bila på mallorca

Bila på Mallorca – hitta de bästa pärlorna

Mallorcas skamfilade rykte som chartergetto har förändrats. Idag kommer folk för att se ett Mallorca bortom sol- och barstolar. Och allra mest är det västra kusten som drar.
Här är tipsen för dig som vill bila på Mallorcas västkust.

Förr var Mallorca synonymt med masscharter, sololja och paraplydrinkar. Den sidan av Mallorca finns förstås fortfarande kvar, men myndigheterna har lyckats med att till stora delar tvätta bort grisfeststämpeln. Idag kommer seglare, vandrare, cyklister, golfare, naturvänner, kulturintresserade och en hel del celebriteter för att se och uppleva något annat än playan.

Allra exklusivast är det på öns västra kust. Är du i Palma eller Magaluf är en tur längs västkusten och upp i bergen ett måste. Enklast och trevligast är att hyra en bil och ge sig ut på de slingriga vägarna på egen hand. Avstånden är såpass korta att du hinner se det viktigaste på en dag, men en övernattning i någon av de många trevliga byarna är att rekommendera. Boka hotell i god tid, eftersom du aldrig är ensam om en sådan god idé.

Port d´Andratx och Andratxbila på mallorca
Startar du bilturen i Palma eller Magaluf är Port d´Andratx lämpligt som ett första stopp. Detta är en glamorös liten stad belägen i en bukt. Tack vare avsaknad av sandstrand har massturismen aldrig riktigt fått fäste här. Hamnen ser genuin ut, men visst hittar man turistrestauranger även här. Härifrån är det nära till Cap de Sa Mola, öns sydvästligaste punkt med utsikt över klippor och hav.

I grannbyn Andratx hittar du ett gytter av gator och en kyrka från 1200-talet. Härifrån kan du också ta en avstickare till Sant Elm, en fiskeby där man har utsikt över ön Sa Dragonera. Tillbaka på huvudvägen kommer du snart till Estellencs där det absolut är värt att stanna till.

Estellencs och Banyalbyfar
Estellencs är en charmerande liten ort där vackra stenhus skuggar genomfartsgatan. Stan är omgiven av odlade terrasser och apelsinlundar och därför perfekt för längre vandringar eller kortare promenader. Omgivningarna gör att staden är en populär bas för vandrare och cyklister.
En kilometer från staden finns en trevlig strand med kristallklart vatten.

Följande grannby och nästa anhalt på vägen heter Banyalbyfar, också det en charmerande ort som är något större än Estellence. Omgivningarna består av branta terrasser som klättrar efter klippsluttningarna. Vill du ta ett dopp är det läge att göra det här, eftersom vägen sedan viker av från kusten. Från Banyalbyfar kommer du till en sandstrand i en klippig vik genom att ta av på en smal, slingrig väg mot havet.

Valldemossamallorca valldemossa
Nästa ort är Valldemossa, ett måste på Mallorca. Här invaderar horder av turister, men staden är ändå värd ett besök. Busslast efter busslast av turister kommer hit för att se klostret Sa Cartuja där författarinnan George Sand och kompositören Fréderic Chopin bodde vintern 1838-1839. Vistelsen blev tämligen miserabel och beskrivs i George Sands roman En vinter på Mallorca. De celler som paret hyrde är idag museum där bland annat Chopins dödsmask och två flyglar finns. I Valldemossa finns också Costa Nord de Valldemossa, ett kulturcentrum skapat av skådespelare Michael Douglas. Här kan du gå på konsert och se utställningar, ta ett glas, äta en bit och kika i shopen.

Deia och Soller
Nästa stad, Deia, är även den berömd för celebriteter. Den kallas även konstnärsbyn och är mest känd för att under åren ha lockat till sig rockstjärnor, författare och konstnärer. Den mest namnkunnige är kanske Robert Graves, författare till Jag, Claudius. Robert Graves dog här 1985 och är begravd på kyrkogården. Här bor bara 500 personer. Tack vare att turistbussarna inte kan stanna här är antalet besökare hyfsat begränsat. Ta ett kort stopp här och åk vidare till Soller.

