Kustlinje med klarblått hav, palmträd och berg i bakgrunden under en klarblå himmel.

Sevärdheter Spanien

Andalusien

Bergskedjan Sierra Nevada

Bergskedjan i Granada är snötäckt under en stor del av året, och man kan åka skidor från november till slutet av maj. Resten av året är Sierra Nevada ett naturreservat, och det finns oändliga möjligheter för vandringar. Mount Mulhacen är 3000 meter högt, och står man på toppen, får man en känsla av att befinna sig på månen.

Floden Guadalquivir

Floden Guadalquivir flyter långsamt västerut mot Sevilla genom Andalusien. Många städer har dykt upp vid floden, och många av dem är värda ett besök. Man kan också se den gamla bron Puente de la Donadas, som det sägs har tagit 50 år att bygga. Enligt historien blev broen enbart klar för att landsorternas invånare sålde sina smycken för att kunna tillhandahålla det nödvändiga kapitalet.

Palatset i Granada

Granada domineras av Alhambra, ett av de mest spännande och romantiska av alla europeiska monument. Stället var sultanens palats i det spanska moriska riket. Byggnadens utseende och arkitektur avslöjar mycket av den moriska kulturen och anden.

Baleariska Öarna

Den gamla staden D`Alt Villa

D`Alt Villa på Ibiza är en gammal stad med stadsmur och trånga gator. Staden har flera katedraler och museer att bjuda på. Bland annat Museu d`Art Contemporani. Vid Placa de la Vila finner man en mängd restauranger, gallerier och affärer, och bakom platsen kan man gå och få en fantastisk utsikt över staden, hamnen och kusten.

Staden Ciutadella

Staden Ciutadella på Menorca har flera intressanta sevärdheter. Bland annat är den gamla stadsdelen och hamnen värda att utforska, och så kan man njuta av att staden är oförstörd av turism. Mitt på huvudgatan som är idyllisk omgiven av palmer, kan man se en smal obelisk, som byggdes för att minnas de invånare, som dog i försöket att bekämpa turkarna i 1558. Om man vill handla skall man besöka Ses Voltes, där stadens alla glamorösa affärer och barer finns.

Staden Palma de Mallorca

Palma är Mallorcas huvudstad och en härlig stad att besöka som motvikt till strand- och badlivet. Staden är ett färgrikt vibrerande centrum med gotiska kyrkor, breda boulevarder, designerbarer och specialaffärer. Palma är en härlig stad att handla i och har massor att erbjuda, och har man tröttnat finns stranden på ett stenkasts avstånd.

Ön Mallorca

Mallorca är mycket mer än grisfester och högljudda turister. Det finns självklar mycket turism på ön under sommaren, men hyr man en bil och kör upp till bergen, och bort från de mest ”turistade” områdena, kan man få fantastiska naturupplevelser. Här kan man se det äkta Spanien, och njuta av Mallorcas berglandskap och frodiga natur.

Barcelona

Camp Nou stadion

Camp Nou är FC Barcelonas hemmaplan och är ett imponerande stadion med plats för 100.000 åskådare. Klubben har ett museum, som man kan besöka stamtidigt med Camp Nou. Museet visar hela FC Barcelonas historia och visar bilder på de många världsstjärnorna som har spelat i laget.

Gatan La Ramla

Ramlagatan är Barcelonas huvudgata och är en av de berömdaste gatorna i världen. Ramlan sträcker sig från den enorma Plaza de Andalucia till Barcelonas imponerande hamn. RamlanHar skuggiga träd, ett myller av restauranger ( och turister), konstnärer i många avskuggningar och en stämning, som man inte finner på något annat ställe i staden.

La Sagrada Familia byggnaden i Barcelona

La Sagrada Familia, som ligger mitt i den eleganta katalonska staden Barcelona, är ett förunderligt byggnadsvärk. Det var arkitekten Antoni Gaudi som påbörjade byggnaden av den spektakulära kyrkan med de märkliga månlika färgerna och formerna. Kyrkan blev inte färdigbyggd före Gaudis död, och ännu i dag arbetar man fortfarande på att bli klar med bygget i Gaudis anda. Skall man se en attraktion i Barcelona skall det absolut vara Sagrada Familia.

Parc Nöell

Parc Nöell är parken där den förunderliga Antoni Gaudi har haft fria händer. Bänkarna i parken slingrar sig som märkliga färgrika fantasibänkar, och man kan få en vacker utsikt över staden från parken. Det är ofta live-musik i parken, som man kan avnjuta tillsammans med Gaudis arkitektur.

Bilbo

Staden Bilbao

Bilbao är Baskerlandets huvudstad och en stor industristad. Det låter inte omedelbart attraherande, men Bilbao är mera än så. Staden är centrum för många högre läroanstalter, och ett myller av utländska studenter läser i staden, så det är ett festligt nattliv. Dessutom är Guggenheim museet i Bilbao ett måste om man är i Baskerlandet. Spaniens pendant till Guggenheim Museet i New York är ett fascinerande arkitektonisk värk.

Castilla – La Mancha

Det gröna området Parque Natural de las Lagunas de Ruidera

Parque Natural är en underbar oas mitt i Castilla-La Mancha regionen. Här finner man skuggiga fläckar, små sjöar, vattenfall och ett rikt fågelliv. Många invånare åker till parken för att slappna av. Parken har för övrigt ett hostel.

Medeltidsstaden Atienza

Atienza ligger nordväster om Sigüenza och är en charmerande medeltidsstad omgiven av en stadsmur. Staden domineras av slottsruiner. Det finns många kyrkor i Atienza och ett litet museum i ett av dem, nemligen i Iglesia de San Gil.

Kanarieöarna

Hamnstaden Santa Cruz

Santa Cruz är en av de hamnstäder som har mest bråttom i Spanien. Staden ligger på Teneriffa, och dens hamn hyser otaliga containerskepp, stora lyxkryssare, bilfärjor och katamaraner. Det sker hela tiden någonting på hamnen. Har man ändå tråkigt kan man besöka det närliggande Museo de la Naturaleza y El Hombre, där man kan se mumier och kranier i mängder.

Ön El Hierro

El Hierro är underbart avlägset från turistmassorna, barer och internationella restauranger. Det är en orörd ö med ett grönt landskap, som mera påminner om Irland än Spanien. Det finns mycket bra vandringsmöjligheter på ön. Man kan betrakta de stora vinodlingsområdena och fårhjordarna på de gröna betesmarkerna.

Katalonien

Byn Tossa de Mar

Tossa de Mar är en mysig vit by med smala gator. Byn sträcker sig längs en bukt, där det finns goda möjligheter för att utöva vattensporter. Tossa var ett av de första ställena på Costa Brava som attraherade turister. De första var en liten grupp konstnärer och författare, som kom till Tossa på 30`talet. I dag är orten väl besökt av charterturister.

Pyrenéerna

Pyrenéerna bjuder på eminenta möjligheter för trekking och vandring i ett storslaget landskap. Och man behöver inte bära på tält och campingutrustning, eftersom det finns ett stort utbud av övernattningsmöjligheter i de små bergsbyarna. Den bästa tiden att vandra i Pyrenéerna är från slutet av juni till början av september. I årets andra månader kan snö göra det besvärligt att vandra.

Lleida

Staden Lleida

Lleida är en av Kataloniens historiska städer och är utgångspunkt för många vandringsturer i Pyrenéerna. Lleidas imponerande katedral är helt klart ett besök värd. Den byggdes i sandfärgad sten mellan det 13:e till det 15:e århundrade, och står som en sorts monument i Lleida, eftersom den dominerar stadsbilden helt.

Madrid

Madrids museer

Madrid har ett fantastiskt utbud av museer. Casón del Buen Retiro har en eminent samling av spansk konst från 1900 talet. Museo Thyssen-Bornemisza har en privat samling tavlor från Titian till Pollock. Prova även Museo de la Escultura Abstracta som har en vacker samling av några av Spaniens mest kända konstnärer, där ibland Chillida och Miró.

Palatset Palacio Real

Palacio Real skall ses, om man är i Madrid. På väggarna och taket i palatset kan man se de mest fantastiska och vacker bearbetade dekorationer, som man kan föreställa sig. I Palacio Real ser man, vad som kan hända, om man ger fantasin fritt utlopp och sig själv fria händer.

Plaza de Toros Monumental

Madrid har värdens största tjurfäktningsarena, och om man inte gillar tjurfäktning bör man ändå gå för bi Plaza de Toros Monumental de las Ventas, där fäktningarna finner plats. Arenan är överväldigande, och om man inte tål se tjuren lida och höra spanjorernas rop, kan man alltid föreställa sig vilka blodiga kamper som utspelas i denna enorma arena.

Prado Museum i Madrid

Spaniens och kanske världens mest fantastiska konstutställningar. Här kan man se de viktigaste verken från italiensk och spansk konst från det 15:e till det 19:e århundradet, bland annat finner man ett överflöd av tavlor av Diego Veázquez.

Malaga

Staden Malaga

Malaga stad är den största kuststaden i Andalusien, och är härligt orört av massturismen. Man kan besöka stadens slott som byggdes av morerna. Den berömdaste invånaren i Malaga någonsin är Pablo Picasso, och åtskilliga gallerier visar hans värk.

Norra Spanien

San Telmo museet

Museo de San Telmo i San Sebastián i Baskerlandet får man inte gå miste om under en rundresa i Spanien. Staden ligger förbluffande vackert ut mot Atlanten och den baskiska naturen bildar en vacker grön ram om staden. San Sebastián har underbara stränder och ett häftigt nattliv. Under ett besök i San Sebastián skall man dock vara uppmärksam på att staden under den senaste tiden har plågats av den baskiska terrororganisationen ETAs angrepp på politiska motståndare, så området är inte ofarligt att vistas i.

Vandringsleden Camino de Santiago

Camino de Santiago är den vägen pilgrimerna vandrade. I dag vandras leden av många olika människor från hela världen. Camino de Santiago sträcker sig från Spaniens västkust till Galicien tvärs över Nordspanien till den franska gränsen. Under vandringen övernattar man i gamla gästhus och stugor, där man möter andra pilgrimer

Seville

Barrio Santa Cruz området

Detta område i Sevilla är en förbryllande plats. Här slingrar sig kullerstensbelagda gator med caféerna och barerna vid deras sida. Området är en del av den gamla judiska stadsdelen, och det finns många sevärhdeter här, till exempel den gotiska katedralen.

Minareten

Minareten på Sevillas imponerande katedral användes av morerna för bönerop, och som observeringsplats. Minareten var så betydelsefull för morerna att de ville förstöra den, innan de kristna tog över staden. Det förhindrades dock av kung Alfonso X, som hotade med att hugga huvudet av dem, om de bara avlägsnade så mycket som en enda sten

Museo del Bellas Artes

Detta museum är ett av Spaniens vackraste. Det ligger på en liten plats en bit avsides från Sevillas centrum och gatuljud. Byggnaden härstammar från 1612, och upphovsmannen var arkitekten Juan de Oviedo. Blommor och gröna växter ger museet en dekorativ ram, och inomhus finner man en imponerande samling av spansk konst från medeltiden ända till nutid.

Spanien

Altamira Grottan

Altamira grottan upptäcktes av en tillfällighet i 1869 av Marcelino de Santuola. Grottan ligger nära Santillana del Mar och har några fantastiska grottmålningar, som på grund av deras kvalité har framkallat tvivel om deras äkthet. Forskare har dock senare dokumenterat att fyndet är ett exceptionellt spår av en urgammal kultur.

Byn San Pedro

San Pedro är en liten oas bara 10 kilometer från Marbellas glitter och glamour. Besöker man San Pedro bör man stanna vid stadens centrala plats, där den graciösa parisiska kyrkan ligger, och de smala gatorna som slingrar sig, runt platsen är mysiga att strosa i. På torsdag är det marknad i staden, och det är varje shoppares dröm.

Donana Nationalpark

Donana Nationalpark ligger i Sevilla och Huelva vid floden Guadalquivirs mynning. Parken täcker ett område på 50.720 hektar land och innehåller fantastiska klitter och atlantens stränder. Klimatet gör det till ett perfekt ställe för ett rikt fågelliv.

El Torcal Park

El Torcal Park är ett område på 17 kvadratkilometer och är hemvist för de vackraste och mest imponerande kalksten. Området låg under vatten tills för 100 miljoner år sedan, då jordbävningar tvingade upp stenarna till berg och backar på land. Stenarna har formats av vind och regn under de många miljoner år och har fantastiska former.

Garajonay Nationalpark

Garajonay Nationalpark ligger på La Gomera ön, en av de katalanska öarna, och grundades för att skydda speciellt de stora växtligheterna av lagerträd. Det finns nästan inte kvar några sådana skogar i världen, och de är därför väl värda att bevara. Parken har ett skyddat område på nästan 4000 hektar.

Katedralen i Sevilla

Sevillas imponerande katedral är världens största. Arkitekturen är primärt gotisk, men även drag från renässansen kan finnas. Vägen upp till tornet, känt som La Giralda, är värd alla ansträngningar. Utsikten över Sevilla är fantastisk från toppen.

Medeltidsstaden Toledo

Toledo är en av Spaniens mest fantastiska historiska sevärdheter. Toledo är en till närmast 100 procent välbevarad medeltidsstad med trånga gator som slingrar sig över Rio Tajo. Staden har massor av intressanta museer, gallerier, kyrkor och slott från medeltiden. Var uppmärksam på att Toledo är en populär turistort.

Moskén Mezquita de Crista de la Luz

Denna moské är en kvarleva från tiden då Toledo var erövrat av muslimer. Moskén byggdes i tiden runt förra tusenårsskiftet, och omgjordes till kyrka då de kristna erövrade makten. Besöker man moskén kan man samtidigt ta en promenad i de charmerande trädgårdarna som ligger i anknytning till den.

Staden Bilbao

Bilbao är Baskerlandets huvudstad och en stor industristad. Det låter inte omedelbart attraherande, men Bilbao är mera än så. Staden är centrum för många högre läroanstalter, och ett myller av utländska studenter läser i staden, så det är ett festligt nattliv. Dessutom är Guggenheim museet i Bilbao ett måste om man är i Baskerlandet. Spaniens pendant till Guggenheim Museet i New York är ett fascinerande arkitektonisk värk.

Valencia

Marqués de Dos Aguas palats

Detta barocka palats restaurerades vacker under det 18:e århundradet och har en imponerande samling spansk konst från det 20:e århundradet. Den permanenta utställningen på museet har bland annat värk av den abstrakta skulptören Julio González, och där finns hela tiden skiftande utställningar med andra moderna spanska konstnärer.

Trädgårdarna Jardines del Real

Tr gårdarna Jardines del Real är underbara platser om man vill ha picknick och ett bra ställe för barn att springa runt i. Trädgårdarna erbjuder en fantastisk rosenrabatt, en trädgård med skulpturer och en zoologisk trädgård, som kan väcka hänförelse hos barn.äd

Flyg+hotell
Från 2 449:-
Flygbiljetter t/r
Från 3 875:-
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här