Kustlinje med klarblått hav, palmträd och berg i bakgrunden under en klarblå himmel.

Resguide till Spanien

Fakta


  • Espana

  • Madrid (3.000.000)

  • 504.782 km2

  • Spanska, katalanska, galiciska och baskiska

  • Romersk katolsk

  • 39.371.147 (1999)

  • Monarki

  • Spanien är ett jätteland och har därför också ett mycket varierande landskap. Från Galiciens ( i den nordvästliga delen) gröna, frodiga backar, över Pyrenéernas berglandskap till det torra, varma Andalusien. Floden Guadalquivir är Spaniens största, och landet har både Atlanten (norrut och söderut) och Medelhavet (österut) att skryta med.

Reseförberedelse

Bästa restid

Spanien kan besökas året runt. På sommaren lockar de långa kusterna och öarna med de praktfulla vita sandstränderna och på vintern kan man njuta av den rikedom av kulturella och historiska attraktioner som landet har att erbjuda. I juli och augusti är det en bra idé att hålla sig borta från områden som Castilla-La Mancha, som ligger mitt i landet och där temperaturen stiger en bra bit över 40 grader. Madrid är också oerhört varmt på sommaren.

Reselitteratur

Let`s go Spain & Portugal
Lonely Planet Spain

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det myllrar av Internetcaféer i Spanien. Även i mindre städer som har en något så när stark dragningskraft på turister kan man surfa på nätet. Internetcaféerna i Barcelona, Madrid, Valencia och andra större städer har många datorer och är i regel inrättade som caféer och/ eller barer där man kan få förfriskningar.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Spanien skall man ringa följande nummer:
Ambulans brandkåren och polis (091)

Dricks

Det är vanligt att ge dricks i Spanien. På restauranger är servicen inräknad i notan, men ändå är det vanligt att avrundar uppåt. På caféer och barer ger man i vanliga fall några mynt. Man ger även några Euro till städerskor och taxichauffören om han har givit service i en eller annan form.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 12.00 i Spanien. På Kanarieöarna är den 11.00.

Vikt och mått

I Spanien använder man följande måttenheter:
Längd: meter
Vikt: kilo
Vätska: liter

Fotografering

Man kan ta bilder relativt fritt i Spanien. Man bör dock vara uppmärksam på att många spanjorer är djupt troende katoliker och att man på heliga platser bör undersöka om fotografering är tillåtet. Man bör även fråga innan man fotograferar enskilda personer.

Dricksvatten

Man kan dricka vatten från kranen på de flesta ställena i Spanien, men det smakar inte så gott. Vill man vara säker på att undkomma en maginfluensa bör man köpa vatten på flaska, det finns i de flesta livsmedelsaffärer och kiosker.

Elektricitet

I Spanien använder man följande elkälla:
220voltAC/50Hz

Uppförande

Spanien är i dag en modern nation där föregående tiders stränga religiösa normer står i skuggan av den frisinnade civilisationen som Spanien är i dag. Man bör dock inte strosa i städerna i badkläder och man bör vara hänsynsfull och använda täckande kläder på religiösa platser.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00 till 13.30/14.00 (måndag-fredag)
Affärer har öppet från 9.00/10.00 till 13.00 och från 16.30 till 19.30 (måndag-lördag).

Mat och dryck

Maten är enkel, men otroligt välsmakande i Spanien. Spanjorerna äter mycket kött. Prova en serano-skinka som är en tunt skuren salt skinka. Smaka även chorizo på nybakad baguette. Nationalrätten i Spanien är Paella: ris i stekpanna med hummer, räkor, bläckfisk, musslor och annan fisk. Man kan även gå på bar och äta tapas ( en liten enkel rätt, som till exempel kan bestå av potatis eller små friterade fiskar) och dricka ett glas rioja-rödvin till. Spanjorerna dricker mycket vin och utbudet är stort. Prova även en uppfriskande sangria.

Handikappade resenärer

Spanjorerna är inte särskilt bra på att inrätta särskilda förhållanden för handikappade. På stora turistorter som till exempel Mallorca och vid Costa del Sol tar man dock på många ställen hänsyn till handikappade. Men om man vill resa på egen hand, bör man undersöka, hur förhållandena är på stället man vill besöka

Helgdagar

Nyårsdagen, 1:a januari
De tre vise männens dag, 6:e januari
Arbetarnas dag, 1: a maj
Marias bebådelse, 15:e augusti
Nationaldagen, 12:e oktober
Alla helgons dag, 1:a november
Författnings dagen, 6:e december
De obefläckades dag, 8:e december
Juldagen, 25:e december

Flyttbara helgdagar
Långfredagen, mars eller april
Påskdagen, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns massor av campingplatser i Spanien av varierande kvalité och pris. Om man gärna vill campa utanför campingplatserna skall man få tillstånd av den lokala polisen.

Hotell

Hotell myllrar det av i Spanien. I de stora städerna kan man inte ta många steg innan man stöter på ett hotell, och även mindre städer har ett stort utbud. Hotell finns i alla prisklasser.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns massor av pensionat och guesthouses i Spanien. Den vanliga spanjoren har för länge sedan upptäckt att det finns Euro att tjäna på turisterna. Många hyr därför ut rum, ofta kan man även få frukost på pensionaten.

Vandrarhem

Det finns 200 vandrarhem i Spanien i dag. De flesta håller en god standard där man ofta kan få frukost på köpet. För att kunna övernatta skall man ha kort hos The Spanish Youth Hostel Network (REAJ).

Övrig övernattning

Man kan även hyra stugor eller andra övernattningsställen genom det spanska turistministeriet, om man skall övernatta på isolerade platser. Det kan utöver stugor vara ett rum på ett slott, ett gammalt kloster eller palats. Standarden är i regel god.

Lokal transport

Flyg

Man kan flyga mellan en lång rad stora städer som Madrid, Barcelona och Sevilla och stora semesterorter som San Sebastián, Mallorca och Kanarieöarna. Det är inte billigt att flyga att flyga inrikes.

Buss

Bussnätet är väl utbyggt i Spanien både mellan städer och lokalt. Det är billigt att åka buss, men de sällan lika komfortabla som tåg.

Tåg

Tågnätet täcker i stort sett varje avkrok av Spanien. Man kan åka i olika klasser. Turistklassen kostar cirka halva priset som snabbtågen. Generellt sett är det spanska tågnätet ett av de billigaste i Europa.

Taxi

Det är lätt att få tag på en taxi i Spanien. Man kan i regel stoppa en på gatan och det är ett billigt sätt att förflytta sig på. Chauffören är ofta mycket hjälpsam, men förväntar sig dricks för detta. Det används taxameter.

Biluthyrning

Man kan hyra bilar överallt i Spanien. Hos lokala biluthyrningsbolag är det ofta något billigare än hos de stora, dock inte på stora turistorter som Mallorca och Costa del Sol.

Båt eller färja

Det går kontinuerligt färjor från Spanien till Nordafrika och till de kanariska- och Baleariska öarna. Det finns både bilfärjor och snabbåtar.

Övrig transport

Barcelona, Valencia, Bilbao och Madrid har alla väl utbyggda tunnelbanor. Det är det enklaste sättet att förflytta sig på i alla stora städer.

Särskilda förhållanden

Spanien är tjurfäktningens land. Har man inga moraliska betänkligheter mot tjurfäktning finns möjligheten att närvara vid någon av tävlingarna i till exempel Sevilla. Stämningen är helt otroligt spansk, men man skall inte vara för känslig om man väljer att gå.

Har du velat resa till Spanien?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Från 2 439:-
Flygbiljetter t/r
Från 1 012:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden