En öken vid solnedgången med iögonfallande klippformationer och ett gyllene ljus.

Resguide till USA

Fakta


  • The United States of America

  • Washington, DC (607.000)

  • 9.809.155 km2

  • Engelska

  • Protestantism

  • 270.298.524 (1998)

  • Federal republik

  • USA täcker en stor del av den Nordamerikanska kontinenten och gränsar till Kanada och Mexico. På grund av landets storlek finns stora naturgeografiska variationer. Klimatet går från subtropiskt till arktiskt med en motsvarande bredd inom flora och fauna. Landet har tre stora bergskedjor: The Appalachias i öst, The Rocky Mountains i väst och The Sierra Nevada längs gränsen mellan Nevada och Kalifornien.

Reseförberedelse

Bästa restid

Sommarmånaderna, från juni till augusti, är den mest populära tiden att besöka USA. Att resa under våren eller hösten kan dock också vara bra. Resande skall dock vara uppmärksamma på att det kan vara mycket varmt med hög luftfuktighet öster om Rocky Mountains under sommaren. Om man besöker landet om vintern finns det goda möjligheter att åka skidor.

Reselitteratur

Lets Go 2000 USA
Lonely Planet USA

Lokala förhållanden

Valuta

US Dollar (US$). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I stort sett alla städer i USA har internetcaféer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i USA ringer man på nedanstående nummer:
Polis, ambulans och brandkår (911).

Dricks

Det är brukligt att ge cirka 15 procent i dricks på restauranger, hotell och till taxichaufförer.

Tidszon

När klockan är 12.00. i Sverige är den 06.00. på östkusten i USA.
När klockan är 12.00. i Sverige är den 05.00. i den mellersta delen av USA.
När klockan är 12.00. i Sverige är den 04.00. i den västliga bergsregionen i USA.
När klockan är 12.00. i Sverige är den 03.00. vid västkusten i USA.

Vikt och mått

I USA använder man sig av följade mått- och viktenheter.
Längd: miles
Vikt: pund
Flytande vätska: galon

Fotografering

Det finns inga specifika regler för fotografering.

Dricksvatten

Det är inga problem att dricka kranvatten.

Elektricitet

I USA använder man följande strömkälla:
110/120 volts AC, 60 Hz.

Uppförande

Det finns inga speciella regler om hur man bör uppföra sig.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00. till 16.00 (måndag-fredag). Vissa banker har öppet längre.
Affärer har öppet från 9.00. till 18.00 (måndag-fredag). Enstaka butiker har öppet längre. Vissa har öppet på söndagar och somliga mataffärer har öppet 24 timmar om dygnet.
Kontor har öppet från 9.00. till 17.30 (måndag-fredag).

Mat och dryck

I USA finns alla möljligheter att finna något gott när man vill äta. Det finns flerstjärninga restauranger, vanliga matställen och fast-food kedjor. Här serveras allt. Många internationella kök och restauranger finns representerade här. En måltid som ofta förekommer är biff med sallad. När vädret tillåter är dessutom barbecue en typiskt amerikansk favoritmåltid. Vad gäller drickesvaror kan man få allt från fina viner till god öl och sprit.

Handikappade resenärer

Det är relativt goda förhållanden för handikappade på de flesta platser i USA. Det kan dock variera från stad till stad och stat till stat. Vanligtvis är de flesta byggnader och transportmedel byggda så att till exempel rullstolar kan komma in. Det är dock en god idé att innan avresan kontakta de platser man vill besöka och övernatta på.

Helgdagar

Vilka helgdagar som firas varierar mycket från stat till stat. De nedanstående har inflytande på alla offentliga kontor och gäller i de flesta stater.

Nyårsdagen, 1 januari
Nationaldagen, 4 juli
Veteranernas dag, 11 november
Juldagen, 25 december

Rörliga helgdagar
Martin Luther Kings dag, tredje måndagen i januari
Presidentens dag, tredje måndagen i februari
Columbus dag, andra måndagen i oktober

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns många campingplatser i landet och många av dem ligger i närheten av nationalparker och andra naturattraktioner.

Hotell

Det finns hotell i alla städer och områden i USA. Det finns många internationella hotellkedjor men också många hotell i mellanprisläge och hotell i den billigare änden av prisskalan. Hotellen håller i allmänhet hög standard.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns ett nätverk av gästhus över hela USA. Ofta är det ett trevligt och charmerande sätt att övernatta till ett rimligt pris. Vad gäller B&B dyker det upp fler och fler ställen, många hos privatpersoner, vilka erbjuder en säng och frukost till övernattande gäster.

Vandrarhem

Vandrarhem/hostels finns över hela landet. I stort sett alla städer och områden har vandrarhem och de utgör vanligtvis en bra plats att övernatta på till ett billigt pris. På vissa platser kan det vara en god ide´att boka i förväg om man vill vara säker på att få ett rum.

Övrig övernattning

I den sydvästliga delen av landet finns en del boskapsfarmar som erbjuder övernattning och en aktiv semester med ridning och boskapsdrivning på programmet.

Lokal transport

Flyg

Det finns goda möjligheter att flyga inrikes i USA. Det går flyglinjer mellan alla större städer. På grund av de många flygbolagen varierar priserna mycket.

Buss

Buss-systemet i USA är mycket välutvecklat. Man kan ta sig i stort sett var som helst med buss till ett rimligt pris. Det största bussbolaget med långdistansbussar är Greyhound.

Tåg

Tågförbindelserna i landet är goda. Det kör tåg mellan alla större städer. Att åka tåg är ett bra sätt att njuta av naturen medan man reser. Amtrak är det största tågbolaget med över 500 sträckor. På många håll är det möjligt att köpa ett turistpass vilket gör att man kan kliva av och på tåg efter behov.

Taxi

Taxibilar finns i alla städer i USA. De flesta har taxameter och man kan enkelt få tag på en bil från gatan.

Biluthyrning

Med ett väl utbyggt vägnät är bilen ett bra transportmedel i USA. Det är möjligt att hyra bilar i de flesta städer men man ska dock vara över 21 år för att få hyra en bil.

Båt eller färja

Längs kusterna och på sjöar och floder finns goda möjligheter att åka båt eller färja. Särskilt på The Ohio River finns goda möjligheter att nyttja en båt som transportmedel. Floden är en av de mest trafikerade i världen.

Har du velat resa till USA?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden