Algarvekustens sköna stränder

Algarvekustens sköna stränder

Travelmarket
Om du funderar på vart du ska förlägga din nästa solsemester, kan Algarve i södra Portugal rekommenderas varmt. Här skiner solen 3 000 timmar om året, temperaturen ligger från runt 15 grader om vintern till behagliga 30 grader om sommaren. Inte minst finner du här några av Europas skönaste stränder, utplacerade som pärlor i ett nästan 200 kilometer långt kustband.

Här får du en miniguide till Algarves vackra och varierande stränder. Landskapet går från västra Algarves stränder via gyllene klippkuster och små opretentiösa vikar, till östra Algarves långa, vackra och populära sandstränder. Här finns allt från stränder med massor av aktivitet och gott om turister, till ensamma och fridfulla smultronställen.

Algarvekusten

Romantiska stränder

Bland Algarves många stränder finner du naturligtvis också stränder som är perfekta för en romantisk solsemester.

Om du är ute efter en romantisk semester med din partner, kan vi rekommendera Praia da Mareta i Sagres och Praia da Luz i Lagos, där det finns gott om restauranger och barer i närheten av stranden. Både Mareta och Praia da Luz är populära stränder med mycket liv och rörelse om sommaren. I Praia da Luz finns en vacker strandpromenad med bänkar längs vattnet – perfekt till en liten promenad i solnedgången.

”Om en perfekt romantisk dag skall innehålla en god måltid på en restaurang med en fantastisk utsikt över havet och klipporna i solnedgången, så tillhör Meia Praia i Lagos; São Rafael och Santa Eulália i Albufeira, och Barril och Praia Verde i Tavira de bästa stränderna.”

”Föredrar du att vara ensam med din partner på en naturskön strand, är stränderna på Esteveira och Vale Figueira i Aljezur; Bordoeira (eller Carrapateira) i Carrapateira; Barranco das Canas (eller Praia do Alemão) i Vila do Bispo; Salgados och Castelo i Albufeira; och Cacela Velha i Tavira riktigt bra val. Här är naturen imponerande – och vid flera av stränderna finns några riktigt bra restauranger.”

Stränder i Portugal

Stränder med klippor och grottor

I den västra delen av Barlavento-regionen finner du några fantastiska klippområden, som på naturlig väg har slipats till imponerande klippformationer. Här finns både grottor, tunnlar, hålor, klipphällar, och inte minst vackra stränder.

Mellan dessa klippor har havet under många år slipat, format och grävt ut vackra små sandstränder som bjuder på verkligt unika naturupplevelser. Ett par fina exempel är stränderna Três Irmãos och Praia da Alvor. Den sistnämnda stranden är också barnvänlig, och här finner du en mängd vattensportsaktiviteter.

På flera platser har havet inte bara grävt tunnlar, utan hela underjordiska gångsystem. Algar do Padre Vicente, som ligger i närheten av det charmiga fiskeläget Carvoeiro, är en stor grotta i anslutning till havet, där tidvattnets ljud förstärks på ett dramatiskt sätt.

Några av de små stränderna mellan klipporna är riktigt isolerade, och kan rekommenderas om du är ute efter lugn och ro. Ett par bra exempel på sådana stränder är Porto de Mós och João de Arens, medan andra är mycket populära och välbesökta. Vi vill speciellt nämna Algarves äldsta och mest kända strand, Praia da Rocha, som har en otroligt fin och bred sandstrand.

Aktiv semester i Portugal

Stränder för den aktiva semestern

Algarves fantastiska kustband är som skapat för en aktiv semester.
Den vilda naturen på Algarves västkust vid Costa Vicentina lockar både fiskare, surfare och bodyboardare. Här finner man flera av Portugals absolut bästa surfvågor. Hyr en båt och segla mellan klippor och skär, och kika närmare på de håligheter och grottor som havets krafter har grävt ut ur stenmassorna.

På sydkusten är vattnet lugnare, och stränderna är generellt större och bredare här. Här är det lätt att hitta en strand där man kan hyra utrustning till dykning, vindsurfing, segling, vattenskidor, vattenskoter, kitesurfing och mycket annat. Börja exempelvis vid Meia Praia vid Baia Lagos. Här finner du en fyra kilometer lång strand med klippor, skär och naturliga grottor, där dykare än i dag letar efter Aztek-skatter från 1500-talets förlista skepp.

Nakenbad

Portugal har några av Europas bästa nakenbad. Två av Portugals fem officiellt erkända nakenbad ligger på Algarvekusten: Ilha de Tavira och Adegas-stranden i Odeceixe.

Ilha de Tavira, som är en del av naturreservatet Ria Formosa, är speciellt populär på grund av det varma vattnet och den rena sanden. Du tar dig till stranden antingen med färja från Quatro Águas i Tavira, eller med smalspår som förbinder stränderna Pedras d’El Rei och Barril.
Året-runt-stranden Praia da Adega ligger i en avskärmad vik strax söder om huvudstranden vid Odeceixe. Den är lätt att ta sig till och omgivningarna är mycket vackra.

Hitta en resa till AlgarvekustenDetta är bara ett litet axplock av Algarvekustens sköna stränder – fråga gärna lokalinvånarna om tips på de bästa stränderna där just du bor.

Hitta dina billiga flygbiljetter till Algarves huvudstad Faro på Travelmarket.

Hitta din charterresa till Algarve här.

Du kan också ha tur och hitta en temaresa, såsom en rundresa, eller en aktivitetsfylld semester till Algarve här.

Foton:
Toppfoto © istockphoto / anobis
Foto © istockphoto / iofoto
Foto © istockphoto / Rudi Lange
Foto © istockphoto / logoff
Foto © istockphoto / travnikovstudio

 
 
 
 
 
 
 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.