Resebudget till västra USA

Resebudget till Kalifornien och västra USA – roadtrip med familjen

Annika-Myhre
I samband med att jag var gravid med vårt tredje barn passade vi på att göra slag i saken och ge oss ut på en efterlängtad roadtrip i västra USA. Med två små barn i baksätet och ett i magen rullar jag och min man ut på vägarna från Los Angeles i vår hyrda Mustang. Med siktet inställt på Kalifornien, Nevada och Utah är drömresan ett faktum. Kostnaderna för en sådan här långresa kan snabbt rinna iväg, men resebudgeten kan också stanna på en hyfsat rimlig nivå.

FLYGBILJETTER till Kalifornien

Resebudget till västra USA

När vi väl hade bestämt oss för att genomföra drömresan började jakten på de ultimata flygbiljetterna. Den ursprungliga planen att flyga in till Salt Lake City i Utah för att starta resan hos min syster fick snabbt modifieras när vi fick prisförslag från de resebyråer vi kontaktade.

Vi började istället att fundera på alternativa resrutter och efter att ha jämfört priserna på nätet hittade vi ett direktflyg Stockholm/Los Angeles tur och retur för ett överkomligt pris.

Eftersom barnen var små (ca 4 och 6 år) behövde vi inte ta hänsyn till skollov och kunde anpassa resedatumen efter prisnivån på biljetterna.

Prislappen för vår familj (2 vuxna och 2 barn) för flygbiljetter landade på ca 20.000 SEK tur och retur Arlanda/Los Angeles via ett lågprisflygbolag.

Tips för att hitta billiga flygbiljetter: Var ute i god tid och var beredd att kompromissa med både datum och alternativa resrutter. Ta inte första bästa prisförslag – att jämföra olika flygbolag/rutter/datum sparar ofta många tusenlappar.

Här hittar du flygbiljetter till Kalifornien och Vestra USA

HYRBIL OCH BENSIN

När vi bestämde oss för att hämta och lämna hyrbilen i Los Angeles återstod letandet efter den ultimata bilen. Vi visste inte på förhand hur långa sträckor barnen skulle klara i baksätet, men förhoppningen var att hinna se så mycket som möjligt under våra cirka 3 veckor på vägarna.

Roadtrip USAAngående val av bil hade jag och min man olika preferenser. Jag ville ha en stor, rejäl och bekväm familjebil med mycket utrymme för shopping och resväskor. Min man hävdade dock bestämt att en roadtrip på USA:s västkust inte kan göras på något annat sätt än i en cab. Den här gången lyssnade jag på min man och är honom evigt tacksam för att han inte gav sig. Vi minimerade packningen och trots att vår svarta Ford Mustang Convertible låg en bit över vår ursprungliga budget var det så värt pengarna.

Att susa fram längs vägarna med vinden i håret är en oförglömlig upplevelse. Barnen satt nöjda på sina bilbarnstolar och underhöll sig själva genom diverse pysselböcker och musik. Tillsammans avverkade vi närmare 560 oförglömliga svenska mil på de amerikanska vägarna.

Prislappen för vår cab låg på cirka 500 kr per dag exklusive försäkring. Genom att hyra bil slapp vi å andra sidan kostnader för transfer till och från flygplatsen. Bensinen i USA är betydligt billigare än i Sverige: ca 5 kronor/litern.

Att tänka på vid bilhyra: Det är mycket billigare att förboka bil via en förmedlare innan avresa istället för att hyra bil på plats. Vissa bankkort erbjuder bilförsäkring som tilläggsförsäkring. Tänk på att det kan vara väldigt långt mellan bensinmackarna i USA.

BOENDE i Kalifornien och Västra USA

Boende i USA

Under vår resa stannade vi till några dagar i Orem, Utah, hos min syster, vilket för övrigt är ett utmärkt tips för att få uppleva det riktiga vardagslivet på plats i ett annat land. I övrigt föredrog vi att bo på enklare hotell, så kallade ”inns”.

Förutom första natten i Los Angeles bokade vi inga boenden i förväg från Sverige. Eftersom vi inte visste hur barnen skulle ta de långa bilsträckorna ville vi inte känna oss bundna av förbetalda övernattningar, utan löste det via hotellappar dagen före vi checkade in.

