ayutthaya

Ayutthaya – en dagsutflykt från Bangkok

Travelmarket
En gång var den en blomstrande huvudstad. Idag är det bara ruinerna kvar, men det är sevärda ruiner. Ayutthaya är en perfekt dagsutflykt för den som vill bort från avgaser och trängsel i Bangkok.

Det är förvånansvärt fridfullt och tomt på turister i Ayutthaya – trots att staden ligger på bekvämt avstånd från Bangkok och trots att området är så pass historiskt intressant att det hamnat på Unescos världsarvslista. För den som längtar bort från hetsen i Bangkok är Ayutthaya en perfekt dagstripp. Stadens historiska park är mycket sevärd.

Parken i Ayutthaya

bangkok utflykt

Den historiska parken i Ayutthaya är ett stort område med ruiner efter tempel, kloster och andra byggnader. Här finns resterna av den gamla stadskärnan i det som var huvudstad mellan 1350 och 1767. Auytthaya var en huvudstad som var välkänd för sin skönhet och framgång och väckte avund hos andra folk. Storhetstiden tog slut då burmeserna invaderade. Det är svårt att föreställa sig att de ödsliga ruinerna en gång var centrum i en stad med över en miljon invånare och att köpmän från Indien, Kina och Europa reste ända hit för att sälja och byta varor. Idag har ny bebyggelse växt fram runt den historiska parken.

Den historiska parken är stor och man kan lätt tillbringa en hel dag med att vandra runt, insupa atmosfär och titta på de gamla templen som delvis är renoverade. Centralt beläget är till exempel Wat Phra Si Sanphet, det största och det kungliga templet. En gång i tiden fanns där en 16 meter hög buddhastaty som var täckt med 250 kilo guld men när burmeserna erövrade staden smältes statyn.

Museer och festival

ayutthaya

I Ayutthaya finns också ett par museer som kan vara värda att slinka in på. Chao Sam Phraya National Museum visar bland annat buddhistiska skulpturer. I Chao Sam Palace finns guldskatter från några av templen.

Flera gånger om året hålls också festivaler i Auytthaya. En av de största hålls normalt i november. Då flockas tusentals thailändare här för att fira. Festligheter pågår i varje vrå av staden.
Vill man se hela området kan det vara idé att hyra cykel. Att ta en longtail-båt och se delar av området från floden som slingrar sig runt den historiska parken är ett annat alternativ. För den som vill övernatta finns gott om hotell.

Ayutthaya ligger cirka nio mil norr om Bangkok. Det är lätt att ta sig dig, kommunikationerna är utmärkta. Bussar går från norra terminalen i Bangkok flera gånger i timmen. Tåg går från Hualamphong Station flera gånger om dagen. För den som vill åka i grupp med guide finns ett antal organiserade turer att välja mellan, bland annat med båt. De hittar en sådan resa genom att fråga i hotellreceptionen eller på en resebyrå.

Fakta om Ayutthayas storhetstid
– Ayutthaya var den kungliga huvudstaden mellan 1350 och 1767.
– Staden döptes efter Ayodhya, vilket betyder oslagbar på sanskrit.
– 34 kungar hann regera från staden.
– Kungarna i Ayutthaya blev under 1300- och 1400-talen mycket mäktiga och erövrade starka khmerfästen. Angkor, som ligger i dagens Kambodja, intogs 1431.
– Kungarna influerades av khmerernas kultur. Detta ledde bland annat till att kungarna fick absolut makt och tillägnade sig titeln devaraja, vilket kan översättas med Gud-kung.
– På 1500-talet kom många europeiska besökare. 1511 etablerades en portugisisk ambassad. Under 1600-talet kom holländare, engelsmän, danskar och fransmän.
– I slutet av 1600-talet hade staden runt en miljon invånare.
– 1765 invaderade burmeserna. Efter två års strider föll Auytthaya.
– Burmeserna förstörde allt som varit heligt i Auytthaya, bland annat manuskript, tempel och religiösa skulpturer.
– Burmeserna kunde inte hålla sig kvar vid makten. 1769 utropade sig Phaya Taksin till ny kung. Han regerade från den nya huvudstaden Thonburi.

Om du söker efter andra kulturella upplevelser i Bangkok så är de olika templen i staden ett bra sätt att lära känna kulturen. Läs vårt blogginlägg om jakten på Buddha och bli inspirerad!

Klicka dig vidare här om du vill söka efter charterresor till Thailand eller här om du vill söka efter de billigaste flygbiljetterna.

Topfoto (c) istockphoto / anek_s
Wat Phra Si Sanphet (c) istockphoto / lightkey
Buddha (c) istockphoto / iam555man

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.