Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Tunisien

Fakta


  • Al Jumhuriyah at Tunisiyah

  • Tunis (1.500.000)

  • 163.610 km2

  • Arabiska och franska

  • Islam

  • 9.214.900 (1997)

  • Republik

  • Tunisien är präglat av typisk Medelhavsklimat med höga sommartemperaturer och behagliga vintrar. I Sahara i söder kan det, inte överraskande, bli över 50 grader varmt på sommaren.
    Badvattenstemperaturen kommer aldrig under 15 grader, och blir ca. 25 grader på sommaren. I bergen kan nattfrost förekomma. Tunisiens högsta berg Jebel Chambi är 1544 meter högt.Tunisien bjuder på frodiga gröna dalar, låga trädklädda berg, kala slätter, vita sandstränder och öknar med oaser.

Reseförberedelse

Bästa restid

Högsäsongen är juli och augusti, då 2 miljoner européer reser till värmen. Det är dyrare, hotellen är redan fullbokade, och värmen försvårar en var form för aktivitet. Den bästa tidspunkten att resa till Tunisien är från mars till maj, då temperaturen är behaglig, och naturen står i flor efter vinterregnen. Perioden från mitten av september till december är likaså ideell.

Reselitteratur

Lonely Planet Tunisia

Lokala förhållanden

Valuta

Tunisiska dinarer (TD). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Internätet blev tilllåtet i Tunisien 1997, så det är ännu nytt. Därför finns det inte ett internetcafé på varje gatuhörn, men i de större städerna är det dock möjligt att hitta ett internetcafé.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Ambulans, brandkår och polis (197)

Dricks

Alla i turistbranchen lever av dricks. Ungefär 10 procent är normalt. Gives dricksen i början av semestern, ökas servicenivået. Ge dricks med ett leende och upplev glädjen, som den sprider. För en tunisier är det inte förnedrande att ta emot dricks, de tigger inte.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är hon 11.00 i Tunisien.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är hon 12.00 i Tunisien.

Vikt och mått

Vikt: Kilo
Längd: Meter

Fotografering

Tunisien är ett självklart ”fotoland”. Bounty stränderna, de historiska ruinstäderna och sevärdheterna, öknen och oaserna. Men det mest exotiska är människorna och livet i Tunisien. Men både kvinnor och äldre tycker inte om att bli fotograferade. Fråga alltid i förväg och godtag ett nej. Många vill säkert fråga om pengar, vilket är okej. De gör dig en tjänst. Men håll prisnivån nere. Solen är stark, så 100 ASA är bäst för utomhusfotografering. Undgå att fotografera mellan 12-15, då ljuset är skarpast.

Dricksvatten

Det är inte lämpligt att dricka vattnet från kranen. Det är inte giftigt, men magen är inte van vid det. Det går att borsta tänderna i vattnet. Vatten på flaska kan köpas överallt.

Elektricitet

220/110 volt, 50 Hz

Uppförande

Utöver turistcenterna är du i ett muslimskt land och måste klä dig efter detta. Män bör inte gå med bar överkropp andra ställen än på stranden. Kvinnor bör minst täcka till sig från axlarna och ner till knäna. Följer du dessa regler, upplever du inget obehagligt. Om man är ordentligt klädd, är chancen för att tuniserna hänvänder sig till dig och bjuder hem dig på middag också mycket större. Utanför turistområdenena är det inte välsett att vandra runt på gatan, om man är full. De flesta tuniser dricker inte alkohol. Man ger hand och för den till hjärtat, som ett tecken på hjärtlighet. De flesta män låter ensamma kvinnor vara i fred. Skulle någon i alla fall göra tillnärmelser, förklara då uttryckligen, att du inte är intresserad. Hjälper det inte, måste du ropa eller signalera till andra, att han generar dig. Det hjälper. De lokala ger själv tiggare pengar. Det är en del av den muslimska kulturen och Islam att hjälpa folk i nöd. De småpengar skadar inte heller din ekonomi. Men ge aldrig pengar till barn, det uppmanar dem till att göra det till ett yrke. Låt dem arbeta för pengarna eller sälga nånting.

Öppettider

Banker har öppet från 7.30/8.00 till 11.00 och från 14.00 till 16.00 (måndag till fredag).
Affärer har öppet från 8.00 till 12.30 och från 14.30 till 18.00 (måndag till fredag) och från 8.00 till 12.00 (lördag).
Kontor har öppet från 8.30 till 13.00 och från 15.00 till 17.30 (måndag till torsdag) och från 8.30 till 13.30 (fredag-lördag).

Mat och dryck

Det nordafrikanska köket är spännande och inspirerande. Det tunisiska köket glömmer inte heller sin franska inspiration, och det ger några utomordentliga exotiska rätter. Man äter fisk, lamm, kyckling och oxkött i exotiska kryddor och ofta med couscous (gryn). Frukt och grönt är välsmakande, som frukter, som har mognat i sol och värme, brukar vara. Reser man i Tunisien, bör man prova det söta mynt-teet på ett café.

Handikappade resenärer

Det är inte överallt, att det är lika lätt för handikappade att ta sig fram. Men tuniserna är otroligt hjälpsamma, så med lite tålamod går det bra. Ju bättre hotellet är, ju större är chancen för, att det inte är något problem. Kolla med resebyrån innan du beställer.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. Januari
Oavhängighetsdagen, 20. Mars
Ungdomens dag, 21. Mars
Martyrernas dag, 9. April
Arbetarnas dag, 1. Maj
Republikens dag, 25. Juli
Kvinnodagen, 13. Augusti
Den nya tids dagen, 7. November
Ramadanen (muslimernas fasta) inträffar på olika tidspunkter varje år, då den islamiska månadskalendern är 11 dagar kortare än vår.

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns campingplatser i många städer, även om det inte är lika utbrett som i andra Medelhavsländer. I det norra Tunisien vid Raf Raf och Ghar el-Melh är det accepterat att sova på stranden. Det är det inte i söder.

Hotell

Hotellpriserna kontrolleras av staten. Hotellen är klassificerade i 1-5 stjärnor och NC (non-classificé) hotellen. Att de har stjärnor, gör dem inte alltid bättre än NC hotellen. Priserna varierar i förhållande till säsongen. Dyrast om sommaren. Klassificierade hotell är inklusive frukost. De billiga NC hotellen ligger i de gamla stadsdelarna, men ofta är ett hotell med bara en stjärna en bättre lösning för turister.

Lokal transport

Flyg

Det är billigt att flyga inrikes i Tunisien, men urvalet av städer är begränsat, då landet inte är så stort.

Buss

De statsägda gröna och vita bussarna kör i stort sett till tiden och förbinder Tunis med de större städerna flera gånger om dagen. Till mindre städer finns det normalt en avgång om dagen.

Tåg

Tågnätet är inte fullt utbyggd, men det som finns, är ovanligt effektivt och kör till tiden. Det finns flera avgånger mellan Tunis och de större städerna.

Taxi

Taxi är extremt billigt och effektivt. Det är inte alla chaufförer, som vill köra efter taxametern, så det är en bra ide att avtala priset, innan turen börjar. För långturs deltaxi ”Lounges” är priset cirka det samma som för att åka med buss, men det går fortare.

Biluthyrning

Minimumsåldern för att hyra en bil är 21 år. Det är dyrt att hyra bil, och i högsäsongen är bilarna som oftast bokade i förväg. Hyr en taxi en hel eller en halv dag, det är oftast billigare.

Båt eller färja

Det finns två färjor. Från Sfax till Kerkennah och från Jorf till Ajim på Jerba.

Övrig transport

Att lifta kan inte rekommenderas på grund av osäkerheten. I alla fall är det förhållandevis utbrett i Sydtunisien. Det förväntas, att du betalar cirka som för bussen. Handen hålls vågrätt och flatt i sträckt arm och viftas upp och ner för att visa bilarna, att man gärna vill åka med.

Särskilda förhållanden

I värmen skall du komma ihåg att dricka massor med vätska, också även om du inte är törstig.
Prova ett Hamman (turkisk bad) i äkta romersk tradition. Män och kvinnor är åtskilda. Oftast i vackra byggnader med marmor. Ångbad, dusch, skrubbning, massage och bastu. Man föds på nytt. Men prova i början på semestern, så färgen inte skrubbas av.
Intill tre månader krävs det inte visum för EU-borgare.

Har du velat resa till Tunisien?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Från 5 797:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden