Billig hyrbil

Billig hyrbil – spara pengar, men kom ihåg säkerheten

Ole Stouby
11 goda råd till hur du finner den billigaste och bästa bilen på ditt resmål, och därmed får friheten att köra precis dit du vill, och när du vill. Det kan vara riktigt härligt att ha tillgång till en egen bil när man är på semester. Du kan köra bort från turistområdena och uppleva andra sidor av det land du besöker.

Du kan sätta ihop din helt egna ”fly & drive”-semester, och uppleva ett helt land eller ett helt område på dina egna villkor. Därutöver kan det i många fall vara billigare än att anlita taxi, arrangerade utflykter eller andra dyra transportformer.

Om du vet att du skall hyra bil på din semester, kan jag varmt rekommendera dig att läsa denna artikel samt ladda ned min e-bok “Så får du billigare resor” (klicka här för att hämta den). Boken är gratis, och du kan läsa den både på din dator, surfplatta eller telefon, och du kan självklart också skriva ut den om du vill.

Här kommer mina 11 goda råd

Hyrbil1. Hyr bilen hemifrån och i god tid
Huvudregeln är att ju tätare du kommer på avresa, ju dyrare blir det att hyra din bil.

2. Hyr bilen på resmålet
Det kan ofta finnas pengar att spara genom att hyra bilen lokalt. Läs igenom hyresavtalet noggrant, och speciellt avsnittet om självrisk och försäkring.

3. Hyr av de stora och kända företagen
Om du hyr din bil hos något av de etablerade bolagen, får du oftast fler fördelar. Det gäller bl.a. om du behöver assistans långt bort från hyrstället. Det är oftast säkrare om du hamnar i tvist, och bilarna är som regel också i bättre skick.

4. Använd en sökmotor för resor
Genom att använda en resesökmotorn kan du jämföra priser på hyrbilar hos en lång rad olika bolag.

5. Kontrollera bilen för eventuella skador, innan du kör iväg från uthyrningsstället
I annat fall kan du riskera att få skuld för en skada som du inte själv har åstadkommit. Påpeka därför eventuella skador, och ta gärna bilder på bilen innan du lämnar uthyrningsstället.

Billig hyrbil6. Bränslet kan kosta extra
Kontrollera bensinmätaren när du startar för första gången (oftast är tanken full), och fyll den till motsvarande, precis innan du lämnar tillbaka bilen.

7. Välj rätt storlek på bilen
Tänk dig noga för innan du väljer bil. Bränsleåtgång, komfort, parkeringsförhållanden och annat kan vara avgörande för ditt val.

8. Se till att ha koll på dina försäkringar. VIKTIGT!
Undersök vad din eller dina reseförsäkringar egentligen täcker, innan du far iväg på semester. Det kan bli mycket dyrt om du inte har korrekt försäkring.

9. Om olyckan är framme
Du skall alltid ha med dig hyresavtalet om olyckan är framme. Be eventuellt om en extra kopia. Du finner mer information i min e-bok (LINK) och hos Konsument Europa.

10. Alkohol och fart
I några länder är maximalt tillåten promillegräns 0,0 %, vilket överraskar många svenskar. Kom därför ihåg att undersöka vad som gäller på ditt resmål, håll hastighetsgränsen, och visa respekt för lokala trafikanter och trafikregler.

11. Internationellt körkort
Några länder kräver att man har ett internationellt körkort. Undersök om detta är relevant för ditt resmål – innan du far iväg på semester.

Att ha tillgång till egen billig hyrbil på semestern kan som sagt ge en mycket större frihet, så jag kan varmt rekommendera att hyra en bil, om det passar in i din semesterform.

Ovanstående råd kan verka lite överväldigande. Om du inte har lust att kasta dig ut och boka din egen bil, kan många svenska resebyråer ordna det åt dig. I Travelmarkets sökmotor för reseerbjudanden kan du bl.a. hitta färdiga paketresor med ”fly & drive”.

Mycket nöje!

Foton:
Toppfoto © istockphoto / Maridav
Foto © istockphoto / LUNAMARINA
Foto © istockphoto / monkeybusinessimages
Foto © istockphoto / hashp

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.