Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Tunisien

Bizerte

Staden Bizerte

De vita murarna och blå dörrarna och en belägenhet i vattenkanten gör denna stad till ett charmerande möte. De flesta turisterna överser denna trevliga småstad. Fina stränder och avslappnad atmosfär. Det finns ett oceanografisk museum med ett akvarium. 10 kilometer från staden ligger Cap Blanc, som är Afrikas nordligaste punkt.

Djerba

Stränderna

De inbjudande stränderna med det klara vattnet och palmerna i bakgrunden är grunden till, att många åker till Djerba.

Synagogan i Er Riadh

I denna småstad finns den äldsta synagogan i den arabiska världen. Den grundlades 586 före Kristus.

Utflykt på ön

I hyrd bil, i taxi eller, om du är energisk, på cykel, är det fantastisk att köra runt bland palmer och göra paus i mindre småstäder, där lantbruk och fiskeri är medverkande till att ge dig mat på bordet i turiststäderna. Öns affärsmän är kända i hele Tunisien.

Gabès

Staden Gabés

Staden med 85.000 invånare ligger i en oas och har något speciellt över sig. I hästvagn kör man ut i oasen, som omger staden. Här växer dadelpalmer, granatäppleträd, fikon och oliver.

Kairouan

Staden Kairouan

Tunisiens heliga stad med den fantastiska moskéen. Far vilse i de krokiga gatorna innan för stadsmurarna i den gamla stadsdelen och köp en äkta matta, som staden är känd för.

Monastir

Bourguibas Mausoleum

Nära Ribaten ligger denna gravplats, som mest av allt liknar en moské. Med två minareter och en förgylld kupol förstår man, att det inte är alla, som kommer att vila så vackert för evigt. En stor plats med fina mönster leder fram till mausoleet.

Klosterfästningen Ribaten

Ribaten är en klosterfästning från 796. Från tornet är en imponerande utsikt över hela staden. Den användes i sin tid av islamiska riddarmunkar, innan de kristna korsriddarna tillkämpade sig byggnaden.

Stadsparken Jardin Public

Kom en fredag och se hur de lokala njuter deras helgdag. Matkorgarna fyllda, kaffet i en termokanna och kortspelet klart. Den bästa tidspunkten att uppleva denna syn, är på eftermiddagen.

Sousse

Den gamla stadsdelen Medinan

Den gamla stadsdelen med lokala caféer, där mynt-te dricks, medan livet fortsätter. Medinan är omkransad av en stadsmur, som man kan gå runt. Souquen (handelsgåtan) är ett lysande exempel på, hur man handlar i den arabiska världen.

Den stora moskéen

Moskéen byggdes 815 och är stadens centrum för bön. Turister har tillgång mellan 8.00 – 13.00, och om man inte är ordentlig tilltäckt, kan man hyra en kjortel. Lägg märke till att moskéen är utan en minaret (torn varifrån det kallas till bön), vilket är högst ovanligt.

Farhat Haced platsen

Farhat Haced platsen är stadens centrala plats. Stadens turistbyrå ligger på gatan, liksom den dyraste och finaste handelsgatan utgår härifrån. Sousses hjärta, där den gamla stadsdelen möter den nya vid hamnen.

Kashbah-museum

Detta präktiga museum har storslagna romerska mosaikgolv. Mosaikerna liknar till förväxling målerier, målat med stenfyrkanter. Själva muséet är beliggande i en gammal Kashbah (befäst stadsdel).

Södra Tunisien

Sahara öknen

Den famösa öknen ligger inte ett bestämt ställe, men är namnet på området i Sydtunisien. Men de bästa ställen, att dra på kamelsafari från i öknen är oasstäderna Douz, Tozeur och Nefta.

Småstaden Douz

På gränsen til Sahara ligger denna småstad med 12.000 invånare. Trots många turister är staden lugn. Här är tempot passande lågt. Staden är omgivet av den största palmsamlingen i Tunisien, 400.000 stykken. Mitt i öknen. Ett uppehåll här vill framstå som en av resans höjdpunkter.

Tunis

Bardo-muséet

Lura inte dig själv på ett besök på detta museum. Om du gärna vill se ett museum på din semester, bör det vara detta Afrikas andrastörsta. Muséet innehåller några av de vackraste romerska mosaikerna i världen. Dessutom finns det 4000 års tunisisk historia i detta gamla välbevarade kungaslott.

Handelskvarteret Medinan

Far vilse i de trånga gränderna, insnus atmosfären, köp särpräglade souvenirer, en äkta matta eller två, slappna av med ett glas mynt-te i ett snuskigt café, upplev folklivet. När det blir för mycket, kan du alltid få ett barn till att visa dig tillbaka till det, som vi normalt kallar ordnade förhållanden.

Kartago ruinerna

Senatorn i republiken Rom, Cato den äldre, sa alltid: ”I övrigt menar jag, att Kartago bör förstöras.” Och så blev det. De imponerande ruinerna, till exempel en teater för 5 000 åskådare är av romerna byggt ovan på den gamla staden. Tycker man om historia och vår civilisations rötter så är detta något du verkligen bör se. Snuva inte dig själv på denna kulturpärla.

Olivträds-moskéen

Olivträds-moskéen är stadens huvudmoské. Stå i moskéens förgård, se de vackra båggångerna och upplev den muslimska tron. Moskéen är inte bara ett ställe för bön, den används också lika mycket som ett socialt samlingsställe, där kvinnor byter recept, barn leker och trötta män sover en liten stund.

Tunisien

Coloseum i El Djem

Här byggde romarna rikets tredjestörsta coloseum till 35.000 människor, där gladiatorkamperna utkämpades. Högt över den moderna staden ses monumentet på mycket långt avstånd.

Dougga ruinerna

Dougga ruinerna betraktas som några av de mest storslagna och bäst bevarade romerska ruiner i hela Tunisien. Om du verkligen vill uppleva stället på bästa sätt, rekommenderas det, att du hyr en guide, som kan visa fram alla stadens skatter.

Ichkeul national park

Nära Bizerte, finns ett av de bästa områdena för observation av fåglar. De flesta av Europas fåglar korsar denna plats i november och mars på deras resa till och från Afrika. Samtidigt är parken hemställe för ett rikt djurliv. Flamigor och storkar spankulerar runt i våtmarken, medan uttrar, hyenor och ormar också försöker att hitta någonting att äta. Tycker du om natur och djur, är detta det rätta stället.

Medelhavsstaden Tabarka

Tabarka är en charmerande liten medelhavsstad (10.000 invånare). Det finns bra stränder nära staden, och för dykare finns det koraller under havets yta. För golfspelare finns det 18 hål att klara av. Det är konstigt, att detta ställe inte är mera besökt, om man tänker på landets turistindustri.

Ruinstaden Bulla Regia

I förhållande till Dougga 30 kilometer mot syd verkar denna romerska ruin inte som något särskilt. Men låt dig inte lura. Stället vinner vid närmre betraktning. Anmärkningsvärt har flera av de gamla husen sex meter djupa källare, där romarna odlade blommor. Här det finns välbevarede mosaiker.

Sbeitla ruinerna

Stå tidigt upp och upplev hur de oranga färgerna förändrar sig i ruinerna i denna romerska stad och tempelområde.

Småstaden Haddéj

Tre kilometer från Matmata ligger denna lilla småstad, som är mindre moderniserad, och på ett sätt mer autentisk. Det finns ingen elektricitet eller restauranger. Det innebär få besökande, så de lokala är vänligare över för främlingar. Det är inte möjligt att övernatta här.

Staden Matmata

Staden är i sig själv Sevärdheten. Det finns inget annat. Men det räcker också.

Flyg+hotell
Från 6 997:-
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här