4 favoritstäder

4 favoritstäder – perfekta för weekendresor

Jessica Heinonen
Långresor till solen i all ära, men att kunna planera in kortare resor som avbrott från vardagen gör att tiden mellan de längre ledigheterna känns kortare. Jag har listat 4 av mina favoritstäder som lämpar sig ypperligt för ett förlängt veckoslut och när man vill ha något att se fram emot. Dessutom hittar du exempel på billiga flygbiljetter till varje stad.

weekendresa till amsterdam

Weekendresa till Amsterdam

Amsterdam är en klassisk storstad som de flesta besöker på våren för att kunna ta del av de blommande tulpanfälten som Nederländerna är kända för. Men även under resten av året är Amsterdam ett perfekt resmål för en weekendresa – varför inte t.ex. fira nyår i Amsterdam?

Det finns många orsaker till att besöka Amsterdam under andra årstider än våren. En av dem är de högkvalitativa museerna. Rijksmuseum är inte bara en imponerande byggnad i sig, men samlingarna innehåller konstverk av de stora holländska mästarna Rembrandt, Vermeer och van Dyck och särskilt populär är förstås Rembrandts världsberömda verk Nattvakten. Andra intressanta museer är Anne Franks museum, van Goghs museum och för de törstiga Heineken Experience Center med tillhörande ölmuseum.

Arkitekturen i Amsterdam är unik och väldigt typisk för den tid som staden uppfördes i. Ta en båttur på kanalerna och se staden från havsnivå och du får ett helt nytt perspektiv på hur Amsterdam är byggt och förklaringar till många av de arkitektoniska lösningarna.

Med sin långa historia och centrala placering i Europa, har Amsterdam ett helt annat utbud på vintagebutiker och antikmarknader än vad vi är vana med i norra Europa. Du kan hitta allt från sällsynta vintageklockor från 1950-talet till kitchiga souvenirer från 80-talet. Sommarhalvåret erbjuder fler utomhusmarknader men även under vintern hålls antikmarknader inomhus och vintageaffärerna är öppna året om.

Restipset: Åk till Amsterdam om du vill gå på antikmarknader och i vintagebutiker med stort utbud eller besöka några av Europas intressantaste museer.

Köpenhamn - Amsterdam, SchipholFrån 1 968:-Välj

(Klicka på priset för att gå vidare till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Hitta själv dina flygbiljetter till Amsterdam här.

Weekendresa till Krakow

weekendresa

Krakow sägs vara Polens vackraste stad och det är lätt att förstå varför. Stadskärnan består av området kring det stora torget i Stare Miasto, dvs gamla stan. Här finns en mängd restauranger att välja mellan och du kan t.o.m. hitta svenska rätter på menyn eftersom Krakow utsattes för svenska plundringståg under 1600-talet som satte prägel på staden och gastronomin.

En annan stadsdel som är unik för Krakow är den judiska delen, Kazimierz. Stadsdelen ligger vid floden Vistula och ett antal synagogor och judiska gravgårdar finns bevarade här. Steven Spielberg valde att spela in en del av filmen Schindler’s list i denna stadsdel och Kazimierz har under senare år blivit en populär sevärdhet tack vare sin unika historia. Samtidigt är det en växande stadsdel och många nya restauranger och caféer etableras kontinuerligt här.

Förutom att uppleva Krakows rika, spännande och tidvis sorgliga historia (koncentrationslägret Auschwitz ligger i närheten) finns det en mängd andra saker att göra i staden. Ölen flödar, shoppingen är på hög nivå och cafélivet är sprudlande. Min rekommendation är att besöka ett dagsspa och välja några välgörande behandlingar som kostar hälften av priset i Sverige, och därmed garantera att du reser hem både utvilad och uppfriskad.

Restipset: Det är billigt att äta och vara i Krakow, och det finns en mängd intressanta sevärdheter och historia att ta del av.

(Klicka på priset för att gå vidare till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Hitta själv dina flygbiljetter till Krakow här.

Weekendresa till Århus

weekendresor

Århus är Danmarks motsvarighet till Göteborg – stämningen är avslappnad, människorna är jordnära och matkulturen genuin. Det sägs att århusianerna är öppna för nya idéer och är bland med de första att ta till sig nya uppfinningar, vilket även är en träffande beskrivning av staden i allmänhet – det är en öppen stad på alla sätt och vis.

Den danska gastronomin har blivit världskänd genom NOMA i Köpenhamn som blivit utnämnd till världens bästa restaurang flera gånger, och hela Danmark upplever ett gastronomiskt uppsving. Detta är även synligt i Danmarks andra största stad och den finns en mängd bra restauranger som bjuder på spännande och välsmakande mat i olika färger och former.

Århus har blivit vald till Europas kulturhuvudstad 2017 och bland de kulturella upplevelserna i staden kan bland annat två museer nämnas: Den gamle by och ARoS. Den gamle by (Den gamla staden) är ett friluftsmuseum som består av mer än 70 historiska byggnader där man kan besöka olika tidsepoker. ARoS är museet för modern konst i Århus och har efter några framgångsrika utställningar de senaste åren skaffat sig ett beundransvärt rykte i konstvärlden.

Restipset: Danskarna är stolta över sina designklassiker och på Århus centralstation har man valt att lysa upp med Louis Poulsens kända PH-lampor i olika utföranden. Stationen är i sig en vacker upplevelse och rekommenderas för designintresserade.

Billund:
Århus:
Köpenhamn:

(Klicka på priset för att gå vidare till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Hitta själv dina flygbiljetter till Danmark här.

Stena Line erbjuder även båtresor till Danmark från Sverige med avgång från Göteborg och Varberg.

Weekendresa till London

weekendresor london

London är ett välbesökt resmål och mångas favoritstad. Och det är lätt att förstå varför: i London finns något för alla.

Om shopping är det viktigaste på resan, är London den perfekta staden. Här finns en mängd olika shopping-områden i alla prisklasser och utanför stadens centrum finns en del outlets där man kan fynda märkesvaror till låga priser. Det finns även en mängd olika marknader i London, bland annat den berömda i Notting Hill på Portobello Road (som det lönar sig att besöka tidigt på morgonen).

Om mat är det viktigaste på resan, är London den perfekta staden även för det. De kända kockarna Jamie Oliver och Gordon Ramsay har flera restauranger i London och har gett brittisk mat en bättre image på senare år. Dessutom dyker det upp fler och fler specialbutiker som fokuserar på olika matvaror och om te är din favoritdryck så är du definitivt i rätt stad.

Fastän shopping eller mat inte är ett av dina största intressen så kan man roa sig på andra sätt med bland annat musikaler, museer, arkitektur, fotboll, pubkultur, teater, friluftsliv, guidade rundvandringar eller bara med att betrakta det pulserande vardagslivet.

Restipset: Besök matmarknaden Borough Market på lördagen och njut av en mugg mulled wine (påminner om glögg) eller en shepard’s pie.

Göteborg - LondonFrån 441:-Välj
Köpenhamn - LondonFrån 882:-Välj

(Klicka på priset för att gå vidare till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Hitta själv dina flygbiljetter till London här.

Detta är bara ett urval av mina favoritstäder i Europa, men det är städer som jag mer än gärna besöker om och om igen.

Toppfoto:(c) istockphoto / Ridofranz
Amsterdam, Rijksmuseum (c) istockphoto / ollo
Krakow (c) istockphoto / Zarnell
Aarhus (c) istockphoto / Rolf_52
London, Borough Market (c) istockphoto / KIVILCIM PINAR

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.