new york

Första gången till New York? 4 tips för nybörjare

Jessica Heinonen
När jag skulle åka till New York för första gången blev jag överväldigad av alla möjligheter – det finns så många alternativ och så otroligt mycket man kan göra. Jag ville förstås ha tid att göra så mycket som möjligt men ändå inte känna att jag stressade från en plats till en annan, utan att jag kunde njuta av staden och dess atmosfär. Därför vill jag dela med mig av några råd och tips för när du ska besöka staden för första gången, så att du kan känna att du får ut det mesta av din tid i New York.

Avgör hur länge du vill stanna

Om du åker enbart som turist och inte har några andra anledningar för att besöka New York, så rekommenderar jag att du stannar 4-7 dagar. Jetlagen gör att du kanske inte kan utnyttja de första dagarna till fullo och om du vill få ”the full experience” är tre dagar bara inte tillräckligt. Om du dessutom inte vill maxa dina dagar utan även bara njuta, så är det en god idé att planera in några halvdagar utan en massa program.

Bestäm dig för vad du vill göra

new york

Gör en plan för vad du vill göra – finns det något du alltid drömt om att uppleva, vilka kända sevärdheter vill du besöka, var vill du äta middag, vill du fokusera på shoppingen eller gå på sportevenemang? Skriv ner alla de saker du vill göra på en lista och se vad som är möjligt att utföra under den tiden du är i New York. Om du reser på sommaren är det tyvärr inte möjligt att åka skridskor i Rockefeller Center och på vintern är inte Coney Island tillgängligt. T.ex. teatrarna på Broadway håller alltid stängt på söndagar eller måndagar, så om du vill se din favoritshow så planera in den en annan dag. Vill du se en NHL-, baseball-, basket- eller NFL-match så är det värt att kolla in när de olika lagen spelar i New York och vilken av speldagarna som passar dig. Gör upp en agenda för när det är möjligt att göra vad och så kan du placera in de aktiviteter som inte är tidsbestämda därefter.

Boka i förväg

En annan bra sak med att planera din resa i förväg är att du kan tjäna rätt mycket pengar på att boka biljetter till olika evenemang och utflykter. Biljetter till Broadway kan du dock fynda billigt på plats hos bl.a. TKTS, men om du vill se en speciell show så är det värt att boka i tid. Om du vill besöka Frihetsgudinnan och åka upp till själva kronan så är du tvungen att boka det på förhand. Bussarna till Woodbury Commons Outlet har oftast något erbjudande om du köper dem under en viss tidsperiod.

Välj rätt resesällskap

Det låter kanske krasst, men om du vill få ut det mesta av din vistelse så kan det löna sig att resa med någon som är på samma New York-nivå som du och också vill ta del av den mer turistiga sidan av New York. De flesta besöker typiska sevärdheter som Frihetsgudinnan, Empire State Building och Central Park under sin första New York-resa vilket betyder att personer som besöker staden för andra eller tredje gången kanske inte vill spendera tid på att besöka dessa platser igen. Men naturligtvis går det att kompromissa sig fram till lösningar och ibland är det endast en fördel att resa med någon som varit i staden tidigare!

Upplevelser jag uppskattade:första gången i new york
– Outletshopping i Woodbury Commons Outlet: Även om själva outletbyn börjar vara lite sliten så är fynden man kan göra desto fräschare. Gap, Ralph Lauren, J. Crew, Tommy Hilfiger, Calvin Klein och Nike har riktigt stora butiker med låga priser jämfört med Sverige. Reservera en heldag – resan dit tar drygt en timme per väg och det finns många butiker att besöka.
– Guidad arkitekturvandring – Context Travel erbjuder ”vandringsseminarier” med experter inom de områden som utforskas under de olika vandringarna. Grupperna är aldrig större än sex personer och man får verkligen en personlig guidning av en kunnig person.
Big Apple Greeter – staden New York har ett program där man kan ansöka om att få träffa en äkta new yorker och se staden från deras perspektiv. Kom ihåg att boka i tid eftersom det är ett populärt program!
Basketmatch – sport i USA är inte bara underhållning under spelets gång, utan även i pauserna. Det är en helt annan stämning än vad man är van med och en upplevelse jag rekommenderar.

New York är en stad som många förälskar sig i och som de flesta återvänder till, så även om du inte hinner uppleva allt under din första resa till New York så känn ingen stress – du kan alltid återvända. Jag hoppas att du får en underbar resa till New York, en av mina absoluta favoritstäder.

Hitta resan till New York på Travelmarket – här jämför vi flygbiljetter och resor från över 1 000 researrangörer och flygbolag.

Toppfoto (c) Jessica Heinonen
Brooklyn Bridge (c) Jessica Heinonen
Basketmatch (c) Jessica Heinonen

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.