De storslagna pyramiderna i Giza under en klar himmel, omgiven av öken.

Resguide till Egypten

Fakta


  • Jumhuriyat Misr al-Arabiyah

  • Kairo (14.000.000)

  • 997.739 km2

  • Arabiska. Franska och engelska talas emellertid på många ställen.

  • Islam. Men kristendomen är också representerad i flera former.

  • 67.273.906 (2000)

  • Republik

  • Bortsett från några gröna områden vid Medelhavet och Nilen består Egypten av öken. Det betyder, att temperaturen inne i landet om sommaren kan nå upp över 50 grader. Till gengäld kan det bli ganska kallt om vintern (helt ned till 8 grader) på vissa ställen i öknen. Ökenlandskapet betyder också att det kan uppträda dramatiska temperaturskiftningar i landet.

Reseförberedelse

Bästa restid

Man kan besöka Egypten året runt, men det är mindre behagligt från juni till augusti när temperaturen kommer upp på 40 grader eller mer. Det är bra att resa till landet under hösten och våren. Då är solen lagom varm för att man skall orka uppleva landets många historiska och kulturella sevärdheter.

Reselitteratur

Lonely Planet Egypt
Fodor’s Egypt

Lokala förhållanden

Valuta

Egyptiska pund (EGP). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns ganska få Internetcaféer i Egypten. De nuvarande finns huvudsakligen i Kairo, Alexandria och Dahab.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Om du skall tillkalla hjälp vid en nödsituation i Egypten, skall du ringa följande nummer:
Ambulans (123)
Polis (122)
Brandkår (125)
Ett gott råd är att ringa till turistpolisen i stället för den vanliga polisen eftersom de ofta är mer hjälpsamma mot turister. Turistpolisens huvudkvarter i Kairo har numret: 926028.

Dricks

Det förväntas att man ger dricks i Egypten. På hotell och restauranger läggs det till 12 procent på notan, men det är normalt att ge cirka fem procent extra. Också taxichaufförer förväntar sig dricks och här är 10 procent inte ovanligt. Många egyptier måste få dricks för att supplera sin inkomst. Det är därför en god idé att alltid ha småpengar på sig.

Tidszon

När klockan är 12:00 i Sverige är den 13:00 i Egypten.

Vikt och mått

I Egypten använder man följande måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter

Fotografering

Det är tillåtet att fotografera överallt i Egypten. Men man skall emellertid vara uppmärksam på särskilda regler i moskéer och på andra heliga platser. På det hela taget bör man fråga först, innan du fotograferar folk.

Dricksvatten

Det betraktas i dag som säkert att dricka vattnet från kranen i Kairo, Alexandria, Luxor och Aswan. Men om man vill vara helt säker på att inte bli magsjuk bör man hålla sig till vattnet man kan köpa på flaskor. På dessa är det en god idé att kolla att kapsylen sitter ordentligt fast. Skall man ut på landet bör allt vatten kokas innan man använder det.

Elektricitet

I Egypten använder man följande strömkälla:
220 volt, 50 Hz. Enstaka landsdelar använder emellertid fortfarande 110-130 volt, 60 Hz.

Uppförande

Egypten är ett muslimsk land och därför skall påklädningen vara sådan att den täcker huden. I städerna och på religiösa platser bör både män och kvinnor bära kläder som täcker axlar och knän. Det är speciellt viktigt för kvinnor. På de större turistställena ute vid kusterna kan man dock utan problem uppträda i badkläder.

Öppettider

Öppningstiderna i Egypten varierar med årstiden.
På vintern har affärerna öppet från 9:00 till 18:00 (lördag-torsdag).
På sommaren har affärerna öppet från 9:00 till 12:30 och 17:00 till 20:00 (lördag-torsdag). Enstaka affärer har öppet på fredagarna.
Bankerna har öppet från 8:30 till 14:00 (söndag-torsdag).

Normala öppningstider och tidtabellerna till offentliga transportmedel ändras under de muslimska festerna och helgdagar. Till exempel är restauranger ofta stängda från soluppgång till solnedgång under Ramadan då muslimerna fastar.

Mat och dryck

Egyptisk mat är en skön blandning av de turkiska, libanesiska, grekiska och syriska köken. Man har ett rikt utbud av fiskerätter i landet. Saltvattensfisk serveras under namnet samak. De bästa får man nära kusterna eller i Aswan där fisken fångas i Nassersjön. Något man måste prova när man är i landet är asiir som är en frisk frukt- och grönsaksjuice.

Handikappade resenärer

Faciliteterna för handikappade i Egypten är inte speciellt bra. Till gengäld finns det en utbredd vilja att stödja och hjälpa handikappade med att ta sig fram. Vill man som handikappad själv arrangera sin resa bör man undersöka förhållandena hemifrån. Men är man med på en arrangerad tur är der inga problem.

Helgdagar

Helgdagar:
Nyårsdagen, den 1 januari
Sinais Befrielsedag, den 25 april
Arbetarnas Dag, den 1 maj
Evakueringsdagen, den 18 juni
Revolutionsdagen, den 23 juni
Nationaldagen, den 6 oktober
Nationella Befrielsedagen, den 24 oktober
Segerdagen, den 23 december

Flyttbara helgdagar
Ramadan, en fasteperiod som varar en månad, startdatumet varierar.
Slutet på Ramadan kallas Eid al-Fitr. Detta är en tredagarsfest och startdatumet varierar.
Islamiska nyåret, datumet varierar.
Profeten Muhammeds födelsedag, firas på olika datum från år till år.

Övernattning / Hotell

Camping

Campingmöjligheter finns det inte så många av i Egypten. De som finns ligger vid de större städerna.

Hotell

Det finns massor av hotell i landet. Många av de stora internationella hotellkedjorna har funnit en plats i turistområdena . Önskar man ett billigare alternativ finns det en rad privata mindre hotell.

Bed og breakfast eller pensionat

Flera av de privata mindre hotellen fungerar som ett slags B&B. Här äter man tillsammans med värdarna och kan ofta lära känna dem.

Vandrarhem

Vandrarhem eller hostels finns på de flesta ställen i landet. Kvaliteten varierar mycket men det är vanligtvis en billig övernattningsmöjlighet.

Lokal transport

Flyg

Det går dagliga inrikesflygningar mellan de stora städerna och semesterorterna i Egypten. Biljetterna är billigare om man köper dem i Egypten än om man köper dem i sitt hemland.

Buss

Bussar är det viktigaste offentliga transportmedlet i Egypten. Många, speciellt stadsbussar, är emellertid i ett eländigt skick. Till gengäld är de billiga. Finn ytterligare information på:
http://www.touregypt.net/busses.htm

Tåg

Både större och mindre städer i Egypten är sammanlänkade av järnvägsnät. Man kan välja mellan fyra olika klasser, när man skall med tåget.

Taxi

Taxi är ett bra sätt att ta sig fram på i Egypten. Det är som regel billigt, men det är en god idé att avtala priset med chauffören innan man påbörjar färden.

Biluthyrning

Många av de stora biluthyrningsfirmorna finns representerade i Egyptens större städer och på semesterorterna.

Båt eller färja

Kryssningar på Nilen är ett bra och populärt sätt att se landet på och det finns också ett rikt utbud av färjor och båtar som speciellt går mellan Luxor och Kairo.

Särskilda förhållanden

Det har genom tiderna förekommit en del angrepp på turister i Egypten. Antalet av överfall har dock fallit under senare år.

Egypten har under senare år blivit ett stort turistland och de flesta egyptier har upptäckt att det finns pengar att tjäna på turisterna. På turistställena blir man därför ofta överfallen av ivriga egyptier som vill sälja allt från skarabéer till kamelhår. Om man inte vill ha med dem att göra skall man låta bli med att visa någon som helst form för intresse för deras varor.

Har du velat resa till Egypten?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden