En liten bronsstaty av en person med långt skägg och hätta sitter utomhus med ett lås bakom sig.

Storstadssemester i Wroclaw – En okänd storstadspärla i södra Polen

Kenneth Karl Nielsen
Har du hört talas om Wroclaw. Okända Wroclaw är ett bra val för en annorlunda storstadssemester. Jag förlorade själv mitt hjärta till staden med alla broar, den avslappnade atmosfären och de speciella sevärdheterna. Läs om sju intressanta ämnen i min guide till en härlig storstadssemester i Wroclaw.

Jag lutar mig tillbaka mot metallen på bron Tumski som är varm efter dagens solsken och slappnar av. En spårvagn rullar stilla förbi på en annan bro i närheten. Det finns mer än 100 broar i Wroclaw som också kallas Polens Venedig.

Johannes Döparens katedral reser sig mot himlen på katedralön och lite bakom mig ligger Marknadshallen där jag flera gånger har ätit god polsk mat och druckit härligt baristakaffe. Precis till vänster om mig finns en liten staty av en liten charmig dvärg – en av många i Wroclaw.

Jag har verkligen fallit för denna storstad. Atmosfären här är annorlunda än i andra polska storstäder och jag kan varmt rekommendera dig att åka hit.

Sök flygresor till Wroclaw

Wroclaws största sevärdheter

Wroclaws stora marknadsplats (Rynek)
Marknadsplatsen i Wroclaw är en av de mest färgstarka och livliga platser jag har besökt i Polen. Rynek är en enorm marknadsplats och är bland de största i Europa. Den är omgiven av pastellfärgade byggnader och här hittar du också Wroclaws imponerande och vackra rådhus. Marknadsplatsen sjuder av liv både dag och natt.

Fargerike bygninger på Rynek-plassen i Wroclaw bredvid en staty under en klarblå himmel.

Här möts dåtid och nutid, där lokala hantverkare stolt visar sina verk i små bodar sida vid sida med internationella modekedjor, moderna kaféer och restauranger. Med sin blandning av arkitektoniska stilar från gotik till renässans berättar varje hörn av torget en unik historia.

Rynek inbjuder till att strosa bland de livliga bodarna, njuta av en kopp baristakaffe under de öppna parasollerna eller bara observera det pulserande livet från en bänk i solen.

Ge dig ut på skattjakt efter Wroclaws dvärgar
En av de mest charmiga aspekterna av Wroclaw är de små dvärgskulpturerna (Krasnale) som finns över hela staden.

En liten bronsstaty av en tomte med lång skägg, pekande uppåt, står vid en stenmur och kolsvarta stenplattor.

Dvärgarnas historia härstammar från Kalla kriget, då censuren var hård i Polen. Alla politiska slagord om kommunismen som var skrivna på stadens väggar målades snabbt över. Konstnärsgruppen ”Det orange Alternativet” ville protestera mot detta och målade teckningar av dvärgar på stadsmurarna. Att även dessa målades över visade hur våldsam och grotesk censuren var.

Konstnärsgruppen hedrades efter östblockets sammanbrott 1989 med uppställningen av bronsdvärgen ”Papa Kransal (Far Dvärg)” i stadens centrum. Sedan dess har över 400 nya dvärgar tillkommit och dvärgarna har nu blivit ett kännetecken för Wroclaw.

Du kan köpa en ”dvärgskattkarta” och gå på jakt efter de mest berömda dvärgarna i staden. Jag köpte en skattkarta vid mitt andra besök i staden och det gav ett roligt och nytt sätt att utforska och samtidigt se dvärgarna. Dessutom fick jag lite extra information om de enskilda dvärgarna. Har du barn med till Wroclaw kan en dvärgskattjakt efter statyerna varmt rekommenderas.

Panorama Raclawicka – Gigantisk cirkelrund målning
Det är på många sätt svårt att beskriva denna enorma cirkelrunda målning, men att besöka den är en enorm upplevelse. Panorama Raclawicka är stor, ja gigantisk med en storlek på 15×114 meter, och den visar ett mycket viktigt slag i polsk historia.

Panorama Racławicka - En dramatisk scen med kavaleri och soldater i strid i ett landskap med hästar och vagnar.

Polen har genom tiderna utsatts för ryska ockupationer och krig mot Ryssland. Målningen visar ett av de slag där polackerna besegrade ryssarna. Här finns hjältar, fallna, kaos och stämning och det känns nästan som om du själv är på slagfältet.

Du observerar målningen från en plattform mitt i ett stort cirkelformat rum – och målningen är hela vägen runt dig. Medan du betraktar den kan du lyssna på historien om målningen i hörlurarna du får när du går in i det stora rummet med målningen.

Målningen är placerad i sin egen byggnad som är cylindriskt formad. Den runda byggnaden, även kallad Rotunda, är placerad i utkanten av stadens centrum. Jag såg inte målningen vid mitt första besök i Wroclaw, men jag kan varmt rekommendera dig att inkludera den vid ditt besök.

Ostrów Tumski – Katedralön
Ostrów Tumski, även kallad Katedralön, är stadens äldsta del och ett härligt ställe att vandra runt. Jag blev betagen av de vackra kyrkorna och den fridfulla atmosfären. På kvällen är området ännu mer magiskt, då det lyses upp av gaslampor som tänds manuellt.

Den största kyrkan på Katedralön är Johannes Döparens Katedral. Det är en imponerande gotisk kyrka som erbjuder en storslagen utsikt över staden från dess torn.

Ostrów Tumski är också hem för andra historiska kyrkor i olika stilar. Den anonyma Sankt Idzi Kyrka är Wroclaws äldsta.

Du får inte heller glömma att korsa bron Tumski. Den är känd för sin tradition med att hänga kärlekslås på bron – som symbol för evig kärlek.

Mat och restauranger i Wroclaw

En sak är säker: Du kommer inte att gå hungrig i säng under ditt besök i Wroclaw. Här finns många härliga restauranger och matställen i olika prisklasser. Är du hungrig sent på dagen, avsluta med en efterrätt medan du tittar ut över Oderfloden.

Hala Targowa, som är Marknadshallen, har vid båda mina besök i Wroclaw varit en av mina favoritplatser. Hallen är en stor marknad där lokalborna köper råvaror och polska delikatesser. Jag kommer dock för att få en god baristakaffe och äta traditionell polsk mat som kan fås till mycket billiga priser.

Vid mitt senaste besök 2023 fanns det två små restauranger med god polsk mat och det fanns två härliga kaffebarer som båda gjorde baristakaffe av hög kvalitet.

Mitt på Rynek (den stora marknadsplatsen) hittar du restaurangen Piwnica Świdnicka som är en av Europas äldsta fungerande restauranger. Restaurangen har tagit emot gäster sedan 1200-talet och serverar polsk och europeisk mat.

Kolla också in några av stadens Milkbars (Mjölkbarer), där du får god traditionell polsk mat till billiga priser.

Shopping i Wroclaw

Shopping i Wroclaw är ett nöje, särskilt i området runt Marknadsplatsen, där små butiker och stånd erbjuder allt mellan himmel och jord. Jag hittade några unika souvenirer, inklusive handgjorda koppar och en flätad pall.

Färgglada byggnader på Rynek-torget i Wroclaw.

Från den stora marknadsplatsen går det gågator i flera riktningar, där du både hittar lokala butiker och internationella modebutiker.

Om du gillar köpcentrum så ligger Arkady, Galeria Dominikańska, Renoma och Likus i centrum av Wroclaw. Magnolia Park är det största köpcentret i Wroclaw och det finns också ett köpcentrum i det 212 meter höga Sky Tower som är en sevärdhet i sig själv.

När är det bäst att besöka Wroclaw

Jag har besökt Wroclaw både på våren och sommaren och båda tidpunkterna var härliga att besöka staden på. Men Wroclaw kan dock besökas året runt.

Hur kommer jag runt i Wroclaw

När du vill uppleva Wroclaw kan det mesta nås till fots. De flesta attraktionerna ligger i stadens centrum i Wroclaws gamla stadsdel, Stare Miasto. Blir du trött på din sightseeing i de kullerstensbelagda gatorna är det ett utmärkt tillfälle att koppla av på en bänk eller ta en kopp kaffe eller en öl och titta på stadens liv. Det är en upplevelse i sig själv.

En gammeldags röd och gul spårvagn står vid en hållplats i Wroclaw.

Om du vill besöka Wroclaw Zoo, den Japanska Trädgården, Hundraårshallen eller andra utflykter, är det en bra idé att ta en spårvagn. Biljetter till spårvagnarna köps på perrongerna och i de flesta automater kan du betala med Visakort.

Var ska jag bo i Wroclaw

Eftersom de flesta sevärdheterna i Wroclaw ligger i stadens centrum är det också här du ska leta efter ett hotell. Hotell är billiga i Polen och så även i Wroclaw. 3-stjärniga hotell kostar cirka från 500-600 kr och 4-stjärniga hotell finns från cirka 750 kr.

Vid mitt senaste besök bodde jag på det 4-stjärniga Sleepwalker Boutique Suites, där ett dubbelrum kostade knappt 750 kr per natt. Jag har tidigare bott på HP Park Plaza hotellet som ligger fantastiskt placerat med utsikt över Oderflodens vatten och broar. Räkna med cirka 900 kr per natt för detta 4-stjärniga hotell.

Foton:
En liten bronsstaty av en person med långt skägg och hätta sitter utomhus med ett lås bakom sig. © Kenneth Karl Nielsen
Fargerike bygninger på Rynek-plassen i Wroclaw bredvid en staty under en klarblå himmel. © Kenneth Karl Nielsen
En liten bronsstaty av en tomte med lång skägg, pekande uppåt, står vid en stenmur och kolsvarta stenplattor. © Kenneth Karl Nielsen
Panorama Racławicka - En dramatisk scen med kavaleri och soldater i strid i ett landskap med hästar och vagnar. © Kenneth Karl Nielsen
Färgglada byggnader på Rynek-torget i Wroclaw. © Kenneth Karl Nielsen
En gammeldags röd och gul spårvagn står vid en hållplats i Wroclaw. © Kenneth Karl NielsenLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.