Soller är underskattat. Det är en större stad med större utbud av både mat, dryck, hotell än de flesta orter. Här är det läge att sitta på någon uteservering på kvällen och titta på folklivet.
Omgivningarna är perfekta för promenader.

Biniaraix, Fornalutx och Monestir de Llucde Lluc  mallorca
Efter Soller kommer du till Biniaraix och Fornalutx, två tvillingbyar som sannolikt är de vackraste på hela ön. Fornalutx har också blivit utnämnd till Spaniens vackraste by. Här är det sömnigt, pittoreskt och mycket, mycket vackert.

Fortsätter du norrut kommer du till Monestir de Lluc, ett pilgrimsmål för öns invånare. Det går även att övernatta i klostret, vilket kan vara på sin plats efter en heldagstur som denna.

Efter klosterbesöket är det smidigaste sättet att ta sig tillbaka till Palma att överge de slingriga bergsvägarna och åka mot Inca. Därefter är det motorväg tillbaka till Palma och du är tillbaka på en halvtimme för att njuta av resten av din semester. Om du blev inspirerad till att åka till Spanien och Mallorca, se nedan för några riktiga bra erbjudanden:

AlcudiaSiesta 1Spanien (7 nätter)Studio
1 927:-Sök

Cala dorBlue Sea Club Martha’sSpanien (7 nätter)Standard studio med balkong/terrass
1 995:-Sök

Cala dorBlue Sea Club MarthasSpanien (7 nätter)Studio
1 999:-Sök

MallorcaApartamentos Siesta l Spanien (7 nätter)Standard studio
2 035:-Sök

Palma Nova / MagalufSol Lunamar ApartamentosSpanien (7 nätter)Studio med balkong eller terrass
2 128:-Sök

Santa PonsaPierre & Vacances Mallorca DeyaSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
2 185:-Sök

Playa de MuroEIX Lagotel Holiday ResortSpanien (7 nätter)Lägenhet med balkong eller terrass
2 186:-Sök

AlcudiaViva Eden LagoSpanien (7 nätter)Premium Studio med balkong
2 200:-Sök

Cala MillorAparthotel Blue Sea Gran PlayaSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
2 265:-Sök

Cala MillorBlue Sea Cala MillorSpanien (7 nätter)Dubbelrum Twin (två sängar)
2 375:-Sök

Can PicafortAparthotel Maracaibo MallorcaSpanien (7 nätter)Lägenhet med balkong (1 sovrum)
2 386:-Sök

Santa PonsaTRH Jardin Del Mar ApartSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
2 465:-Sök

Playa de MuroViva Blue and SpaSpanien (7 nätter)Dubbelrum
2 518:-Sök

CapdeperaHotel Capricho & SpaSpanien (7 nätter)Ekonomirum
2 555:-Sök

Palma Nova / MagalufAlua Hawaii Mallorca and SuitesSpanien (7 nätter)Lägenhet
2 580:-Sök

Playa de PalmaHotel OleanderSpanien (7 nätter)Dubbelrum
2 625:-Sök

Palma de MallorcaHotel Amic HorizonteSpanien (7 nätter)Dubbelrum
2 635:-Sök

Cala BonaGrupotel Mallorca MarSpanien (7 nätter)Studio
2 649:-Sök

Can PastillaHotel Sant JordiSpanien (7 nätter)Economy dubbelrum med balkong eller terrass
2 654:-Sök

Can PicafortJS Miramar HotelSpanien (7 nätter)Dubbelrum Twin (två sängar) med balkong/terrass
2 665:-Sök
Toppfoto (c) istockphoto / Jürgen François
Vägskyltar (c) istockphoto / ArtesiaWells
Valdemossa (c) istockphoto / Freeartist
Monestir de Lluc (c) istockphoto / Lukasz Janyst

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy