De storslagna pyramiderna i Giza under en klar himmel, omgiven av öken.

Sevärdheter Egypten

Aswan

Aswandammen

Aswandammen är en av egyptiernas stoltheter i nyare tid (1970). Dammen kontrollerar vattenresurserna som det ju inte finns för många av i Egypten. I och med byggnationen av Aswandammen blev det för första gången möjligt för människan att kontrollera Nilen. Dammen innehåller inte mindre än 44.300.000 kubikmeter vand.

Elefantinerön

Elefantiner är det grekiska ordet för farao. Ön ligger ute i Nilen utanför Aswanstaden och är känd under namnet ”Dörren till Syden” eftersom orterna här är de sydligaste i Egypten. Man får också en försmak på Sudan om man besöker öns två nubiska byar.

Den Egyptiska Medelhavskusten

Alexandria

Alexandria är en mer modern storstad än Kairo. Staden har många hellenistiska och romerska drag från den gången, staden var Europas kulturella huvudstad. Man kan besöka grekisk-romerska museet, den grekiska amfiteatern och betrakta Pompejus’ 25 meter höga granitpelare. Alexandria lockar inte bara till sig utländska turister, men är också en populär semesterort för egyptierna.

Egypten

Dyk med sfinxer

Om man är i Alexandria och behärskar dykning, bör man utnyttja det. I vattnet utanför Pharos vid Alexandrias kust kan man nämligen, 6-8 meter ner, simma bland sfinxer och kolossala statyer av gamla egyptier. Här bland ruinerna av Alexandrias fyrtorn (ett av världens sju underverk) har egyptierna planer om att bygga en arkeologisk undervattenspark, så också folk som inte är dykare kan betrakta härligheterna.

Fiskeristaden Marsa Alam

Denna lilla fiskarstad vid Röda havet är värd att besöka om man gillar att dyka eller snorkla. Området bjuder på fantastiska koraller och fisk, men man skall se upp. Det kan finnas minor i området och det är inte alltid det har satts upp varningsskyltar. Man bör därför alltid fråga sig för först.

Kryssning på Nilen

I några av de längre kryssningarna på Nilen ingår en utflykt till Minya, som är en charmerande stad med romerska, grekiska och faraoniska ruiner. Är man intresserad av arkeologi finns det även ett intressant arkeologiskt område här. Dessa kryssningar varar oftast fyra nätter och går mellan Luxor och Aswan. På de längre, som varar sex nätter får man också se Abydos och Denderha på vägen.

Segla med feluck på Nilen

Feluckerna är de traditionella segelbåtar, som egyptierna använder på Nilen. Och det är en rolig upplevelse att pröva en kort tur med en av dessa båtar. Det kan vara åtta personer en feluck och man skall vara beredd på att pruta på priset med kaptenen.

Hurghada

Staden Hurghada

Hurghada vid Röd havet har utvecklat sig till en populär semesterort under de senaste åren. Staden har inte så mycket annat än Röda havet att bjuda på, men det är till gengäld fantastiskt. Vill man surfa, snorkla, dyka eller utöva andra former för vattensport är Hurghada ett bra ställe. Det finns ett rikt utbud på guidade snorkel- och dykarturer.

Kairo

Basarkvarteret Khan el Khalili

Basarkvarteret Khan el Khalili är något som måste upplevas. Här säljs allt från rosa plastsandaler till exotiska kryddor. Trängseln är enorm och man skall se upp med ficktjuvar. Till gengäld kan man också göra goda affärer om man är duktig på att pruta.

Egyptiska museet

Egyptiska museet i centrum av Kairo innehåller en stor och överväldigande samling av faraonisk och bysantinsk konst. Bland annat kan man ta sig en titt på de enorma rikedomar som hittades i gossekungen Tutankhamons grav.

Gamla Kairo (Koptiska Kairo)

Gamla Kairo bjuder på ett gammalt fort, några kyrkor och ett kloster. Utöver det har stadsdelen en speciell stämning som gör att man med lite fantasi kan tänka sig hundratals av år tillbaka i tiden. Detta inte minst på grund av de smala gränderna mellan byggnaderna. Tag en promenad runt omkring de gamla byggnaderna och se en del av Kairo som är mycket mer stillsamt än centrum.

Pyramiderna

De gamla faraonernas enorma byggnadsverk kan ses i området Giza som ligger cirka 20 kilometer från Kairos centrum. Den största av de tre pyramiderna är 137 meter hög och är byggd av inte mindre än 3 miljoner stenblock.

Luxor

Abu Simbeltemplet

Templet i Abu Simbel är dedicerat till den stora faraon Ramses II. På framsidan av det står fyra enorma statyer av faraon. Dessa är med sina 20 meter en imponerande syn. Ramses II har också sällskap av några av sina många hustrur, söner och döttrar. Dessa står vid hans fötter och är i en något mindre storlek än själva kungastatyn.

Konungarnas dal

Konungarnas dal är en av Luxors yppersta sevärdheter. I dalen har man funnit 108 av de gamla faraonernas gravar. I många av dem kan man komma ner och betrakta de fantastiska väggmålningarna. Ytterligare 46 kammare i Ramses II grav upptäcktes så sent som 1997 och man är fortfarande igång med utgrävningar i området.

Luxors tempel

I Luxor finner man många av de imponerande tempel och obelisker som byggdes till ära för de gamla faraonerna. Bland annat Luxortemplet och Karnaktemplet samt Ramses II tempel som alla är imponerande byggnadsverk.

Sinai med det Röda Havet

Fiskeristaden Marsa Alam

Denna lilla fiskarstad vid Röda havet är värd att besöka om man gillar att dyka eller snorkla. Området bjuder på fantastiska koraller och fisk, men man skall se upp. Det kan finnas minor i området och det är inte alltid det har satts upp varningsskyltar. Man bör därför alltid fråga sig för först.

Kamelturer i öknen

Från flera av de större turistområdena är det möjligt att komma på en eller flera dagars kamelturer in i öknen. Var beredd på en stor naturupplevelse från ryggen av detta speciella riddjur.

Sinaiberget

Följ i Moses’ fotspår till toppen av Sinaiberget. Turen upp föregår huvudsakligen på ordentliga stigar och har man bara normal kondition är det inga problem att komma upp till toppen. De flesta turerna startar i den kyliga nattens mörker och ger en en möjlighet att se soluppgången från toppen av berget.

St. Katarinas Kloster

St. Katarinas Kloster nära Sinaiberget är en populär attraktion. Det byggdes under trehundratalet och har genom århundraderna hyst ett stort antal pilgrimer. Är man intresserad av arkitektur och historia är det ett värt ett besök. Här ligger också ett museum i anslutning till klostret.

Ökenstaden Dahab

Dahab är en liten ökenstad som ligger 85 kilometer norr om Sharm El Sheik. Staden är värd ett besök, om man mest har lust till att koppla av, snorkla eller njuta av den stillsamma atmosfären. Det är mycket billigt både att bo och äta i Dahab och där ligger restaurangerna alldeles invid vattnet.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här