig.

Särskilda förhållanden

Top
Särskilda förhållanden Det är vänstertrafik i Singapore. Det är gratis att ringa lokalsamtal i Singapore. Det rekommenderas att man dricker minst sex glas vatten om dagen på grund av värmen.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 13 395:- - -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.