nya zeeland

Sagan om ringen-trilogin lockar turister till Nya Zeeland

Travelmarket

Med den fantastiska natur som Nya Zeeland har att erbjuda, är det inte svårt att förstå varför landet valdes som inspelningsplats för filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens trilogi Sagan om ringen. Och inte helt oväntat så lockar inspelningsplatserna för filmerna ett stort antal turister varje år. Om du är ett stort fan av böckerna eller filmerna, så är en resa till Nya Zeeland en upplevelse för livet.

Som hjälp med din resa i Frodos och hans vänners spår är guideboken The Lord of the Rings Location Guidebook av Ian Brodie oumbärlig. Ian Brodie har läst trilogin över 35 gånger och är en sann expert i ämnet. Guideboken innehåller information om inspelningsplatserna från ”Härskarringen”, ”De två tornen” och ”Konungens återkomst”. Nästan tre miljoner människor besöker Nya Zeeland varje år och många av dem utforskar Sagan om Ringens inspelningsplatser.

Som följd av det enorma intresset för inspelningsplatserna har många researrangörer specialiserat sig på guidade utflykter till inspelningsplatserna och det finns en mängd att välja mellan.

nya zeelandEn femdagars tur täcker centrala Nordön, runtom ”Tongariro National Park”. Filmteamet tillbringade en månad i parken, som är ett naturvärldsarv med tre vulkaner. Ruapehu (vid Whakapapa – känt för den bästa skidåkningen på Nordön) blev Mt Doom, Mordor och Emyn Muil.

Thrifty Tours har allt från en tvådagars resa till en niodagars Sagan om Ringen-tur på Nordön. På Nordön inkluderas huvudstaden Wellington, Peter Jacksons hemstad, där Mt Victoria (Hobsalaskogarna), och Upper Hutt’s Kaitoke Regional Park (Rivendell och floden Anduin) ingår.

På Sydön, går turerna till Central Otago regionen där bland annat Queenstown, och Glenorchy, en liten by på 200 personer, ligger. Glenorchy blev Amon Hen och Lothlorien i filmen. En tur i en ”funyak” (en sorts kajak) eller racerbåt upp för Dart floden med ”Dart River Safaris” är ett måste, likaså en hästridtur med Dart River Stables (hästarna användes i filmerna).

Trilogy Trails, grundat av Glenorchy Air erbjuder natursköna upptäckarflygturer över inspelningsplatser. Företaget flög Sagan om Ringen teamet till bergsinspelningsplatserna.

– Beundrare av Tolkien kan uppleva Midgård så som vi tror att han föreställde sig det, och få leva in sig i rollfigurerna och platserna, säger Robert Rutherford, ägare till Trilogy Trails.

Ett annat Queenstown företag, Heliworks, har en 40-minuters helikoptertur, som en introduktion till Midgård. Den täcker Queenstown, bergskedjan the Remarkables, Closeburn och Arrowtown. Passagerare ser Misty Mountains, Dimrill Dale, utmynningen av floden Silverlode och skogen där Lurtz utkämpade sin sista strid mot Aragorn, Boromir, Legolas och Gimli. Heliworks erbjuder även fler helikopterturer om det är så du vill upptäcka Midgård. Heliworks piloter arbetade också nära Jacksons besättning.

För mer information om olika utflykter och resor generellt på Nya Zeeland hittar du på Nya Zeelands turistbyrå och om du vill se vilket utbud av temaresor som finns på Travelmarket så klickar du här.

Toppfoto (c) istockphoto / shirophoto
Hobbiton (c) istockphoto / Troyana


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.