Prislappen för vårt boende landade på mellan 300-1000 kronor per natt för hela vår familj, mestadels ingick frukost. Tänk dock på att standarden på hotellfrukost kan variera något enormt, vi fick allt från ett glas utspädd saft + en torr inplastad muffins till rejäla frukostbuffér. Samtliga våra boenden var fräscha och vissa av dem skulle lika gärna kunna ha varit ett väl ansett hotell i Sverige.

Att tänka på när du bokar boende i USA: Ofta är boendet billigare att boka i förväg än att boka på plats. I storstäder kan man klara sig med billiga hotell och uthyrningstjänster som Airbnb, men längs vägarna kan det vara väldigt långt mellan övernattningsställen. Med småbarn i bilen kan det vara dumt att chansa på att det dyker upp något lämpligt boende längs vägen.

Här hittar du boende i Kalifornien och Västra USA

MAT

I snabbmatens förlovade land behöver maten nödvändigtvis inte bli en jättestor utgift. Vi åt så mycket pommes och hamburgare att till och med barnen tröttnade till slut. Generellt blev matpriserna och restaurangnotorna högre ju närmare storstäderna vi kom – Las Vegas och San Francisco toppade prisligan. Precis som i Sverige kan man spara mycket pengar på att köpa mat i storköp.

Prislappen för mat varierar såklart beroende på önskade preferenser. Ungefärliga priser: En vanlig lunch ca 50-90 kr, trerättersmiddag ca 600 kr och en flaska vatten ca 5 kr.

AKTIVITETER/NATIONALPARKER

nationalparker i USA

De absoluta höjdpunkterna under vår roadtrip bestod av naturupplevelser, både i och utanför nationalparkerna. Vi satsade på Bryce Canyon, Arches National Park och Zion National Park – var och en med sin personliga charm. Parkerna är väl omhändertagna och på plats finns det fina rastplatser. Amerikaner älskar sina välfyllda kylväskor, en trend vi inte var sena med att haka på.

Kostnad för inträde till nationalparkerna är absolut överkomligt, de parkerna vi besökte kostade 230 kr för att köra in med bilen och då gällde biljetten ofta längre än en dag.

Att tänka på: För att komma ner i pris kan det vara en idé att investera i en kylväska på en av de stora varuhusen och sedan bunkra upp med utflyktsmat. Kom dock ihåg att flera av nationalparkerna har problem med björnar som gör inbrott i bilar om det ligger mat i dem.

ATT SE OCH GÖRA, några uppskattade och billiga nöjen för familjen på en roadtrip i västra USA:

San Francisco:
Vi smög oss upp till Pier 39 tidigt på morgonen för att överraska barnen med skällande sjölejon. I övrigt är San Francisco en stad som har allt man behöver och lite till. Spännande historier om Alcatraz, den mäktiga Golden Gate-bron, promenadvänliga områden och en allmänt skön känsla. Här trivdes vi allihop!

Muir Woods:
Den sagolika trollskogen och dess imponerande redwoodträd strax norr om San Francisco utgör ett perfekt stopp för barn med mycket spring i benen efter flera dagar på resande fot.

Resebudget till västra USACarmel:
Carmels stadskärna är pittoreskt så det förslår, det här stället blev en favorit för hela familjen och gjorde att vi förlängde vår vistelse med ett extra dygn. Staden bjuder på en barnvänlig strand som uppskattas av både stora och små.

Highway 1:
Hela Highway 1 är en enda lång kavalkad av fantastiska vyer. Barnens favorit blev vårt spontana stopp vid en strand fylld av vilda elefantsälar som låg och vräkte ut sig sida vid sida. Jag och min man pratar fortfarande om det magiska stoppet vid Julia Pfeiffer National Park och dess vattenfall.

Malibu beach:
Stranddagar utan bekymmer, badvakter som tagna ur Baywatch och glada barn. Dagen vid Malibu Beach blev ett kärt minne för oss alla.

Alla bilder (c) Annika Myhre

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.